Αρχική Ελλάδα Το χρονικό από την αυτοπροστασία μέχρι το πανεθνικό lockdown και το ενδεχόμενο...

Το χρονικό από την αυτοπροστασία μέχρι το πανεθνικό lockdown και το ενδεχόμενο παράτασης της καραντίνας

Το βραχυκύκλωμα στο σύστημα υγείας που προκάλεσε το δεύτερο σαρωτικό κύμα του κορονοϊού σε συνδυασμό με την μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί σταδιακά σε επιβολή περιοριστικών μέτρων φτάνοντας σε καθολικό κλείσιμο των σχολείων αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Στο «μάτι» της πανδημίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 766 νέες μολύνσεις χθες και η Αθήνα με 612, ενώ σε τριψήφια επίπεδα κινούνται Λάρισα και Πέλλα με 143 και 159 ασθενείς σε ένα εικοσιτετράωρο, αντίστοιχα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι σε λιγότερο από έναν μήνα ο φονικός ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους, όσους σε οκτώ μήνες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, νέα άνοδος σημειώθηκε στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αγγίζοντας πλέον τους 366 από 336 την προηγούμενη ημέρα. Ο μέσος όρος των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία πλέον είναι 350 ημερησίως και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ συνεχώς αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση αναλογιζόμενη τη δραματική αυτή κατάσταση προβαίνει σε ολοένα και πιο σκληρά μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα, καθώς θα εκτιμηθεί αν το lockdown θα πάρει παράταση και αν απαιτούνται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη βρίσκονται στο τραπέζι τα εξής:

– Χρονικός περιορισμός στα SMS. Από τη στιγμή δηλαδή που κάποιος θα στέλνει ένα μήνυμα για μετακίνηση να επιστρέφει π.χ. εντός μίας ώρας.

– Να διευρυνθεί το διάστημα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τώρα είναι 21.00 το βράδυ με 5.00 τα ξημερώματα.

– Να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Ενδεχομένως δηλαδή, να μπορούν οι πολίτες να κινούνται π.χ. από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι.

Ας θυμηθούμε όμως πώς φτάσαμε κλιμακωτά σε αυτή τη δεύτερη καραντίνα.

24 Σεπτεμβρίου: Το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα»

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό για τον κορονοϊό, την ώρα που τα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα είχαν αρχίσει αισθητά να αυξάνονται, ενώ στο επίκεντρο της πανδημίας βρισκόταν η Αττική. «Σας απευθύνομαι και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας του κορονοϊού, έχουμε περάσει εφτά δύσκολους μήνες» διεμήνυε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθετε πως ο ιός είναι εδώ, είναι παρόν, δεν έχει σταματήσει να είναι ανάμεσά μας και είναι πιο φονικός από τη γρίπη», ενώ η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει σε όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός καλούσε τους πολίτες σε μία νέα εγρήγορση και υποστήριζε πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κατάσταση χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, δηλαδή lockdown, αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

24 Οκτωβρίου: Επιβολή στοχευμένων μέτρων

Ένα μήνα μετά ο πρωθυπουργός με νέο τηλεοπτικό μήνυμα επαναλάμβανε ότι το γενικό lockdown δεν αποτελούσε επιλογή, εξηγώντας ότι προκρίνονται άλλα μέτρα: «πιο έξυπνα, πιο στοχευμένα και τελικά, πιο αποτελεσματικά». Με το σκεπτικό αυτό η κυβέρνηση προχωρούσε σε απαγόρευση κυκλοφορίας από 00:30 ως τις 05:00 σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4. Παράλληλα, αποφασίστηκε η καθολική χρήση της μάσκας, δηλαδή σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, γιατί όπως έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος».

31 Οκτωβρίου: Λουκέτο στην εστίαση, σε δύο ζώνες η Ελλάδα

Νέα δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός και πάλι μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα πλέον διαχωρίζεται σε δύο ζώνες αντί των τεσσάρων που ίσχυε μέχρι σήμερα:

Ζώνη Επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πράσινο και κίτρινο χρώμα. (Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί, τηλεργασία 50% στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τηλεκπαιδευση στα πανεπιστήμια, απαγόρευση των συναθροίσεων.

Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. (Αναστολή λειτουργίας χώρων εστίασης (σ.σ. εξαιρείται το delivery, παραλαβή από το κατάστημα), κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης (σ.σ. θέατρα, μουσεία, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι), διατήρηση όλων των ισχύοντων μέτρων, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί, ενώ δεν απαγορεύονταν οι μετακινήσεις εκτός νομού.

5 Νοεμβρίου: Lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορoνοϊού που περιλάμβαναν την επιβολή πανεθνικού lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενώ στην ενημέρωση έδινε το «παρών» και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο ήταν πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα παρέμεναν ανοικτά, ενώ η χρήση μάσκας παρέμενε καθολική. Απαντώντας δε στην ερώτηση «Γιατί τώρα;» έλεγε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».

13 Νοεμβρίου: Αναστολή δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολείων

Την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως και τις 27 Νοεμβρίου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης ενημέρωσης. Σημείωσε δε ότι ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. Για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Ο ίδιος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Λίβανος: Απελπισμένος πατέρας «μπούκαρε» σε τράπεζα για να στείλει λεφτά στον γιο του που βρίσκεται στην Ουκρανία

Το τραπεζικό σύστημα της Λιβύης περνάει μία από τις χειρότερες περιόδους του. Οι καταθέτες δεν μπορούν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους και αυτό δημιουργεί...

Σοκ στο Αιγάλεω: Μαθητής και διευθυντής σχολείου πιάστηκαν στα χέρια – Στο νοσοκομείο o 16χρονος και ο διευθυντής

Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε σε ΕΠΑΛ στο Αιγάλεω κατά την οποία ένας 16χρονος μαθητής και ο διευθυντής του σχολείου κυριολεκτικά πιάστηκαν στα...

Συντάξεις: Όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται πριν τα 62. Πίνακες – Παραδείγματα

Εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και φέτος πριν το 62o έτος της ηλικίας και μόνο με...

Κρήτη: 97χρονος καφετζής σε καφενείο 100 χρόνων στη Νίβριτο!

Στην Νίβριτο Δήμου Γόρτυνας και επί του κεντρικού δρόμου δεσπόζει το καφενείο του 97χρονου Βαγγέλη Παπουτσάκη.Σύμφωνα με τον ίδιο το καφενείο...

ΕΟΦ: Ανακαλείται γνωστό καλλυντικό προϊόν

Στην ανάκληση ενός γνωστού καλλυντικού προϊόντος προχώρησε ο ΕΟΦ, καθώς κατά τον εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκε περιεκτικότητα σε αιθανόλη και...