Αρχική Κόσμος Το διακύβευμα από το πρόστιμο-μαμούθ σε VW και BMW

Το διακύβευμα από το πρόστιμο-μαμούθ σε VW και BMW

Τσουχτερό πρόστιμο για τη δημιουργία καρτέλ στην αντιρρυπαντική τεχνολογία επιβάλλει η Κομισιόν στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες VW και BMW. Δικαίως;

Δεν ανταποκρίθηκαν…

Η δανέζα Επίτροπος Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι γνωστή για την επιμονή της να αναλαμβάνει δύσκολες υποθέσεις και να μην διστάζει να αναμετρηθεί ακόμη και με τους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς.

Αυτήν τη φορά βρέθηκαν στο στόχαστρο της Κομισιόν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen (VW) και BMW για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στα συστήματα παρακράτησης ρύπων για οχήματα ντίζελ.

Οι δύο εταιρείες λέγεται ότι είχαν σχηματίσει καρτέλ για να συνεργαστούν στην τεχνική ανάπτυξη για τον καθαρισμό του οξειδίου του αζώτου. Τώρα ο όμιλος VW καλείται να πληρώσει 502 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την BMW το πρόστιμο ορίζεται στα 373 εκατομμύρια.

Η Επίτροπος Βεστάγκερ περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Κάθε πολίτης θεωρεί ότι υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, αυτό συμβαίνει και στην προσπάθεια μείωσης των ρύπων. Ομως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την προσδοκία. Για περισσότερα από πέντε χρόνια απέφευγαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό – κι αυτό παρότι διέθεταν την απαραίτητη τεχνολογία…»

Και άλλοι στο «καρτέλ»


Στον όμιλο VW επιβάλλεται το μεγαλύτερο πρόστιμο της Κομισιόν για το καρτέλ

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η «συνεννόηση» γινόταν σε μορφή συναντήσεων για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι και το 2014.

Οταν άρχισαν οι συζητήσεις για την εγκατάσταση του καταλύτη SCR, ο οποίος θα μπορούσε να εξαλείψει τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου, στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν περισσότερα από 100 στελέχη.

Αλλωστε στο «καρτέλ» έδιναν το παρών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Audi και Porsche, θυγατρικές του ομίλου VW, καθώς και η Daimler, η οποία όμως δεν τιμωρείται από την Κομισιόν, γιατί ήταν εκείνη που με δική της πρωτοβουλία αποκάλυψε τις εμπιστευτικές επαφές και συνεργάστηκε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το αντεπιχείρημα των κατασκευαστών, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το πρόστιμο, ήταν ότι η υποτιθέμενη συνεννόηση δεν υλοποιήθηκε ποτέ στην πράξη. Αλλά αυτό δεν απέτρεψε την επιβολή προστίμου, καθώς, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, η συνεννόηση από μόνη της, ανεξάρτητα από τις πρακτικές συνέπειες που μπορεί να έχει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Οπως επισημαίνει η Επίτροπος Βεστάγκερ, οι κατασκευαστές «γνώριζαν ότι είχαν την τεχνολογική δυνατότητα να μειώσουν τους ρύπους σε επίπεδα πέρα από εκείνα που απαιτεί η νομοθεσία της ΕΕ και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους στο κομμάτι αυτό. Αλλά δεν το έπραξαν, παρά συμφώνησαν να παραμείνουν στα ελάχιστα εκείνα όρια που όριζε η νομοθεσία».

«Απαραίτητη» η συνεννόηση σε τεχνικά ζητήματα;

Θα επιτραπεί η συνεργασία αυτοκινητοβιομηχανιών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης;

Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά το πρόστιμο αφορά συνεννοήσεις για τεχνικά ζητήματα, ενώ μέχρι σήμερα στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονταν οι αθέμιτες συμπαιγνίες για τιμολόγηση ή για μελλοντικά μερίδια αγοράς.

Αυτό προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Γιατί αν απειλούνται με πρόστιμο για μία συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, τότε πώς θα προχωρήσουν τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως η αυτόνομη οδήγηση, για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία;

Το δίλημμα αυτό επισημαίνει και o γερμανός ειδικός σε θέματα αυτοκινητοβιομηχανίας Στέφαν Μπράτσελ: «Στην ηλεκτροκίνηση ή στις μπαταρίες νέας τεχνολογίας θα ήταν χρήσιμη η συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών. Περιμένουμε λοιπόν από την ΕΕ να θεσπίσει σαφείς κανόνες για το μέλλον…».

Πηγή: Deutche Welle

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κύπρος: Νεκρό κοριτσάκι 3,5 ετών εντοπίστηκε να επιπλέει σε πισίνα ξενοδοχείου

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα σε πισίνα ξενοδοχείου στην Πάφο, όταν μέσα σε αυτή εντοπίστηκε να επιπλέει ένα νεκρό κοριτσάκι.Σύμφωνα με τον...

Τα μεγάλα οδικά έργα του 2022 που αλλάζουν την Ελλάδα

Το 2022 αναμφίβολα αποτελεί χρονιά σταθμό για τη χώρα μας, καθώς ο οδικός χάρτης της Ελλάδας αναβαθμίζεται πλήρως. Ας δούμε τα βασικά μεγάλα έργα...

Fuel Pass 2: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση – Πότε θα δείτε το ποσό στον λογαριασμό σας

Συνεχίζεται η διαδικασία καταβολή του επιδόματος βενζίνης στους δικαιούχους. Πάρα πολλοί δικαιούχοι του Fuel Pass 2 έχουν δει χρήματα στους λογαριασμούς...

Χανιά: Χτυπούσε την έγκυο γυναίκα του ενώ εκείνη τηλεφωνούσε στην Αστυνομία

Η γυναίκα τηλεφώνησε στην Αστυνομία προκειμένου να σταματήσει να τη χτυπάει ο «νταής» άνδρας της, ωστόσο ο ίδιος ούτε τότε σταμάτησε.Σε...

Ολλανδία: Στις 17 Νοεμβρίου η ετυμηγορία για τη κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το 2014

Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ όταν χτυπήθηκε πάνω από την ανταρτοκρατούμενη περιοχή Ντονέτσκ.Το ολλανδικό δικαστήριο όπου...