Αρχική Πολιτική «Το έγκλημα με την ρύπανση του Αργολικού Κόλπου είναι διαχρονικό, έχει αιτίες...

«Το έγκλημα με την ρύπανση του Αργολικού Κόλπου είναι διαχρονικό, έχει αιτίες και υπευθύνους!»

Τα παιχνίδια εντυπώσεων, το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και βιομηχάνων και οι δηλώσεις περί δήθεν τήρησης του νόμου δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα:

Ότι ητραγική και άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ρύπανση του Αργολικού Κόλπου και γενικότερα του περιβάλλοντος στη περιοχή είναι διαχρονική, έχει αιτίες και υπευθύνους!

Αιτίες είναι η προβληματική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού χρόνια τώρα, μια εγκατάσταση που λειτουργεί από το 1993 μέχρι σήμερα χωρίς να έχει αναβαθμισθεί, με παλιά μηχανήματα και σάπιους αγωγούς. Μια μονάδα που Δήμος και ΔΕΥΑ φρόντισαν να την αφήσουν χωρίς το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για να μπορούν να εκχωρούν την λειτουργία του κάθε χρόνο σε ιδιώτες.

Είναι η ασύδοτη λειτουργία των βιομηχανιών της περιοχής που για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους δεν λειτουργούν τις μονάδες βιολογικών τους όπως είναι τα χυμοποιεία, δεν εγκαθιστούν αντιρρυπαντικά φίλτρα όπως είναι τα πυρηνελαιουργεία.

Είναι οι ελλιπείς σχεδόν ανύπαρκτοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας και του Κράτους που φρόντισαν κι αυτές να τις αποψιλώσουν από μόνιμο απαραίτητο προσωπικό! Είναι η απαξίωση όλων των υπηρεσιών για να ανοίγει ολοένα και περισσότερο ο δρόμος σε συμβάσεις παραχώρησης, για να βρουν διέξοδο ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα σε τομείς κρίσιμους που έχουν σχέση με την Δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Υπεύθυνοι είναι οι Κυβερνήσεις – Περιφέρεια και Δήμοι που με μοιρασμένους ρόλους είναι συνένοχοι για αυτό το διαχρονικό έγκλημα!

Όσο κι αν προσπαθούν να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, δεν μπορούν να κρύψουν σε καμία περίπτωση ότι, πολύ όψιμα θυμήθηκαν να κάνουν μετρήσεις όταν η θάλασσα έγινε ήδη καφέ από τα λύματα, πολύ όψιμα ανακάλυψαν ότι τα χυμοποιεία δεν λειτουργούν βιολογικούς και δεν τηρούν τους όρους των συμβάσεων ενώ έτρεχαν κανονικά όλο το προηγούμενο διάστημα οι συμβάσεις και μάλιστα έγιναν και αορίστου χρόνου, πολύ όψιμα νοιάστηκαν για τα προβλήματα των αγροτών που δεν μπορούν να πουλήσουν τα πορτοκάλια τους και γίνονται κάθε χρόνο μέσο πίεσης για να λειτουργούν όπως – όπως τα χυμοποιεία , όψιμα νοιάστηκαν για τους κατοίκους της περιοχής που δεν μπορούν στην κυριολεξία να αναπνεύσουν, για το περιβάλλον και την προστασία του!

Υποκριτικά όλες αυτές οι δυνάμεις που τώρα βγήκαν στα κεραμίδια, που ανήκουν στα κόμματα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ , του ΠΑΣΟΚ, και άλλα αστικά κόμματα, όλοι αυτοί που όψιμα νοιάστηκαν για τα προβλήματα, ενώ έχουν υπηρετήσει με συνέπεια και υπηρετούν και σήμερα την ίδια πολιτική που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας για την διασφάλιση των κερδών καιτην καπιταλιστική ανάπτυξη!

Επικαλούνται όλοι τους την εφαρμογή του Νόμου! Αυτό που δεν λένε ότι σε αυτό το σύστημα που πιστά υπηρετούν ο μόνος νόμος που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα είναι ο νόμος του κέρδους και όλα υποτάσσονται σε αυτόν! Ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι πράγματα ασυμβίβαστα με την καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται!

Γι’ αυτό και ο λαός πρέπει να τους καταδικάσει και να έχει καμία εμπιστοσύνη σε όσα λένε!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση με συνέπεια και συστηματικά έχουμε προειδοποιήσει για την κατάσταση, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα στην περιοχή και τις αιτίες τους, ενώ έχουμε καταθέσει εδώ και τρεις μήνες και σχετική επερώτηση που ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Καλούμε λοιπόν όλους αυτούς να σταματήσουν τις κοκορομαχίες, τις ατέλειωτες δηλώσεις στα κανάλια, τους εντυπωσιασμούς και τις υποσχέσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Απαιτούμε να παρθούν τώρα άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει αυτό το έγκλημα διαρκείας!

Να μπει σε προτεραιότητα και να συζητηθεί άμεσα το σοβαρό αυτό πρόβλημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λ.Σ.

Νίκος Γόντικας

Γιάννης Κελλάρης

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νεκρός ορειβάτης που έκανε αναρρίχηση στον Όλυμπο – Έπεσε από χαράδρα δεκάδων μέτρων

Ένας 40χρονος ορειβάτης από τη Σλοβακία έχασε τη ζωή του στον Όλυμπο πέφτοντας σε χαράδρα, κατά τη διάρκεια αναρρίχησης στην κορυφή Μύτικας.Στις 2 η...

Λίμνη Κρεμαστών: Άκαρπες οι έρευνες για την 48χρονη – Δεν ανήκει σε άνθρωπο το εύρημα

Συνεχίζεται το θρίλερ με την επιχείρηση εντοπισμού της 48χρονης στη Λίμνη Κρεμαστών για τέταρτη ημέρα. Η γυναίκα που αγνοείται από το...

Αυξήσεις για το 87% των συνταξιούχων – Αναλυτικά παραδείγματα

«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα,...

Τεχνολογικοί κολοσσοί «ψηφίζουν» Ελλάδα και επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη ξεκινήσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας την τελευταία τριετία στην Ελλάδα δίνοντας σαφές στίγμα πως «έχουν έρθει για...