Αρχική Πολιτική Το ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για την Ισότητα των Φύλων

Το ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για την Ισότητα των Φύλων

Μέσα στον καιρό της πανδημίας, βιώνουμε πολύπλευρη κρίση σε όλα τα επίπεδα, οικονομική, κοινωνική και ηθική. Μια από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις είναι η αύξηση της βίας των ανδρών κατά των γυναικών, που λαμβάνει ακραία μορφή στις προσωπικές σχέσεις.

Πριν λίγες ημέρες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε σχετική εκδήλωση δήλωσε: «Ας προσέχουμε όλοι πώς μεγαλώνουμε, ιδίως τα αγόρια μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Είμαστε όλοι γονείς. Τα αγόρια μας, όπως και τα κορίτσια μας, πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον. Να υπάρχει αγάπη και σεβασμός. Ανδρισμός είναι να είσαι ευγενικός, ν’ αγαπάς και να σέβεσαι μια κοπέλα και μια γυναίκα. Και τίποτα άλλο».

Επίσης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη,  δήλωσε πως «Πρέπει οι μανάδες να μεγαλώνουμε τα αγόρια μας με συγκεκριμένες αρχές και κατευθύνσεις. Να σέβονται την γυναίκα και να την τιμούν” και πως “υπάρχει πρόοδος” αφού “οι γυναίκες προσφεύγουν στην αστυνομία και καταγγέλλουν τα γεγονότα και έτσι μπορούν να τιμωρούνται όσοι προχωρούν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

     Είναι προφανές ότι οι παραπάνω δηλώσεις είναι αυτονόητα αποδεκτές από όλες και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ το θέμα, δεν είναι σωστό ότι δεν υπάρχει «τίποτα άλλο».

Υπάρχει κάτι ακόμη και είναι πολύ σπουδαίο, και αυτό είναι πως πρέπει να μεγαλώνουμε και τα κορίτσια μας, ώστε να μην υποθάλπουν και να μην ανέχονται εκ θεμελίων τέτοιες συμπεριφορές από τους άνδρες σε κανένα επίπεδο, ούτε στο επαγγελματικό ούτε στο κοινωνικό ούτε στο οικογενειακό ούτε στο προσωπικό. Αυτή θα είναι η πραγματική «πρόοδος», γιατί έτσι θα αποτρέπονται και θα απορρίπτονται εξ αρχής εκείνες οι συμπεριφορές των ανδρών, που τις αναγκάζουν να προσφεύγουν στην αστυνομία κ.λ.π.

Η ισότητα των φύλων έχει κατοχυρωθεί θεσμικά στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ’80 θέσπισε το σχετικό δίκαιο με τόλμη και αποφασιστικότητα που ξεπερνούσε τις προσδοκίες μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ακόμη και της παραδοσιακής Αριστεράς. Αυτό το δίκαιο έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα ακλόνητο θεμέλιο στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας και φωτεινό παράδειγμα και για άλλες χώρες. Οποιαδήποτε προσπάθεια από τις συντηρητικές δυνάμεις για ακύρωσή του έπεσε στο κενό. Ας θυμηθούμε την συζήτηση που άνοιξε επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, να παίρνουν οι γυναίκες το επώνυμο του συζύγου τους, με την απίστευτη δικαιολογία των δυσχερειών στα ταξίδια στις αραβικές χώρες. Σύσσωμες οι γυναίκες βουλευτές, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, αντιτάχθηκαν και η συζήτηση έληξε στα σπάργανά της.

Παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο, όμως, στο θεσμικό επίπεδο, παρατηρείται καθυστέρηση και ενίοτε οπισθοδρόμηση στο κοινωνικό επίπεδο.  Παραμένει σε ισχυρό επίπεδο η κουλτούρα της ανισότητας των γυναικών έναντι των ανδρών. Σ’ αυτήν την κουλτούρα  η γυναίκα δεν ενθαρρύνεται να θέσει ως προτεραιότητα τις δικές της ανάγκες, αλλά τις ανάγκες των άλλων, συνήθως ανδρών, είτε μέσα στην οικογένεια είτε στον ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο. Μέσα σ’ αυτήν την κουλτούρα, πολύ συχνά αποποιείται την οικονομική της αυτοδυναμία και δημιουργεί την αυταπάτη ότι ο άνδρας αποτελεί ένα τείχος προστασίας, μια ασπίδα επιβίωσης. Έτσι βιώνει διαρκώς την υποτέλεια, υποτέλεια που γίνεται ακόμη πιο βασανιστική, σε μια εποχή, στην οποία το θεσμικό πλαίσιο έχει προοδεύσει τόσο, ώστε να μην παρέχει ικανοποιητική δικαιολογία γι’ αυτήν.

Το βήμα λοιπόν του σε βάθος ενστερνισμού της ισότητας των φύλων από όλα τα μέρη της κοινωνίας και πρώτα απ’ όλα από τις γυναίκες σε όλους τους ρόλους τους (εργαζομένης, συντρόφου, μητέρας κ.λ.π.) είναι το επόμενο στάδιο για την ολοκλήρωση της ισότητας των φύλων. Ίσως είναι εξίσου και ακόμη πιο δύσκολο από την θεσμική κατοχύρωση της ισότητας αυτής, γιατί σ’ αυτό το στάδιο πρέπει να παλέψει η κάθε γυναίκα, αλλά και ο κάθε άνδρας, ενάντια σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις της κοινωνίας. Και στο σημείο αυτό, ο ρόλος της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, με κύριο εκφραστή σε πολιτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, είναι καθοριστικός, γιατί όπως αυτό έβαλε τα θεσμικά θεμέλια την δεκαετία του ’80, και πορεύεται σταθερά σ’ αυτόν τον δρόμο από τότε, έτσι και τώρα μπορεί να ολοκληρώσει τον αγώνα αυτό, γιατί έχει και την βούληση και την γνώση.

Και αυτό θα είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στην Φώφη Γεννηματά.

Τομέας Ισότητας Φύλων

Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Αυτό είναι το νέο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού

Στην ονοματοδοσία της πυραυλάκατου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το Ναυτικό μας έτσι γίνεται πιο ισχυρό.Ο πρωθυπουργός, στο...

Όλη η απόφαση για το επίδομα εργασίας 300 ευρώ του ΟΑΕΔ, οι υποχρεώσεις των ανέργων, πρόστιμο έως 10.000 ευρώ

Το πράσινο φως για την σύσταση του Ψηφιακού Μητρώου ανέργων δίνει απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη. Ειδικότερα στο πλαίσιο του...

Πρωτότυπη πατέντα: Δημοσιογράφος έβαλε προφυλακτικό στο μικρόφωνο για τον τυφώνα Ίαν

Την προσοχή των τηλεθεατών τράβηξε η πρωτότυπη πατέντα μιας δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης για τον τυφώνα Ίαν.Η δημοσιογράφος...

Πέθανε την ώρα που οδηγούσε – Πώς γλύτωσε ο συνοδηγός

Ο άτυχος άνδρας ένιωσε αδιαθεσία την ώρα που επέστρεφε από ταξίδι Την τελευταία του πνοή άφησε 50χρνος άνδρας την ώρα...

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχονται επικίνδυνες καιρικές μεταβολές το Σαββατοκύριακο

Σε υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σκαρφαλώσει το θερμόμετρο τις επόμενες μέρες, ωστόσο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για απότομη αλλαγή του καιρού που...