Αρχική Κόσμος Το μεγάλο «χρηματιστήριο» των εμβολίων -Πόσα δισεκατομμύρια έβγαλαν οι φαρμακευτικές

Το μεγάλο «χρηματιστήριο» των εμβολίων -Πόσα δισεκατομμύρια έβγαλαν οι φαρμακευτικές

Η άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού υπόσχεται επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή παράλληλα όμως, έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια αγορά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις για ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Guardian, μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών θα είναι η Moderna και η Pfizer – δύο πολύ διαφορετικές αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες που και οι δύο χρεώνουν περισσότερα από 30 δολάρια ανά άτομο για προστασία κατά του κορωνοϊού από τα εμβόλια των δύο δόσεών τους. Κι ενώ η Moderna ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια, δεν είχε ποτέ σημειώσει κέρδη και απασχολούσε μόλις 830 υπαλλήλους πριν από την πανδημία, η Pfizer εντοπίζει τις ρίζες της από το 1849, είχε καθαρό κέρδος 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και απασχολεί σχεδόν 80.000 υπαλλήλους.

Ωστόσο, κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η βρετανο-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson, έχουν δεσμευτεί να παράσχουν τα εμβόλιά τους σε μη κερδοσκοπική βάση έως ότου τελειώσει η πανδημία.

Το εάν η αγορά θα παραμείνει κερδοφόρος στο μέλλον εξαρτάται από το εάν τα εμβόλια θα χρειάζεται να γίνονται μόνο εφάπαξ – όπως για την ιλαρά – ή εάν θα απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί, όπως για τη γρίπη. Όμως στο άμεσο μέλλον, οι οικονομικές αποδόσεις για τις εταιρείες αυτές είναι τεράστιες. Ας δούμε ποιοι θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα κέρδη – και ποιοι μέτοχοι έχουν ήδη κάνει περιουσίες.
Pfizer /BioNTech – Εμβόλιο mRNA

Το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BioNTech της Γερμανίας, βασίζεται στον αγγελιοφόρο RNA. Όταν εγχύεται στον οργανισμό, το mRNA εμβόλιο περνά στα κύτταρα και τους «μαθαίνει» να δημιουργούν αντιγόνα. Αυτά τα αντιγόνα αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και εκείνο, τότε, προετοιμάζεται για να δώσει «μάχη» με τον κορωνοϊό.

Ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε και πρέπει να αποθηκευτεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-70C). Οι κυβερνήσεις έχουν παραγγείλει περίπου 780 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (200 εκατομμύρια δόσεις έναντι 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (300 εκατομμύρια δόσεις) ενώ δόσεις 40 εκατομμυρίων θα πάνε σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω του προγράμματος Covax. Το συγκεκριμένο εμβόλιο κοστίζει 39 δολάρια για δύο δόσεις στις Ηπα και περίπου 30 δολάρια στην ΕΕ.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 15 δισ. δολάρια – 30 δισ. δολάρια

Η Pfizer, η οποία διαιρεί το κόστος και τα περιθώρια κέρδους εξίσου με τη BioNTech, αναμένει πωλήσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 με βάση τις τρέχουσες προσφορές. Το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι διπλάσιο, δεδομένου ότι η Pfizer λέει ότι μπορεί δυνητικά να κατασκευάσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος. Ο αναλυτής της Barclays Κάρτερ Γκουλντ προβλέπει πωλήσεις 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος και 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο θα δίνεται εφάπαξ.

Η αλλαγή στην τιμή της μετοχής τους τελευταίους μήνες
Pfizer: + 1,8%
BioNTech: + 156%

Οι δύο ιδρυτές της BioNTech, το ζεύγος Ugur Sahin και Ozlem Tureci – και οι δύο γιατροί – έγιναν πολυδισεκατομμυριούχοι φέτος, όταν η δυναμική του εμβολίου και η συμφωνία με την Pfizer ώθησε στην αύξηση των μετοχών.
Moderna – Εμβόλιο mRNA

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα της Guardian, το εμβόλιο που παράγεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, με έδρα τη Μασαχουσέτη, πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία καταψύκτη (-20C). Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει δόσεις 17 εκατομμυρίων, η ΕΕ αγόρασε 310 εκατομμύρια με επιλογή για άλλα 150 εκατομμύρια το 2022, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις. Η Ιαπωνία αγόρασε 50 εκατομμύρια δόσεις. Η Moderna χρεώνει 30 δολάρια για τις απαιτούμενες δύο δόσεις στις ΗΠΑ και 36 δολάρια στην ΕΕ.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 18 δις. Δολάρια – 20 δις. Δολάρια
Η Moderna δήλωσε ότι αναμένει πωλήσεις 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η αναλυτής της Barclays Τζένα Γουάνγκ, προβλέπει πωλήσεις 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, υποθέτοντας επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς.

Αλλαγή στην τιμή της μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες: +327%
Μια ομάδα επενδυτών που υποστήριξε την εταιρεία όταν ιδρύθηκε το 2010 θα έχει σημαντικές αποδόσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος Stéphane Bancel,, ένας 48χρονος Γάλλος, κατέχει το 9% των μετοχών, με την περιουσία του να ανέρχεται τώρα περίπου στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Johnson & Johnson: Αδενοϊός

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το πρώτο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στον κόσμο, αναπτύχθηκε από το τμήμα Janssen στο Βέλγιο. Χρησιμοποιεί τον αδενοϊό – 26, μια σπάνια παραλλαγή του κρύου ιού. Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου και μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μεταξύ των μεγάλων παραγγελιών περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο (30 εκατομμύρια δόσεις συν την επιλογή για 22 εκατομμύρια), την ΕΕ (έως 400 εκατομμύρια δόσεις) και τα έθνη Covax (500 εκατομμύρια δόσεις έως το 2022).

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Η εταιρεία στοχεύει να παραδώσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δόσεις φέτος, κάτι που θα της αποφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, με την επιλογή να αγοράσει 200 εκατομμύρια επιπλέον, και πληρώνει 10 $ μια δόση.
Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες: + 7,7%
AstraZeneca: Εμβόλιο φορέα αδενοϊού

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο κρύο ιό χιμπατζή και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου. Τα εμβόλια ιικών φορέων χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να παραδώσουν ένα κομμάτι γενετικού κώδικα στα κύτταρα. Μεγάλες παραγγελίες προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (100 εκατομμύρια), την ΕΕ (έως 400 εκατομμύρια), τις ΗΠΑ (300 εκατομμύρια) και την Ιαπωνία (120 εκατομμύρια).

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 2 δισεκατομμύρια δολάρια – 3 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι αναλυτές της SVB Leerink προβλέπουν πωλήσεις 1,9 δισ. Δολάρια φέτος και 3 δισ. δολάρια το 2022. Το κέρδος του 2021 θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο εάν η AstraZeneca επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της για 3 δισεκατομμύρια δόσεις. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χρεώνει από 4,3 δολάρια έως 10 δολάρια για τις δύο δόσεις.
Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες: -8,6%
Gamaleya Institute/ Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων: Εμβόλιο αδενοϊού

Αν και δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αγόρασαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Συνολικά, περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Αλγερίας και του Μεξικού, το έχουν παραγγείλει. Η AstraZeneca δοκιμάζει έναν συνδυασμό δύο εμβολίων με το Sputnik.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: ασαφείς αλλά πιθανώς δισεκατομμύρια
Οι παρασκευαστές αγωνίζονται να παράγουν μαζικά εμβόλια Sputnik στη Ρωσία, αλλά το RDIF, ένα κρατικό ταμείο πλούτου, ανέφερε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι είχε υπογράψει συμβόλαια με 15 κατασκευαστές σε 10 χώρες για την παραγωγή 1,4 δισεκατομμυρίων δόσεων. Οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι θα χρεώνουν 20 δολάρια ή και λιγότερο για τις απαιτούμενες δύο δόσεις διεθνώς, αλλά το παρέχουν δωρεάν στη Ρωσία.
Novavax: Εμβόλιο ανασυνδυασμένης πρωτεϊνης

Το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιεί ένα μικρό τμήμα μιας εργαστηριακής έκδοσης της πρωτεΐνης ακίδων Sars-CoV-2. Η αμερικανική εταιρεία ελπίζει για έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία ερευνά εμβόλια για περισσότερα από 30 χρόνια και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κάποιο εμβόλιό της. Έχει συμφωνήσει να παρέχει έως και 300 εκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (60 εκατομμύρια δόσεις), της ΕΕ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Ελπίζει να παράγει 150 εκατομμύρια δόσεις το μήνα και αναμένεται να είναι φθηνότερη από τους αντιπάλους. Σύμφωνα με τους Financial Times, η εταιρεία συμφώνησε να χρεώσει 3 $ στην Αφρική. Το εμβόλιο θα παρασκευαστεί επίσης στο Stockton-on-Tees, στη βορειοανατολική Αγγλία, και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: «αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια»
Με βάση αυτές τις συμφωνίες, προσθέτει το δημοσίευμα της Guardian, η Novavax είπε αυτήν την εβδομάδα ότι βλέπει «την δυναμική για έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες». Αυτό πρόκειται να αυξηθεί, καθώς η Novavax αναμένει να μπορεί να παρασκευάσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως έως τα μέσα του 2021, χάρη στη συνεργασία με το Serum Institute of India.

Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες:+ 1,128%
Τα μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη θα διατεθούν σε διαχειριστές κεφαλαίων όπως η Vanguard και η BlackRock, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι.
CureVac: Εμβόλιο mRNA

Η Curevac αναμένει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των δοκιμών για το εμβόλιό της τον Απρίλιο και ελπίζει να λάβει έγκριση από την ΕΕ έως τον Ιούνιο. Η ΕΕ έχει προπαραγγείλει 225 εκατομμύρια δόσεις με την επιλογή να αγοράσει άλλα 180 εκατομμύρια. Σε αντίθεση με άλλα εμβόλια mRNA, το εμβόλιο της CureVac μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου. Μαζί με την GSK, η οποία κατέχει σχεδόν το 10% της γερμανικής εταιρείας, επιδιώκει να αναπτύξει εμβόλια επόμενης γενιάς για πολλαπλές αναδυόμενες παραλλαγές Covid-19 σε ένα εμβόλιο.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: ασαφείς – οι τιμές δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά τιμολογούνται με κέρδος
Η βιοτεχνολογική εταιρεία στοχεύει να παράγει έως 300 εκατομμύρια δόσεις φέτος και 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022. Η CureVac λέει ότι το εμβόλιό της απαιτεί λιγότερο δραστικό συστατικό από τους αντιπάλους, αλλά επιμένει ότι δεν μπορεί να το τιμολογήσει στο κόστος διότι οι επενδυτές περιμένουν να βγάλουν κέρδος.

Αλλαγή τιμής μετοχής: + 45,5%
Ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Dietmar Hopp, ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού SAP. Κατέχει πάνω από το 80% του CureVac, αξίζει τώρα περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η...

Η στιγμή που 13χρονος μαχαιρώνει θανάσιμα καθηγήτρια γιατί σταμάτησε καβγά με συμμαθητή του

Η παρέμβαση της 71χρονης καθηγήτριας σε καβγά που είχε με συμμαθητή του φαίνεται να είναι το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση...