Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, όμως το Ντουμπάι υποτιμά τις παγκόσμιες κυρώσεις και υποδέχεται τους Ρώσους ολιγλαρχες οι οποίοι αναζητούν μία νέα… έδρα.
Το οικονομικό κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενός εταίρος των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους πλούσιους.
Ο Άνταμ Μ. Σμιθ, δικηγόρος και πρώην σύμβουλος του γραφείου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που διαχειρίζεται τέτοια μέτρα, μίλησε στους New York Times και είπε:
«Οι κυρώσεις είναι τόσο ισχυρές όσο ο πιο αδύναμος κρίκος. Κάθε χρηματοοικονομικό κέντρο που είναι πρόθυμο να δραστηριοποιηθεί όταν άλλοι δεν είναι, θα μπορούσε να υπονομεύσει όλα μέτρα σε μεγάλο βαθμό».
Η μετακίνηση στο Ντουμπάι
Τουλάχιστον 38 επιχειρηματίες ή αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχουν δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι, συνολικής αξίας άνω των 314 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με προηγουμένως μη αναφερθέντα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών, ανέφεραν οι Times.
Οι σύμμαχοι του Πούτιν κατείχαν τουλάχιστον 76 ακίνητα στο Ντουμπάι, είτε άμεσα είτε με το όνομα στενού συγγενή τους, και πιθανώς πολλά περισσότερα (σύμφωνα με το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών) μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της Ουάσιγκτον που συλλέγει δεδομένα για παγκόσμιες συγκρούσεις.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να είσαι Ρώσος στο Ντουμπάι»
Ένας Άραβας επιχειρηματίας που νοικιάζει πολυτελή διαμερίσματα στο Ντουμπάι τόνισε ότι υπάρχει «απίστευτη ζήτηση» από τους Ρώσους μετά την εισβολή, ενώ από την πευρά τους οι Ρώσοι στο Ντουμπάι λένε ότι εκτιμούν τη φιλοξενία.
«Το να έχεις ρωσικό διαβατήριο ή ρωσικά χρήματα τώρα είναι πολύ τοξικό – κανείς δεν θέλει να σε δεχτεί, εκτός από μέρη όπως το Ντουμπάι», είπε ένας Ρώσος επιχειρηματίας που κατέφυγε εκεί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να είσαι Ρώσος στο Ντουμπάι».
Πηγή: gargalianoionline.gr