Αρχική Οικονομία Το πετρέλαιο ακριβότερο από τη βενζίνη – Ελληνικό «καπέλο» 36 λεπτών και...

Το πετρέλαιο ακριβότερο από τη βενζίνη – Ελληνικό «καπέλο» 36 λεπτών και χειμώνας με θέρμανση που θα… τσουρουφλίζει

Ένα από το πλέον σημαντικά προβλήματα στην αγορά ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς αυτή την περίοδο, είναι ότι έχουν πάψει να ισχύουν κανόνες που διέπουν διαχρονικά όλες τις αγορές, όπως αυτή του πετρελαίου και των καυσίμων, και κυριαρχούν οι στρεβλώσεις κάτι που κάνει την επίλυση του προβλήματος ακόμη μεγαλύτερο.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα λοιπόν είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που μέσα στον Αύγουστο έχει τραβήξει την ανηφόρα, όταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι πτωτικές, αλλά και η λιανική τιμή της βενζίνης επίσης έχει ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η στρέβλωση της αγοράς με το γεγονός ότι σήμερα – σε πραγματικές συνθήκες δηλαδή αν υπολογιστεί και η κρατική ενίσχυση – πωλείται κατά πολύ υψηλότερα από τη βενζίνη, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδώ και μερικές ημέρες.

«Νάρκες» και για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το ακόμη εξωφρενικό του πράγματος είναι ότι με τις τιμές του πετρελαίου σε αυτά τα επίπεδα, ναρκοθετείται και το ενδεχόμενο να δούμε λογικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού με βάση τα σημερινά επίπεδα του diesel κίνησης το θέρμανσης θα πωλούνταν σε περίπου 1,75 ευρώ το λίτρο.

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα με την σειρά. Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης για τις 31 Αυγούστου, η μέση τιμή για το diesel κίνησης είναι στα 1,959 ευρώ το λίτρο, ενώ ένα μήνα πριν δηλαδή στις 31 Ιουλίου η τιμή ήταν 1,9 ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 3,1%.

Την ίδια στιγμή και για το ίδιο διάστημα, η βενζίνη έχει υποχωρήσει 4,9% και διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα σε 2,049 ευρώ το λίτρο, έναντι 2,154 ευρώ, στις 31 Ιουλίου.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση στην διεθνή τιμή του πετρελαίου. Έτσι το Brent από 109,56 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε στις 31 Ιουλίου στα 95,6 δολάρια, κάμψη της τάξεως του 12,7%. Χθες μάλιστα παρουσίασε και νέα μεγάλη πτώση, υποχωρώντας οριακά κάτω από τα επίπεδα των 92 δολαρίων το βαρέλι.

Στον αντίποδα όλων η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 1,6% μέσα στον Αύγουστο.

Έτσι λοιπόν σήμερα το diesel κίνησης, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών, θα είχε μέση τιμή 2,109 ευρώ το λίτρο και θα ήταν ακριβότερο κατά 6 λεπτά από την βενζίνη, όταν κατά κόρον η βενζίνη ήταν ακριβότερη από το diesel κίνησης κατά περίπου 30 λεπτά.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι φόροι παραμένουν περίπου σταθεροί. Αν λοιπόν ίσχυε σήμερα ο κανόνας των τελευταίων χρόνων, τότε το πετρέλαιο θα έπρεπε να πωλούνταν περίπου 1,6 ευρώ. Πωλείται δηλαδή σήμερα με ένα ιδιότυπο «καπέλο» της τάξεως των 36 λεπτών το λίτρο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποιοι δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το ψηφισθέν νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ το οποίο αφορά στο Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας...

Γαλλική κορυφαία εταιρεία παράγει φέτα παραβιάζοντας την «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης»

Μια γαλλική κορυφαία εταιρεία, η Lactalis, πουλάει φέτα η οποία παράγεται στη… Γαλλία, καταστρατηγώντας έτσι τον όρο της «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».Όπως προκύπτει από το...

Αθήνα: Φύλλο και φτερό τα κρησφύγετα των τρομοκρατών – Πότε θα «χτυπούσαν» το εστιατόριο

Τέσσερα άτομα εξακολουθούν αυτή τη στιγμή να κρατούνται και είναι από την ίδια περιοχή με τους πρώτους δύο συλληφθέντες – Ψάχνουν οπλισμό και εκρηκτικάΣε...

Καναδάς: Τον σκότωσε επειδή του ζήτησε να μην ατμίζει – Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 37χρονο μπροστά στην κόρη του

Νεκρός έπειτα από επίθεση με μαχαίρι έπεσε ένας 37χρονος στον Καναδά. Αφορμή για την φρικτή δολοφονία στάθηκε το γεγονός ότι ο 37χρονος ζήτησε από...

Απόφαση-σταθμός: Απαλλάχθηκε εγγυήτρια δανείου από οφειλές ύψους 342.161 ευρώ

Απόφαση-σταθμός από το Ειρηνοδικείο Ρόδου για εγγυήτρια δανείου καθώς το δικαστήριο την απάλλαξε οριστικά από οφειλές ύψους 342.161,06 ευρώ.Εγγυήτρια δανείου: Το χρονικό της υπόθεσηςΗ...