Αρχική Κόσμος Το Πρακτορείο Anadolu αξιολογεί την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές...

Το Πρακτορείο Anadolu αξιολογεί την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές στην Τουρκία

Το Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «για να προχωρήσουν καλά οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα και τη Δύση και να λάβει μια σημαντική στρατηγική απόφαση μετά τις εκλογές», απευθύνθηκε σε ειδικούς εμπειρογνώμονες ζητώντας τη γνώμη τους.

Οι καθηγητές Dr. Μεσούτ Χάκι Τσάσιν από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yeditepe, ο καθηγητής Dr. Γιουτζέλ Άσερ από το Πανεπιστήμιο Yıldırım Beyazıt και ο καθηγητής Dr. Μουράτ Γεσιλτάς από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας κατέθεσαν τις απόψεις τους για την προσέγγιση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Anadolu.

Ο Τσασίν εκφράζοντας την άποψη ότι «η Τουρκία είναι πολύ μεγάλο και οικουμενικό κράτος, σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη στην περιοχή, για να γίνει προεκλογικό υλικό για τον Μητσοτάκη» επεσήμανε ότι ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την αντιτουρκική εχθρότητα και τα επιτεύγματα της Τουρκίας, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία, ως υλικό για τις εκλογές στη χώρα του.

«Αυτή η πολιτική είναι λανθασμένη, διότι τα αποτυχημένα κράτη μπορούν να μετατρέψουν την εσωτερική τους αποτυχία σε κατάσταση πολέμου μόνο από το εξωτερικό. Αλλά βλέπουμε επίσης ότι η Τουρκία ενεργεί με ψυχραιμία. Από αυτή την ήρεμη συμπεριφορά δεν πρέπει να συμπεράνουμε ότι παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Καθηγητής από το Yeditepe τόνισε ότι η μεγαλύτερη απάντηση σε αυτό είναι το αεροπλανοφόρο Anadolu και δήλωσε ότι η Τουρκία ποτέ δεν παραιτήθηκε από τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γιουσέλ Ασέρ από το Πανεπιστήμιο Yıldırım Beyazıt σημείωσε ότι «εάν η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία συνεχίσει, δεν μπορεί να αναμένεται καμία αλλαγή στις πολιτικές για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ότι αφορά την Ελλάδα. Η στάση της Τουρκίας και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν είναι να συμβιβαστεί με τα εθνικά συμφέροντα. Οι παραδοσιακές απαιτήσεις και τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα που υπερασπίζεται έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο θα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο».

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει μια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει ανακηρυχθεί ως υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και ότι αυτή έχει παρουσιαστεί με χάρτη στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), ο Ασέρ τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει καμία παραχώρηση εκεί και ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης αυτής της πολιτικής αν ο Ερντογάν συνεχίσει να είναι πρόεδρος μετά τις εκλογές.

Επίσης επεσήμανε ότι μπροστά στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στην Τουρκία, μπορεί να υπάρχει η προσδοκία ότι η νέα [τουρκική] κυβέρνηση θα είναι πιο υποχωρητική απέναντι στην Ελλάδα προκειμένου να μαλακώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη και θα λάβει υπόψη της τα όσα λέει και απαιτεί η Ελλάδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ασέρ επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει αλλαγή στάσης μετά τις εκλογές στην Τουρκία σημειώνοντας ότι «μπορώ εύκολα να πω ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας όσο διαρκεί η προεδρία του Ερντογάν. Οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι αρκετά λογικές τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που είναι παράλογο είναι οι απαιτήσεις της Ελλάδας, ο παράνομος εξοπλισμός των νησιών και η στρατιωτική συνεργασία της με τις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να στοχεύει την Τουρκία».

Ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Yıldırım Beyazıt πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα εθνικού εναέριου χώρου» που έχει δηλώσει η Ελλάδα, το οποίο η Τουρκία δεν αποδέχεται, και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα έχει μια προσέγγιση που να μπορεί να τα αποδεχθεί αυτά, εάν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχτεί τον εξοπλισμό των νησιών, να αποδεχθεί το πλάτος του εθνικού εναέριου χώρου και να παραιτηθεί από την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν δεν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, η προσδοκία της Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σωστή και λογική. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει να κάνει βήματα για να λύσει πραγματικά τα προβλήματα. Πρέπει να έχει πιο ρεαλιστικές και ειλικρινείς συνομιλίες με την Τουρκία. Ειδικότερα, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της να εξοπλίσει τα νησιά. Αν η Ελλάδα ενεργεί με την υπόθεση ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία, θα έρθει μια κυβέρνηση πιο μετριοπαθής απέναντι στη Δύση, τότε μόνο αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας μπορεί να αναμένονται».

Ο καθηγητής Dr. Μουράτ Γιεσιλτάς από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας δήλωσε ότι οι συμμαχίες Εθνική και Λαϊκή έχουν διαφορετικούς λόγους εξωτερικής πολιτικής και είπε ότι η Γαλάζια Πατρίδα, η Ανατολική Μεσόγειος και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ένας από αυτούς.

Ο Γιεσιλτάς τόνισε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ή ότι ενεργεί αντίθετα με τις συμφωνίες σε κάποια σημεία στα νησιά του Αιγαίου και για το λόγο αυτό οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήταν τεταμένες το τελευταίο διάστημα, αλλά με το σεισμό η ένταση αυτή αντικαταστάθηκε από την άμβλυνση.

Τονίζοντας ότι η άμβλυνση δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών θα λυθούν ή θα εξαφανιστούν, επεσήμανε ότι «η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα από τα κύρια στρατηγικά πλαίσια που έχει υιοθετήσει η Τουρκία στις θάλασσες. Πρόκειται για μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και η οποία προτάσσει μια πολιτική, οικονομική, ενεργειακή και στρατιωτική παρουσία».

Αναφέροντας ότι η Εθνική Συμμαχία, ιδίως το CHP, έχει λόγους που επικρίνουν τη Γαλάζια Πατρίδα, ο Γιεσιλτάς είπε ότι αυτό το δόγμα είναι μια επιθετική πολιτική και ότι επικρίνουν ότι αυτή η πολιτική φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με κάποια προβλήματα λόγω του διεθνούς δικαίου.

Ο Γιεσιλτάς επεσήμανε ότι ορισμένα μέλη της Εθνικής Συμμαχίας, όπως το Καλό Κόμμα IYI, δεν συμμερίζονται αυτή την κριτική λέγοντας ότι «η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής αν κερδίσει. Στη δήλωση που έκανε η Ελλάδα, φαίνεται ότι ελπίζουν ότι αν η νέα κυβέρνηση έρθει στην εξουσία, οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης θα εγκαταλειφθούν και η πίεση προς αυτήν θα χαλαρώσει. Στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να αποδεχτεί ότι η σημερινή της συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο στο πλαίσιο της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Ο Τούρκος Καθηγητής επισήμανε ότι σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, ελπίζεται ότι θα εγκαταλειφθούν οι πολιτικές που προσανατολίζονται στη Γαλάζια Πατρίδα και η Ελλάδα δεν θα αισθάνεται πίεση κατά της Τουρκίας και θα ανακουφιστεί δήλωσε ότι «δεν έχει σημασία αν θα λυθούν ή όχι τα προβλήματα. Σημασία έχει (για την Ελλάδα) να εγκαταλείψει η Τουρκία την διεκδικητική της πολιτική. Ήδη προετοιμάζονται για τη μετεκλογική περίοδο και δημιουργούν ψυχολογική πίεση».

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει να κάνει την Τουρκία να καθίσει στον ευρωπαϊκό άξονα και να επιδείξει μια συμβιβαστική προσέγγιση και ελπίζουν σε αυτό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Πέτερ Σπίγκελ στο 8ο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» δήλωσε σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ότι «για να προχωρήσουν καλά οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα και τη Δύση και να λάβει μια σημαντική στρατηγική απόφαση μετά τις εκλογές».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σοκ στον Βόλο: Άντρας κρατούσε φυλακισμένη στο σπίτι τη γυναίκα του και το παιδί τους για δύο χρόνια

Στιγμές μαρτυρίου βίωνε κάθε μέρα μια 22χρονη γυναίκα αλβανικής υπηκοότητας σε περιοχή του Βόλου, καθώς ο 28χρονος Αλβανός σύζυγός...

Από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά

«Μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο»,...

Βραζιλία: 49χρονη σκοτώθηκε πέφτοντας από μπαλκόνι -Είχε κλέψει από τη μαμά της 148 εκατ. δολ.

Η 49χρονη Sabine Boghici ήταν κόρη ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης της Βραζιλίας Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες κάτω...

Αίγινα: Αυτοκτόνησε 14χρονος μαθητής – Βρέθηκε απαγχονισμένος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Αρφαρά: 15χρονος διέρρηξε σπίτι και πήρε χρήματα και χρυσαφικά

Ένας 15χρονος συνελήφθη χθες το πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, γιατί νωρίτερα διέρρηξε οικία...