Αρχική Κόσμος Το πρώτο τσιμεντένιο νησί έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα -Πού και γιατί...

Το πρώτο τσιμεντένιο νησί έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα -Πού και γιατί κατασκευάζεται

Με μέγεθος που φτάνει τα 12 γήπεδα ποδοσφαίρου, το πρώτο τσιμεντένιο νησί δεν φιλοξενεί τουρίστες αλλά θα προσφέρει απαντήσεις στην ανάγκη αναζήτησης και αξιοποίησης νέων μορφών ενέργειας.

Δημιουργείται από ανθρώπινα χέρια και τσιμέντο, σε απόσταση απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από την ακτή και μολονότι η κατασκευή του δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ήδη αποκτήσει όνομα.

Πρόκειται για το νησί της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, το πρώτο ενεργειακό νησί το οποίο κατασκευάζεται με σκοπό να καταστήσει εφικτή την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται σε παράκτια αιολικά πάρκα.

Το πρώτο ενεργειακό νησί κατασκευάζεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τις βελγικές ακτές, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ενεργειακή διασύνδεση όχι μόνον των παράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και γειτονικών κρατών, όπως η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενεργειακό νησί

Στις ακτές του Βελγίου δημιουργείται παράλληλα ένα αιολικό πάρκο με ενεργειακή δυναμικότητα 3,5 GW, το οποίο θα καταλαμβάνει μια έκταση 285 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελώντας ένα από τα πολλά projects τα οποία θα υλοποιηθούν με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε μέχρι το 2050 η παραγωγή ενέργειας από παράκτια αιολικά πάρκα να φτάσει στη γηραιά ήπειρο τα 300 GW.

Με δεδομένη μάλιστα την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, η οποία θα επέλθει και με την απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και diesel το 2035, οι ανάγκες για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων πηγών ενέργειας στη γηραιά ήπειρο θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημερινές.

Ενεργειακό νησί

Επιστρέφοντας στο τεχνητό νησί της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει το 2024 και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026, μεταξύ των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν σε αυτό είναι ένα ελικοδρόμιο και ένας λιμενοβραχίονας.

Πέριξ του τσιμεντένιου νησιού θα κατασκευαστούν και τα απαραίτητα τοιχία, τα οποία θα προστατεύουν τις εγκαταστάσεις από τους ισχυρούς ανέμους και τον υψηλό κυματισμό που είναι πιθανόν να δημιουργηθεί.

Η κατασκευή του νησιού χρηματοδοτείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη βελγική κυβέρνηση, η οποία θα δαπανήσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη Τρίτη ανακοινώνονται οι εκλογές;

Όπως όλα δείχνουν, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ημερομηνία των εκλογών.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία των εκλογών...

Ο πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές συνεχίζουν το ράλι

Με αμείωτη ένταση και κάτω από τα ραντάρ των ελεγκτικών αρχών συνεχίζεται το όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά των τροφίμων και γενικότερα των αγαθών ευρείας...

Βεντέτα στη Ξάνθη: Έκαψαν τα σπίτια του 36χρονου δολοφόνου και του αδερφού του – Βίντεο ντοκουμέντο

Φωτιά ξέσπασε σε δύο σπίτια στο Δροσερό της Ξάνθης αργά το βράδυ της Δευτέρας με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για...

Γιατί μια μητέρα να θέλει να σκοτώσει το παιδί της – Ψυχολόγος αναλύει τις πέντε περιπτώσεις

Πώς μια μητέρα μπορεί να μετατραπεί σε δολοφόνο, αφαιρώντας τη ζωή από το ίδιο της το παιδί – Ο διάσημος συγγραφέας...

Ξάνθη: Φοβούνται βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία του 45χρονου οι αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί τώρα φοβούνται εκδίκηση για τη δολοφονία από τους συγγενείς του θύματος, κάτι στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν καθώς το...