Αρχική Κόσμος Το «ψηφιακό» όπλο στα χέρια των Ταλιμπάν και η Google

Το «ψηφιακό» όπλο στα χέρια των Ταλιμπάν και η Google

Η Google έκλεισε προσωρινά έναν απροσδιόριστο αριθμό λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τις εβδομάδες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν , οι αναφορές έδειξαν πώς τέτοιες βάσεις δεδομένων θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της νέας αρχής της χώρας για να κυνηγήσουν τους εχθρούς τους.

Σε δήλωσή της, η Google της Alphabet Inc δεν επιβεβαίωσε αν οι λογαριασμοί της αφγανικής κυβέρνησης ήταν κλειδωμένοι, λέγοντας ότι η εταιρεία παρακολουθεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν και «λαμβάνει προσωρινά μέτρα για την εξασφάλιση σχετικών λογαριασμών».

Ένας υπάλληλος της πρώην κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να αποκτήσουν emails από πρώην αξιωματούχους.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, ο υπάλληλος είπε ότι οι Ταλιμπάν του ζήτησαν να διατηρήσει τα δεδομένα που βρίσκονται στους διακομιστές του υπουργείου για τον οποίο εργαζόταν.

«Εάν το κάνω, τότε θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και τις επίσημες ανακοινώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου», είπε ο υπάλληλος.

Ο υπάλληλος είπε ότι δεν συμμορφώθηκε και έκτοτε κρύφτηκε. Το Reuters δεν ταυτοποιεί τον άνδρα ή το πρώην υπουργείο του, από ανησυχία για την ασφάλειά του.

Δημόσια διαθέσιμα αρχεία ανταλλαγής αλληλογραφίας δείχνουν ότι περίπου δώδεκα αφγανικοί κυβερνητικοί φορείς χρησιμοποίησαν τους διακομιστές της Google για τη διαχείριση επίσημων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων οικονομικών, βιομηχανίας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ορυχείων. Το γραφείο προεδρικού πρωτοκόλλου του Αφγανιστάν χρησιμοποίησε επίσης την Google, σύμφωνα με τα αρχεία, όπως και ορισμένοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η διοίκηση κυβερνητικών βάσεων δεδομένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για υπαλλήλους της πρώην διοίκησης, πρώην υπουργούς, κυβερνητικούς εργολάβους, φυλετικούς συμμάχους και ξένους εταίρους.

«Θα έδινε έναν πραγματικό πλούτο πληροφοριών», δήλωσε ο Τσαντ Άντερσον, ερευνητής ασφαλείας με την εταιρεία πληροφοριών του διαδικτύου DomainTools, ο οποίος βοήθησε το Reuters να προσδιορίσει ποια υπουργεία λειτουργούν ποια πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Ακόμη και η κατοχή λίστας εργαζομένων σε ένα Φύλλο Google είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» είπε, επικαλούμενος αναφορές για αντίποινα εναντίον κυβερνητικών υπαλλήλων.

Τα αρχεία ανταλλαγής αλληλογραφίας δείχνουν ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft Corp χρησιμοποιήθηκαν επίσης από αρκετές αφγανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας. Αλλά δεν είναι σαφές ποια μέτρα, αν υπάρχουν, λαμβάνει η εταιρεία λογισμικού για να αποτρέψει την πτώση δεδομένων στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Άντερσον είπε ότι η προσπάθεια των Ταλιμπάν να ελέγξουν την ψηφιακή υποδομή, που έχει κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ, αξίζει να παρακολουθείται. Οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από αυτή την υποδομή, τόνισε, «μπορεί να είναι πολύ πιο πολύτιμες για μια νεοσύστατη κυβέρνηση από τα παλιά ελικόπτερα».

Πηγή: ΟΤ 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εμφανίστηκε η «Όμικρον 2» -Είναι πιο μεταδοτική

Την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με πλήρη ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη, στη Δανία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο...

Κέρδισε 2,3 εκατ. με ένα σκρατς που αγόρασε τελευταία στιγμή: «Δεν θα ξανάρθω», είπε στο αφεντικό του

Την ζωή του να αλλάζει από τη στιγμή στην άλλη είδε ένας 61χρονος εργάτης εργοστασίου στο Καρλάιλ…Ο Ίαν Μπλακ μόλις είχε...

«Έλεγε να τον βλέπω σαν πατέρα μου» κι ύστερα τη βίαζε – Φρίκη από τη μαρτυρία του κοριτσιού για τον ιερέα

Σοκάρει η υπόθεση του βιασμού ανήλικης από ιερέα στα Πατήσια, με τη φερόμενη δράση του να διαρκεί για περίπου έξι μήνες και να ξεκινά από το...

Κορονοχρέη: Πότε λήγει η προθεσμία – Ποιοι μπαίνουν και ποιοι αποκλείονται από τη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων

Στις 26 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί σε περίπου 820.000 οφειλέτες της Εφορίας που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση για την...

ΗΠΑ: Μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε κατά την καταδίωξη – Μεταδόθηκε live σε κανάλι

Μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε κατά την καταδίωξή του από την αστυνομία του Λος Άντζελες με το αστυνομικό ελικόπτερο να καταγράφει τη στιγμή του...