Αρχική Κόσμος Το «ψηφιακό» όπλο στα χέρια των Ταλιμπάν και η Google

Το «ψηφιακό» όπλο στα χέρια των Ταλιμπάν και η Google

Η Google έκλεισε προσωρινά έναν απροσδιόριστο αριθμό λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τις εβδομάδες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν , οι αναφορές έδειξαν πώς τέτοιες βάσεις δεδομένων θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της νέας αρχής της χώρας για να κυνηγήσουν τους εχθρούς τους.

Σε δήλωσή της, η Google της Alphabet Inc δεν επιβεβαίωσε αν οι λογαριασμοί της αφγανικής κυβέρνησης ήταν κλειδωμένοι, λέγοντας ότι η εταιρεία παρακολουθεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν και «λαμβάνει προσωρινά μέτρα για την εξασφάλιση σχετικών λογαριασμών».

Ένας υπάλληλος της πρώην κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να αποκτήσουν emails από πρώην αξιωματούχους.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, ο υπάλληλος είπε ότι οι Ταλιμπάν του ζήτησαν να διατηρήσει τα δεδομένα που βρίσκονται στους διακομιστές του υπουργείου για τον οποίο εργαζόταν.

«Εάν το κάνω, τότε θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και τις επίσημες ανακοινώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου», είπε ο υπάλληλος.

Ο υπάλληλος είπε ότι δεν συμμορφώθηκε και έκτοτε κρύφτηκε. Το Reuters δεν ταυτοποιεί τον άνδρα ή το πρώην υπουργείο του, από ανησυχία για την ασφάλειά του.

Δημόσια διαθέσιμα αρχεία ανταλλαγής αλληλογραφίας δείχνουν ότι περίπου δώδεκα αφγανικοί κυβερνητικοί φορείς χρησιμοποίησαν τους διακομιστές της Google για τη διαχείριση επίσημων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων οικονομικών, βιομηχανίας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ορυχείων. Το γραφείο προεδρικού πρωτοκόλλου του Αφγανιστάν χρησιμοποίησε επίσης την Google, σύμφωνα με τα αρχεία, όπως και ορισμένοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η διοίκηση κυβερνητικών βάσεων δεδομένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για υπαλλήλους της πρώην διοίκησης, πρώην υπουργούς, κυβερνητικούς εργολάβους, φυλετικούς συμμάχους και ξένους εταίρους.

«Θα έδινε έναν πραγματικό πλούτο πληροφοριών», δήλωσε ο Τσαντ Άντερσον, ερευνητής ασφαλείας με την εταιρεία πληροφοριών του διαδικτύου DomainTools, ο οποίος βοήθησε το Reuters να προσδιορίσει ποια υπουργεία λειτουργούν ποια πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Ακόμη και η κατοχή λίστας εργαζομένων σε ένα Φύλλο Google είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» είπε, επικαλούμενος αναφορές για αντίποινα εναντίον κυβερνητικών υπαλλήλων.

Τα αρχεία ανταλλαγής αλληλογραφίας δείχνουν ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft Corp χρησιμοποιήθηκαν επίσης από αρκετές αφγανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας. Αλλά δεν είναι σαφές ποια μέτρα, αν υπάρχουν, λαμβάνει η εταιρεία λογισμικού για να αποτρέψει την πτώση δεδομένων στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Άντερσον είπε ότι η προσπάθεια των Ταλιμπάν να ελέγξουν την ψηφιακή υποδομή, που έχει κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ, αξίζει να παρακολουθείται. Οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από αυτή την υποδομή, τόνισε, «μπορεί να είναι πολύ πιο πολύτιμες για μια νεοσύστατη κυβέρνηση από τα παλιά ελικόπτερα».

Πηγή: ΟΤ 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληρωμών μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (POS).Το σχέδιο βασίζεται σε...

Ινδία: Τουλάχιστον 288 νεκροί από τη σύγκρουση των τριών τρένων

Η σύγκρουση μεταξύ τριών τρένων, την Παρασκευή (02/06), στην ανατολική Ινδία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 288 ανθρώπων και τον τραυματισμό...

Τουρισμός: Ελλάδα «ψηφίζουν» 4 μεγάλες αγορές – Στο top10 των επιλογών για ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Βραζιλία

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνουν οι τουρίστες από τέσσερις σημαντικές μακρινές αγορές, με υψηλή τουριστική δαπάνη και μεγάλη διάρκεια παραμονής, με τη χώρα μας...

Λιμεναρχείο Πύλου: Πλειοδοτικός διαγωνισμός για κατασχεμένα αλιευτικά εργαλεία

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Drone που ελεγχόταν από τεχνητή νοημοσύνη αποφάσισε να σκοτώσει τον χειριστή του – Έπρεπε να ολοκληρώσει την αποστολή

Σε μια εικονική δοκιμή που διοργάνωσε ο αμερικανικός στρατός, drone της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που ελεγχόταν από τεχνητή νοημοσύνη αποφάσισε να...