Αρχική Κόσμος Το ρούβλι ενισχύεται ενώ το ευρώ και η ουκρανική γρίβνα διολισθαίνουν

Το ρούβλι ενισχύεται ενώ το ευρώ και η ουκρανική γρίβνα διολισθαίνουν

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, να συνεχίζεται για περισσότερο από δυο μήνες, η ραγδαία πτώση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας, του ρουβλίου, που σημειώθηκε με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όχι μόνο έχει σταματήσει αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία του σε σύγκριση με το δολάριο έχει ανακάμψει στα επίπεδα της Άνοιξης του 2020.

Στη σύγχρονη Οικονομία ο όρος ισοτιμία, ιδιαίτερα στις διεθνείς συναλλαγές αναφέρεται στην ανταλλαγή νομισμάτων των διαφόρων χωρών η οποία και καθιστά την μεταξύ τους αγοραστική δύναμη ουσιαστικά ίση, και αποκαλείται συναλλαγματική ισοτιμία. Η ισοτιμία υπολογίζει και την αγοραστική δύναμη του ΑΕΠ στην κάθε χώρα.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είχε ως στόχο να πιέσει οικονομικά τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν είχαν αποτέλεσμα στην ρωσική οικονομία.

Είχε όμως αντίκτυπο στην ουκρανική οικονομία καθώς η ουκρανική γρίβνα υποτιμήθηκε ενώ η τιμή του ουκρανικού εθνικού νομίσματος στη μαύρη αγορά έχει αγγίξει ταβάνι.

Οι νέες ισοτιμίες

Η ισοτιμία του δολαρίου με το ρούβλι είναι 1 προς 72,57, η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν τον Μάρτιο του 2021 η ισοτιμία είχε φτάσει στο 1 δολάριο προς 139 ρούβλια.

Στον αντίποδα η γρίβνα της Ουκρανίας, σκαρφάλωσε στην υψηλότερη τιμή από το 2004, με την ισοτιμία να είναι για 1 δολάριο 30,2 γρίβνες, όταν το 2003 ήταν 5,19 και το 2015 ήταν 20,76, αποδυναμώνοντας την ουκρανική οικονομία περαιτέρω.

Όμως ούτε το ευρώ μένει στο απυρόβλητο καθώς η ισοτιμία έχει διαμορφωθεί στα 0,95 ευρώ το δολάριο, όταν το 2017 ήταν στα 0,82 ευρώ την ίδια τιμή με το 2019.

Με την αποδοχή της πληρωμής σε ρούβλια από τις ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία, το ρούβλι θα γίνεται πιο ισχυρό και οι τιμές πιο ακριβές, ταρακουνώντας την ευρωπαϊκή οικονομία, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ινδονησία: Στη φυλακή όποιος κάνει σεξ και δεν είναι παντρεμένος

Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να υιοθετηθεί στην Ινδονησία ο νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος θα τιμωρεί, μεταξύ άλλων, με ετήσια ποινή φυλάκισης όποιον έχει...

Θεοδώρα Δούρου: Η 29χρονη πιλότος του Mirage που «τρέμουν» οι Τούρκοι

Το ότι έχουμε μερικούς από τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο, οι οποίοι διακρίνονται σε κάθε είδους πολυεθνική άσκηση που συμμετέχουν, είναι κάτι που γνωρίζουμε...

Ουκρανία: Φόβοι για νέα μεγάλη ρωσική επίθεση – Βομβαρδιστικά μαζεύονται σε βάση

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη δραστηριότητα στη βάση Ένγκελς-2, με πάνω από 20 βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας (Tu-95, Tu-160) να φαίνονται να προετοιμάζονται.«Ο...

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή σε πατέρα Αντώνιο και πρεσβυτέρα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σεβής, παρήγγειλε γενικευμένο, πλήρη και σε βάθος έλεγχο στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου, του πατέρα Αντωνίου,...

Έρχονται νέα μέτρα προστασίας για χρέη σε πιστωτικές

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με νέα μέτρα που προστατεύουν τους καταναλωτές από χρέη πιστωτικών καρτών, υπεραναλήψεις και δάνεια...