Αρχική Κόσμος Το σκοτεινό μυστικό του Ισραήλ που σοκάρει μέχρι σήμερα

Το σκοτεινό μυστικό του Ισραήλ που σοκάρει μέχρι σήμερα

Στα χρόνια μετά τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους, εκατοντάδες μωρά χάθηκαν. Οι γονείς τους, ως επί το πλείστον Εβραίοι μετανάστες από την Υεμένη, ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά τους είχαν πεθάνει, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι δόθηκαν κρυφά σε άτεκνες οικογένειες – και τα πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα αποκάλυψαν ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία.

Η υπόθεση των Παιδιών της Υεμένης αναφέρεται στην εξαφάνιση κυρίως Υεμενιτών Εβραίων μωρών και νηπίων μεταναστών στο νεοϊδρυθέν κράτος του Ισραήλ από το 1948 έως το 1954.

Ο αριθμός των επηρεαζόμενων κυμαίνεται από 1.000 έως 5.000. Η πλειοψηφία των μεταναστών που έφτασαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν από την Υεμένη, με σημαντικό αριθμό από το Ιράκ, το Μαρόκο, την Τυνησία, τη Λιβύη και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με χαμηλές εκτιμήσεις, ένα στα οκτώ παιδιά των Υεμενιτών οικογενειών εξαφανίστηκε. Εκατοντάδες τεκμηριωμένες δηλώσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από τους γονείς αυτών των βρεφών υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους απομακρύνθηκαν από αυτά. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι δεν εκδόθηκαν πιστοποιητικά θανάτου και ότι οι γονείς δεν έλαβαν καμία πληροφορία από ισραηλινές και εβραϊκές οργανώσεις σχετικά με το τι είχε συμβεί στα βρέφη τους.

Ωστόσο, ο Yaacov Lozowick, επικεφαλής αρχειοφύλακας στα κρατικά αρχεία του Ισραήλ, έχει τεκμηριωμένα αρχεία που δείχνουν ότι ενώ η μοίρα ενός μικρού κλάσματος των «αγνοουμένων» παιδιών δεν μπορεί να εντοπιστεί, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα παιδιά που πέθαναν στο νοσοκομείο, θάφτηκαν και οι οικογένειες ειδοποιήθηκαν, αν και αυτές οι ασθένειες, οι θάνατοι και οι οικογενειακές ειδοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με τεράστια αναισθησία.

Κατά τη γνώμη του Lozowick, «Δεν υπήρξε έγκλημα, αλλά υπήρξε αμαρτία».

Συνεχίζονται οι ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες ότι τα βρέφη δόθηκαν ή πουλήθηκαν σε άτεκνους επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε μια μυστική συστηματική επιχείρηση. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τρεις ξεχωριστές επίσημες επιτροπές που συστάθηκαν για τη διερεύνηση του θέματος, διαπίστωσαν ομόφωνα ότι η πλειονότητα των παιδιών θάφτηκε έχοντας πεθάνει από ασθένειες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, περιέγραψε το θέμα ως «ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί» για τις πολλές οικογένειες που δεν γνωρίζουν τι απέγιναν τα παιδιά που εξαφανίστηκαν.

Δημόσια παραδοχή

Το 2016, αφού επανεξετάστηκαν τα στοιχεία που δόθηκαν σε μια εξεταστική επιτροπή στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Τζάτσι Χανέγκμπι, είπε στην ισραηλινή τηλεόραση: «Πήραν τα παιδιά και τα έδωσαν. Δεν ξέρω που». Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον «εκατοντάδες» παιδιά απήχθησαν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια δημόσια παραδοχή από κυβερνητικό στέλεχος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρωσία: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από το αεροδρόμιο «φάντασμα»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ψωμί: Γιατί οι αρτοποιοί εξετάζουν αυξήσεις έως 15 λεπτά στην φρατζόλα [γράφημα]

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ιράν: Καταδίκη σε θάνατο σε 4 άνδρες για ποτά «μπόμπες» που σκότωσαν 17 ανθρώπους

Τέσσερις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την Παρασκευή και διανομή νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, τα οποία προκάλεσαν τον...

Μάθε πού ψηφίζεις: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αντίστροφη μέτρησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν – όπου απαιτηθεί, την αμέσως...

Ακρίβεια: Πότε θα δούμε τα καρτελάκια με «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

Τις επόμενες 2-3 εβδομάδες εκτιμάται ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα νέα καρτελάκια...