Αρχική Κόσμος Τορπεντούνια: Ο εγκαταλελειμμένος χώρος δοκιμών τορπιλών της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία

Τορπεντούνια: Ο εγκαταλελειμμένος χώρος δοκιμών τορπιλών της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία

Το πρώην συγκρότημα δοκιμών τορπιλών της Τορπεντούνια βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από την ακτή της Γκντύνια, στην Πολωνία

Γνωστό στον γερμανικό στρατό ως Torpedowaffenplatz Hexengrund, χρησιμοποιήθηκε από την Kriegsmarine* και τη Luftwaffe (σ.σ Ένοπλες δυνάμεις) κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Καταλήφθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις μετά τον πόλεμο, και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, περιμένοντας να καταρρεύσει στο νερό της θάλασσας.

NurPhoto via Getty Images

Η Γερμανία θέλει να αναπτύξει τις δικές της τορπίλες

Ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, σηματοδοτώντας την έναρξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε εκείνο το σημείο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούσαν τορπίλες που εισάγονταν από την Ιταλία και την Ιαπωνία και οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια. Αυτό οδήγησε την κατασκευή μιας εγκατάστασης δοκιμών τορπιλών στον κόλπο του Πουκ στη νότια Βαλτική Θάλασσα.

Κατασκευάστηκαν δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Η πιο γνωστή ήταν η Torpedowaffenplatz Hexengrund – «Τορπεντούνια» στους Πολωνούς. Η άλλη, το Torpedo Versuchsanstalt Oxhôlt, γνωστότερο ως «Φορμόζα», βρισκόταν μόλις 4-5 χιλιόμετρα πιο μακριά.

NurPhoto via Getty Images

Η Φορμόζα χρησιμοποιήθηκε από την Kriegsmarine, ενώ η Τορπεντούνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τη Luftwaffe. Το τελευταίο διέθετε μια αίθουσα συναρμολόγησης τορπιλών, έναν πύργο παρατήρησης και ελέγχου πυρκαγιάς και δύο άξονες τορπιλών από τους οποίους εκτοξεύτηκαν οι τορπίλες για δοκιμή. Υπήρχε επίσης μια προβλήτα που συνέδεε την πλατφόρμα με την ακτή.

Δοκιμές τορπίλων κατά τα τελευταία χρόνια του πολέμου

Η Luftwaffe δοκίμασε εναέριες τορπίλες στη Τορπεντούνια, οι οποίες θα μπορούσαν να πεταχτούν από αεροσκάφη Junkers Ju 52, Heinkel He 111 και Focke-Wulf Fw 190.

Θα μπορούσαν επίσης να εκτοξευθούν από E-boats, ένα σκάφος γρήγορης επίθεσης που χρησιμοποιείται από το Kriegsmarine.

Αυτές οι τορπίλες συναρμολογήθηκαν από εξαρτήματα που έφεραν από την ηπειρωτική χώρα με τρένο. Κατά τη φάση της δοκιμής, εκτοξεύτηκαν χωρίς εκρηκτικά και πιάστηκαν σε ένα δίχτυ που είχε τοποθετηθεί στρατηγικά μεταξύ της Τορπεντούνια και της Φορμόζα.

Σοβιετική κατοχή της Τορπεντούνια

Με τον Κόκκινο Στρατό να προελαύνει γρήγορα προς την περιοχή τον Μάρτιο-Απρίλιο του 1945, οι γερμανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Τορπεδούνια και τη Φορμόζα, αφήνοντάς τα να πέσουν υπό σοβιετικό έλεγχο. Οι Σοβιετικοί αποσυναρμολόγησαν τον τεχνικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων και τον έστειλαν πίσω στην ΕΣΣΔ, όπου πιστεύεται ότι δεν επανασυναρμολογήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Ενώ στάθμευαν στην Τορπεδούνια και τη Φορμόζα, οι Σοβιετικοί διεξήγαγαν στρατιωτική εκπαίδευση και έρευνα κατάδυσης. Για να αποτραπεί η διέλευση ανεπιθύμητων επισκεπτών από τον κόλπο προς το Τορπεδούνια, η ξύλινη προβλήτα ανατινάχθηκε, ενώ το υπόλοιπο της δομής της κατεδαφίστηκε εντελώς τη δεκαετία του 1990. Επί του παρόντος, μόνο το θεμέλιο της προβλήτας εξακολουθεί να στέκεται.

NurPhoto via Getty Images

Η Τορπεντούνια και η Φορμόζα έχουν εγκαταλειφθεί από τότε

Σήμερα, η Φορμόζα χρησιμοποιείται συχνά από τον πολωνικό στρατό για να διεξάγει εκπαίδευση για τους δύτες των ειδικών δυνάμεών του, οι οποίοι έχουν πάρει το όνομά τους από την εγκαταλειμμένη γερμανική εγκατάσταση (πλήρες όνομα Jednostka Wojskowa Formoza). Το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων βρίσκεται στη Γκντίνια.

Adam Budnik / 500px via Getty Images

Ως επί το πλείστον, η Τορπεντούνια έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένη. Ενώ εξακολουθεί να στέκεται και μπορεί να το επισκεφτούν τόσο οι κολυμβητές όσο και όσοι ταξιδεύουν με βάρκα, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες καλούνται να είναι προσεκτικοί κατά την εξερεύνηση της πλατφόρμας.

* Πολεμικό Ναυτικό ήταν, κατά την περίοδο 1935 – 1945, η επίσημη ονομασία του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: Abandonedspaces

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρκία: Κατασχέθηκαν 1 δισεκατομμύρια πλαστά δολάρια στην Κωνσταντινούπολη

Πλαστά δολάρια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατασχέθηκαν σε επιχείρηση που οργάνωσε η Στρατοχωροφυλακή στην Κωνσταντινούπολη. Όπως έγινε γνωστό τα πλαστά δολάρια...

Κρήτη: Google Translate και αστυνομικοί την έσωσαν από τον σύζυγό της

Με νοήματα και με τη χρήση Google Translate, μία γυναίκα από την Αλβανία κατάφερε να ειδοποιήσει τους αστυνομικούς ότι την κυνηγούν...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους – «Εξπρές» οι επιστροφές φόρου

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023 δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τη...

Μαζικές εξώσεις σε εκπαιδευτικούς εν όψει τουριστικής σεζόν

Αντιμέτωποι με «εξευτελιστικές καταστάσεις» – όπως καταγγέλλεται- βρίσκονται εκπαιδευτικοί που νοικιάζουν σπίτια ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας ενόψει τουριστικής σεζόν. Μετά το δύσκολο έργο της εύρεσης...

Απίστευτο: Μαχαίρωσε συνάδελφό του και συνέχισε τη δουλειά!

Ένα αδιανόητο αιματηρό επεισόδιο Βοιωτία: Εργαζόμενος μαχαίρωσε άγρια συνάδελφό του και συνέχισε να δουλεύει!Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (9/6)...