Αρχική Κόσμος Τουρκία: Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή αρένα 1.800 ετών σαν το Κολοσσαίο

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή αρένα 1.800 ετών σαν το Κολοσσαίο

Η αρένα ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές της Μάσταυρα, μιας αρχαίας πόλης στην επαρχία του Αϊδινίου και ήταν σχεδόν «θαμμένη» κάτω από πυκνή βλάστηση.

Τα ερείπια είναι καλοδιατηρημένα και φαίνεται ότι η αρένα -όπως και το Κολοσσαίο– ήταν χτισμένη σε σχήμα μισοφέγγαρου, που ήταν αρκετά συχνό στα αρχαία αμφιθέατρα. Βέβαια, σε σύγκριση με το Κολοσσαίο η χωρητικότητα της αρένας στη Μάσταυρα είναι σημαντικά μικρότερη -περίπου 60.000 λιγότεροι θεατές.

Η ανακάλυψη είναι μοναδική, δήλωσε ο αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Σεντάτ Ακουρνάζ του Πανεπιστημίου Adnan Menderes.

«Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τέτοιου αμφιθεάτρου στην Ανατολία. Είναι το μοναδικό που σώθηκε σε τέτοιο βαθμό» αναφέρει. «Το μεγαλύτερο μέρος της αρένας βρίσκεται κάτω από το έδαφος με αποτέλεσμα να έχει διατηρηθεί σχεδόν ακέραιη» τονίζει.

«Στα τμήματα της αρένας που βρίσκονται πάνω από το έδαφος, διακρίνονται κάποιες από τις σειρές καθισμάτων, η αρένα όπου οι μονομάχοι αγωνίζονταν και οι τοίχοι στήριξης έξω. Οι τοξωτές και θολωτές τεχνικές κατασκευής της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής φαίνονται σε καλή κατάσταση» εξηγεί ο Ακουρνάζ.

Κοντά στη Μάσταυρα, υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις όπως η Αφροδισία, η Μίλητος, η Πριήνη, η Μαγνησία και η Έφεσος. «Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έρχονταν στη Μάσταυρα για να παρακολουθήσουν τις αιματηρές μονομαχίες» σημειώνει ο καθηγητής.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αρένα χρονολογείται στο 200 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σεβήρων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. «Κατά τη διάρκεια αυτής της δυναστείας, η πόλη της Μάσταυρα ήταν πολύ ανεπτυγμένη και πλούσια και μεγάλη ρωμαϊκή επιρροή».

Παρόλο που η αρένα στη Μάσταυρα δεν ανταγωνίζεται σε μέγεθος το Κολοσσαίο στη Ρώμη, η κλίμακά του είναι αξιοθαύμαστη.

«Υπήρχαν αίθουσες αναμονής για τους μονομάχους, αίθουσες ψυχαγωγίας για τους ελίτ θεατές και εξωτερικούς χώρους για διάφορες εκδηλώσεις», εξηγεί ο δρ Ακουρνάζ.

Πηγή: Daily Mail

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τρελάθηκε ο καιρός: Χιόνισε στη Βραζιλία – Το έστρωσε σε δεκάδες πόλεις

Η Βραζιλία είναι από τα τελευταία μέρη στον πλανήτη που θα περίμενε κανείς να φτιάξει χιονάνθρωπο, αλλά για πρώτη φορά εδώ...

Σοκ Γιάννενα: Βρέθηκε πτώμα 69χρονης σε μπαούλο

Πτώμα γυναίκας εντοπίστηκε σε μπαούλο κατά τη διάρκεια έρευνας σε σπίτι στα Ιωάννινα.Η είδηση προκάλεσε σοκ στο Πωγώνι, κάτοικοι του οποίου...

«Εκρηκτικό κοκτέιλ» τα ανεμβολίαστα παιδιά και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

«Σε ένα περιβάλλον ανεμβολίαστων παιδιών και ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών θα έχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό που θα μπορούσε να φέρει πολλές συρροές». Αυτό τόνισε για τα...

Παράνομο…

Παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 69.600ευρώ είχαν αποκομίσει από την εγκληματική τους δράση τέσσερα άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε...

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Έτοιμες να σπάσουν ρεκόρ δεκαετίας – Ακόμα και Lamborghini ταξινομήθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα

Ακόμα και Lamborghini ταξινομήθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα, σ’ έναν μήνα που αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο παρά τα προβλήματα...