Αρχική Κόσμος Τουρκία: Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή αρένα 1.800 ετών σαν το Κολοσσαίο

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή αρένα 1.800 ετών σαν το Κολοσσαίο

Η αρένα ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές της Μάσταυρα, μιας αρχαίας πόλης στην επαρχία του Αϊδινίου και ήταν σχεδόν «θαμμένη» κάτω από πυκνή βλάστηση.

Τα ερείπια είναι καλοδιατηρημένα και φαίνεται ότι η αρένα -όπως και το Κολοσσαίο– ήταν χτισμένη σε σχήμα μισοφέγγαρου, που ήταν αρκετά συχνό στα αρχαία αμφιθέατρα. Βέβαια, σε σύγκριση με το Κολοσσαίο η χωρητικότητα της αρένας στη Μάσταυρα είναι σημαντικά μικρότερη -περίπου 60.000 λιγότεροι θεατές.

Η ανακάλυψη είναι μοναδική, δήλωσε ο αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Σεντάτ Ακουρνάζ του Πανεπιστημίου Adnan Menderes.

«Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τέτοιου αμφιθεάτρου στην Ανατολία. Είναι το μοναδικό που σώθηκε σε τέτοιο βαθμό» αναφέρει. «Το μεγαλύτερο μέρος της αρένας βρίσκεται κάτω από το έδαφος με αποτέλεσμα να έχει διατηρηθεί σχεδόν ακέραιη» τονίζει.

«Στα τμήματα της αρένας που βρίσκονται πάνω από το έδαφος, διακρίνονται κάποιες από τις σειρές καθισμάτων, η αρένα όπου οι μονομάχοι αγωνίζονταν και οι τοίχοι στήριξης έξω. Οι τοξωτές και θολωτές τεχνικές κατασκευής της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής φαίνονται σε καλή κατάσταση» εξηγεί ο Ακουρνάζ.

Κοντά στη Μάσταυρα, υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις όπως η Αφροδισία, η Μίλητος, η Πριήνη, η Μαγνησία και η Έφεσος. «Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έρχονταν στη Μάσταυρα για να παρακολουθήσουν τις αιματηρές μονομαχίες» σημειώνει ο καθηγητής.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αρένα χρονολογείται στο 200 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σεβήρων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. «Κατά τη διάρκεια αυτής της δυναστείας, η πόλη της Μάσταυρα ήταν πολύ ανεπτυγμένη και πλούσια και μεγάλη ρωμαϊκή επιρροή».

Παρόλο που η αρένα στη Μάσταυρα δεν ανταγωνίζεται σε μέγεθος το Κολοσσαίο στη Ρώμη, η κλίμακά του είναι αξιοθαύμαστη.

«Υπήρχαν αίθουσες αναμονής για τους μονομάχους, αίθουσες ψυχαγωγίας για τους ελίτ θεατές και εξωτερικούς χώρους για διάφορες εκδηλώσεις», εξηγεί ο δρ Ακουρνάζ.

Πηγή: Daily Mail

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Βιαστικές» συντάξεις: 80.000 απονομές σε δύο μήνες

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχουν λάβει τις συντάξεις τους περί τις 80.000 παλαιοί ασφαλισμένοι που είχαν καταθέσει αίτηση...

Τουρισμός 2022: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Αύξηση 23% από το 2019

Εξαιρετικά προχωράει η τουριστική περίοδος για το Νότιο Αιγαίο και τον μήνα Μάιο, καθώς στο πρώτο 15ημερο υπήρξαν περισσότερες διεθνείς απευθείας...

Οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο

Στις επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη συμπεριλαμβάνονται οι πιο γνωστοί τεχνολογικοί κολοσσοί, των οποίων τα προϊόντα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της...

Η ελληνική οικογένεια σήμερα: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους γάμους, τα διαζύγια

Ο χαρακτήρας της ελληνικής οικογένειας έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα στατιστικά σχετικών ερευνών να δείχνουν ότι αλλάζει δομή...

Αστροφυσικός του Harvard πιστεύει ότι εξωγήινοι έφτιαξαν το σύμπαν μας

Ο Avi Loeb δεν είναι ο συνήθης περίεργος χρονοταξιδιώτης του TikTok, αλλά διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός και έχει μερικούς πολύ ενδιαφέροντες προβληματισμούς.Σύμφωνα με το άρθρο...