Αρχική Κόσμος Τουρκία: Με αμείωτο ρυθμό αγοράζουν χρυσό

Τουρκία: Με αμείωτο ρυθμό αγοράζουν χρυσό

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές χρυσού της Τουρκίας από την Ελβετία, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός της χώρας ώθησε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 58 τόνοι πολύτιμου μετάλλου στάλθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τα ελβετικά τελωνεία, ο μεγαλύτερος μηνιαίος αριθμός από τον Ιανουάριο του 2012. Το εντυπωσιακό ποσοστό —που αντιπροσωπεύει το 42% των συνολικών εξαγωγών χρυσού— έρχεται την ώρα που ο πληθωρισμός στη γείτονα διαμορφώθηκε το περασμένο έτος 85%, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσοστό ξεπερνά το 100%.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Τουρκίας λαμβάνει τώρα μέτρα για να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές χρυσού μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 47.000 νεκρούς . Ζητείται επίσης από τις τράπεζες να ορίσουν ελάχιστα spreads στις πωλήσεις χρυσού σε εγχώριους αγοραστές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζήτηση.

Οι ξένες αγορές χρυσού ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, συσσωρεύοντας πιέσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη λίρα.

Η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής μεταξύ των δημοσίων ιδρυμάτων πέρυσι, προσθέτοντας 148 τόνους μετάλλου στα αποθέματά της.

Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού(WGC), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Ο επίσημος αριθμός έκανε αναφορά για 542 τόνους, αυξημένος κατά 148 τόνους συγκριτικά με το 2021.

Μεγαλύτερη παραγωγή

Η ζήτηση για κοσμήματα στη χώρα αυξήθηκε και εκτινάχθηκε κατά 32% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. «Παρά την άνοδο της τιμής χρυσού κατά το 4ο τρίμηνο, ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός των καταναλωτών έφερε το επενδυτικό κίνητρο στο προσκήνιο», ανέφερε το WGC.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της να παράγει περισσότερο χρυσό από τον υφιστάμενο μέσο όρο των 35 τόνων ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα. «Μαζί με το πετρέλαιο, ο χρυσός είναι ένα από τα πιο εισαγόμενα είδη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντισταθμιστικός παράγοντας

Ο χρυσός αποτελεί ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση, έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας «σκαρφάλωσε» μέχρι και στο 85% πέρυσι, πριν υποχωρήσει στο 64% τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, που είχε σαν συνέπεια την μείωση των επιτοκίων παρά την ραγδαία αύξηση των τιμών. Επιπλέον, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 30% πέρυσι.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μετά την ποινική δίωξη των ΗΠΑ κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, η Τουρκία επαναπάτρισε όλα τα αποθέματά της σε χρυσό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για το 2021, ο χρυσός φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων και λίθων της Τουρκίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 600% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία την Τρίτη από την κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat.

Ελβετία: Ρεκόρ εξαγωγών χρυσού

Οι εξαγωγές χρυσού από την Ελβετία σε χώρες όπως οι Κίνα, Τουρκία, Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών ετών πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων την Τρίτη, καθώς οι χαμηλές τιμές ενίσχυσαν τη ζήτηση από τους καταναλωτές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει το Reuters, η αύξηση των επιτοκίων ανάγκασε πολλούς χρηματοοικονομικούς επενδυτές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να πουλήσουν χρυσό το 2022, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες του μετάλλου από την αποθήκευση και πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.  Αυτό επέτρεψε τη ροή χρυσού στις ασιατικές αγορές, οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στο λιανικό εμπόριο κοσμημάτων και σε μικρές ράβδους χρυσού σε καταναλωτές που συνήθως αγοράζουν περισσότερα όταν πέφτουν οι τιμές.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρώμη: Aκτιβιστές έριξαν μαύρο υγρό στο ιστορικό σιντριβάνι της Πιάτσα ντι Σπάνια

Ακτιβιστές έριξαν σήμερα το πρωί μαύρη μπογιά στο ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης. Πρόκειται, ως γνωστόν, για...

Κρήτη – Οικογενειακή φίλη λυράρη: Ανθρωπόμορφο τέρας – Δεν πιστεύω ότι δεν είδαν κάτι οι συγγενείς

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε λυράρης στην Κρήτη που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο.Ένα 24ωρο μετά την προφυλάκισή του...

Έρχονται υποχρεωτικά POS σε ταξί, περίπτερα – Πώς θα γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερου εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης, το οικονομικό επιτελείο περνάει πλέον και στην υλοποίηση της διασύνδεσης των Φορολογικών Ηλεκτρονικών...

Άγιος Ευστράτιος: Αυτή είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που τοποθετείται στο νησί

Ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της πρώτης ανεμογεννήτριας στον Άγιο Ευστράτιο, που αποτελεί βασικό μέρος του έργου της μετατροπής του σε πρώτο...

Ιταλία: Απαγορεύτηκε το Chat GPT της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μετά και τις Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Βόρεια Κορέα απαγορεύει την εφαρμογή...