Αρχική Κόσμος Τουρκία: Πόσο “πουλάει” η ρητορική Ερντογάν για την Ελλάδα στους Τούρκους

Τουρκία: Πόσο “πουλάει” η ρητορική Ερντογάν για την Ελλάδα στους Τούρκους

Ο Οζέρ Σεντζάρ, ιδρυτής και πρόεδρος της αξιόπιστης εταιρείας Metropoll, o oποίος σχεδόν από όλα τα πολιτικά κόμματα θεωρείται αντικειμενικός δίνει τις απαντήσεις

Η σκληρή ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα, που φθάνει στο σημείο να απειλεί με εισβολή στα νησιά «ξαφνικά ένα βράδυ», μπορεί να μην έχει επηρεάσει το κοινό αίσθημα των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες, ωστόσο αυτή η ρητορική είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία το 51,5% θεωρεί πως «η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί εκλογική ατζέντα». Στη δημοσκόπηση περιλαμβανόταν και ερώτημα σχετικά με το εάν αντιμετωπίζουν τους Έλληνες ως εχθρούς. Αρνητικά απάντησε το 64% των ερωτηθέντων

Σε δηλώσεις του στη Καθημερινή, ο Οζέρ Σεντζάρ, ιδρυτής και πρόεδρος της αξιόπιστης εταιρείας Metropoll, o oποίος σχεδόν από όλα τα πολιτικά κόμματα θεωρείται ο πιο αντικειμενικός αναλυτής, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση που ο ίδιος δημοσίευσε σημείωσε: «τα γεγονότα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και η κόντρα των δύο ηγετών δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ανταπόκριση στον λαό. Αν όμως το θέμα της εξωτερικής πολιτικής το μετατρέψουν σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ας πούμε το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, τότε κάποιοι άνθρωποι θα συσπειρωθούν γύρω από την κυβέρνηση».

Ο διευθυντής της Metropoll μας αναφέρει πως το κυβερνών κόμμα AKP, του οποίου ηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αυτή τη στιγμή με μεγάλη διαφορά παραμένει το πρώτο κόμμα στην Τουρκία. Το ποσοστό του AKP βρίσκεται κοντά στο 33% και δεύτερο κόμμα είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 23%. Δηλαδή έχουν μια διαφορά 10 μονάδων. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τα ποσοστά του AKP αυξήθηκαν 4 ποσοστιαίες μονάδες. Δίχως να γίνει η κατανομή αναποφάσιστων, από το 25% πήγε στο 29%. Είναι πολύ μεγάλη αύξηση. Δεν έχουμε δει τέτοια μεγάλη αύξηση ποσοστών τα τελευταία 3-4 χρόνια».

Ο πρόεδρος της Metropoll εξηγεί πως αυτή η αύξηση των ποσοστών του ΑΚP οφείλεται σε δύο λόγους. Ο ένας είναι επειδή «η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή του λαού σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και απειλών, όπως με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα κ.τ.λ.», αλλά και επειδή στον οικονομικό τομέα ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε τις μεγάλες παροχές.

Πολιτικοί αναλυτές αντιπολιτευόμενων εφημερίδων ισχυρίζονται πως κάθε φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας «ανακαλύπτει έναν εχθρό», όπως Συρία, Ισραήλ, Ελλάδα, και ο ίδιος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα εθνικής ασφάλειας, όπως με την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα τηρεί εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία. Έτσι ο ίδιος αναλαμβάνει τον ρόλο της προστασίας της χώρας και καταφέρνει να συσπειρώσει κάποιους ψηφοφόρους γύρω από το πρόσωπό του.

«Το θέμα της Ελλάδας δεν βλέπω μέχρι στιγμής σε ποσοστά να φέρνει μεγάλα κέρδη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί. Αν η ένταση αυξηθεί πολύ, αυτό μπορεί να γυρίσει υπέρ του κ. Ερντογάν», προβλέπει ο κ. Σεντζάρ. Αλλά όπως τονίζει, «όταν οι πολιτικοί χρησιμοποιούν συνέχεια τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα κρατούν στην επικαιρότητα, μπορούν να επηρεάσουν κάπως τον λαό. Δηλαδή λόγω των νησιών αν δημιουργήσουν κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα, αν ανεβάσουν περισσότερο το θερμόμετρο, μπορούν να τον επηρεάσουν».

Σε παλαιότερη δημοσκόπηση στην ερώτηση «με ποιον τρόπο θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα;», το 59,7% των Τούρκων είχε απαντήσει με «διπλωματία και διαβουλεύσεις» και το 31,7% «με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος σε περίπτωση που χρειαστεί».

Αναφέρει δε, πως παρά τη φτωχοποίηση του λαού και τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος, τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως οι πολίτες δείχνουν να μην εμπιστεύονται ούτε την αντιπολίτευση στον οικονομικό τομέα.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Ερντογάν ξαφνικά άρχισε να μοιράζει χρήματα. Αύξησε τον βασικό μισθό κατά 80%, όπως και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Χάρισε τα χρέη 5 εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι είχαν οφειλές μέχρι 2.000 λίρες (110 ευρώ) προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, αλλά τώρα υπόσχεται 250.000 κατοικίες σε φτωχούς με δόσεις που αγγίζουν μόλις τις 2.500 τουρκικές λίρες (140 ευρώ).

Ο κ. Σεντζάρ αποκαλύπτει πως τα ποσοστά των αναποφάσιστων έχουν μειωθεί από το 22% στο 14% και μας αναφέρει πως κανένας από τους αναποφάσιστους δεν κατευθύνεται προς το CHP και το Ιyi Parti (Καλό Κόμμα). Αλλά αντιθέτως το AKP αυξάνει τα ποσοστά του κατά 4%, επίσης αυξάνει κάπως τα ποσοστά του το κόμμα Deva του Αλί Μπαμπατζάν, ενώ αύξηση παρουσιάζει και το εθνικιστικό κόμμα Zafer (Νίκη) και από το 0% φθάνει στο 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντζάρ, «ο κ. Ερντογάν τώρα απευθύνεται σε αυτούς που τον έχουν ψηφίσει στο παρελθόν έστω και μία φορά και αυτό αποτελεί το 60% του εκλογικού σώματος. Δεν απευθύνεται στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης. Δηλαδή στοχεύει στους συντηρητικούς, τους εθνικιστές, τους φιλελεύθερους και επιχειρεί να τους φέρει και πάλι κοντά του».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία για το ποια χώρα εμπιστεύονται περισσότερο οι Τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll, η Ρωσία είναι στην κορυφή της εμπιστοσύνης με 26,9%, ακολουθούν η Ιαπωνία με 22,9%, η Κίνα με 20,5 και το Κατάρ με 13,6%. Στα χαμηλότερα επίπεδα της εμπιστοσύνης βρίσκονται οι ΗΠΑ με 5,4% – περίπου στα ίδια επίπεδα είναι και Ελλάδα με 6%.

Ο «σωστός» αντίπαλος

Όσον αφορά στις προβλέψει του κ. Σεντζάρ για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Με αναλυτικό τρόπο εξηγεί ότι «αν απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν βάλουν τον “σωστό” υποψήφιο, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κ. Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές. Σωστός υποψήφιος είναι αυτός που δεν θα έχει κάποιο εμπάργκο από καμία κοινωνική ομάδα. Αυτός που παίρνει την υποστήριξη από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Από τους Τούρκους, τους Κούρδους, τους συντηρητικούς, τους πιστούς, τους κεμαλιστές, από τους εθνικιστές, δηλαδή από όλες τις πολιτικές θέσεις που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Δείτε την Κωνσταντινούπολη: Το CHP στην Κωνσταντινούπολη είχε το 28% και σήμερα τα ποσοστά του είναι στα ίδια επίπεδα. Ο κ. Ιμάμογλου, όμως, στην Κωνσταντινούπολη πήρε 54,5%. Άρα είναι ένας άνθρωπος που καταφέρνει να πάρει ψήφους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι σημαντικό».

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς προηγείται του Ερντογάν με 15 μονάδες, ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 9 μονάδες και όπως τονίζει «ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τους τελευταίους τρεις μήνες προηγείται του Τούρκου προέδρου με 6 ποσοστιαίες μονάδες.

πηγή: Καθημερινή

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καρχαρίας επιτέθηκε σε 22χρονη Αμερικανίδα και της έκοψε το πόδι

Καρχαρίας επιτέθηκε και τραυμάτισε πολύ σοβαρά Αμερικανίδα τουρίστρια στα νησιά Τερκς και Κάικος της Καραϊβικής, όπου βρέθηκε για να γιορτάσει την αποφοίτησή της από...

Influencer ήπιε επτά μπουκάλια αλκοόλ σε live μετάδοση και πέθανε

Νεκρός βρέθηκε ένας influencer λίγες ώρες αφότου κατανάλωσε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ σε live streaming στο Douyin, μια πλατφόρμα αντίστοιχη του TikTok...

Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Ρόδου – Μαζεύουν με κουβάδες και σφουγγαρίστρες τα νερά

Όλα αυτά γίνονται σε μια χρονική συγκυρία όπου η τουριστική κίνηση βρίσκεται στην αιχμή της και η Ρόδος έγινε για μια ακόμη...

Βόλος: Αυτοκίνητο «βούτηξε» σε χείμαρρο – 2 τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα, που λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Βόλο. Αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντας...

Υπόθεση Μαντλίν: «Ο κόσμος πιστεύει ότι εγώ τη σκότωσα, αλλά δεν το έκανα» – Στο φως επιστολές του Κρίστιαν Μπρούκνερ

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, Κρίστιαν Μπρούκνερ, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συγγραφής επιστολών υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην...