Αρχική Ελλάδα Τραγωδία στα Τέμπη: Τι σημαίνει η νέα παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου...

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι σημαίνει η νέα παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Μην σταματήσετε μόνον στον σταθμάρχη». Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα στη νέα παρέμβαση-παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου προς τους εκτελούντες την έρευνα του τραγικού δυστυχήματος και συγκεκριμένα προς τους εισαγγελείς εφέτες της Λάρισας.

Νέες διαστάσεις στις έρευνες που γίνονται για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη δίνει με τη νέα παραγγελία του ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζητώντας ουσιαστικά να μπουν στο «κάδρο» όλοι οι υπεύθυνοι και να μην περιοριστεί η δικαστική διερεύνηση μόνο στις προφανείς ευθύνες του σταθμάρχη της Λάρισας.

Χωρίς να ακυρώνει τις πιθανές ευθύνες του σταθμάρχη, ο κ. Ντογιάκος μέσω της νέας παρέμβασής του επισημαίνει ότι τα όποια στοιχεία συγκεντρωθούν να «ανοίξουν» την έρευνα σε κάθε κατεύθυνση και να μην επικεντρωθούν σε ένα μόνο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αυτή τη στιγμή πάντως κατηγορίες βαρύνουν μόνο τον σταθμάρχη ο οποίος θα απολογηθεί το ερχόμενο Σάββατο.

«Επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις και την ισχύουσα δικονομική τάξη» τονίζει ο κ. Ντογιάκος, υπογραμμίζοντας προς τους εισαγγελείς πως πρέπει να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα χρησιμεύσουν για απόδοση ευθυνών σε όλους τους υπαίτιους.

Παραγγελία Ντογιάκου: Γρήγορη έρευνα

Για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η έρευνα σε εφέτη ανακριτή, νομικές πηγές, αναφέρουν δύο λόγους:

* Πρώτον, γιατί είχε ξανασυμβεί σε ανάλογες υποθέσεις, όπως το πολύνεκρο δυστύχημα.

* Δεύτερον, γιατί ο έφέτης θα είναι πρόσωπο αυξημένης εμπειρίας το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να ασχοληθεί μόνο με αυτά τα καθήκοντα και όχι με άλλες υποθέσεις και κατά συνέπεια να ολοκληρώσει με ταχύτητα τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, η οποία σε όλο το εύρος της, πρέπει να επιβάλει κυριαρχικά την παρουσία της και χωρίς δισταγμό να παρέμβει καίρια, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κατά το πρώτο διαδικαστικό στάδιο της συλλογής των αποδείξεων, οι οποίες μελλοντικά θα χρησιμεύσουν για την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι και να εκπροσωπούν» σημειώνει ο κ. Ντογιάκος.

«Ακόμα και στην περίπτωση που, κατ’ αρχήν, οδηγούν στην απόδοση ευθυνών προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων και περιορισμένων ατόμων και μόνο» προσθέτει.

Με την νέα παρέμβαση του ο κ. Ντογιάκος διευρύνει τις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί και από αρμόδιους των σιδηροδρόμων, που ανέφεραν κατ’ επανάληψη πως είναι βέβαιο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη, αλλά πρέπει να αναζητηθούν και άλλες παράμετροι για την τραγωδία.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντογιάκος έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα προς τους διενεργούντες την έρευνα. «Η αυτοπρόσωπη και ενεργός παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη» ανέφερε.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «τα στοιχεία αυτά επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που, κατ’ αρχήν, οδηγούν στην απόδοση ευθυνών προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων και περιορισμένων ατόμων και μόνο».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Τσικνοπέμπτη 2024: Το «κόλπο» του ιδιωτικού τομέα – Είναι αργία;

Η Τσικνοπέμπτη και το 2024 θα κηρύξει και την έναρξη του ξεφαντώματος της Αποκριάς, μιας και είναι από τις...

ΗΠΑ: Ο Τραμπ παρομοίασε τις δικαστικές του περιπέτειες με τη μεταχείριση του Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Καρναβάλια: Οι Ράμπο της ΑΑΔΕ ντύνονται μασκαράδες και κάνουν “ντου”

Την Κυριακή ανοίγει το Τριώδιο και οι δρόμοι θα αρχίσουν να γεμίζουν με μασκαράδες. Πίσω, όμως, από κάποιες μάσκες...

Θεοχάρης για POS: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προθεσμία προμήθειας POS ύστερα από την παράταση 1 μηνός που παραχώρησε...