Αρχική Ελλάδα Τράκαρες με οδηγό χωρίς δίπλωμα -Ποιος πληρώνει;

Τράκαρες με οδηγό χωρίς δίπλωμα -Ποιος πληρώνει;

Η οδήγηση χωρίς δίπλωμα αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ενός ατυχήματος.

Αρχικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Άρθρο 94, παράγραφος 4), η οδήγηση αυτοκινήτου από οδηγό που στερείται την κατάλληλη άδεια οδήγησης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως 12 μήνες και διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις που προκλήθηκε τροχαίο ατύχημα και ένας εκ των δύο οδηγών στερούταν την άδεια οδήγησης;

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάποιος που δεν έχει δίπλωμα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι είναι και υπεύθυνος για την πρόκληση του ατυχήματος, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα δικαστήρια θεώρησαν ότι η σύγκρουση οφειλόταν στον άλλον οδηγό (αυτόν που είχε δίπλωμα) και πως η έλλειψη διπλώματος δεν συνέβαλε στο τροχαίο.

Σας τράκαρε οδηγός χωρίς δίπλωμα με υπαιτιότητά του

Αν εμπλακείτε σε ατύχημα με οδηγό χωρίς δίπλωμα και με δική του υπαιτιότητα, η ασφαλιστική εταιρεία θα αποζημιώσει στο ακέραιο το όχημά σας και στη συνέχεια θα ζητήσει όλο το ποσό της αποζημίωσης από τον οδηγό που δεν έχει δίπλωμα ή από τον κάτοχο του εν λόγω οχήματος.

Ουσιαστικά, ο χωρίς δίπλωμα οδηγός θα πληρώσει από την τσέπη του όλο το ποσό για τη ζημιά που προκάλεσε στο όχημά σας, ενώ θα τεθεί αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις και το πρόστιμο της τροχαίας λόγω με κατοχής άδεια οδήγησης.

Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου, δίχως δίπλωμα οδηγού, θα στραφεί και και εναντίον του κατόχου του οχήματος για να εισπράξει την αποζημίωση που κατέβαλε σε εσάς.

Τράκαρες με οδηγό χωρίς δίπλωμα - Τι προβλέπεται

Τρακάρατε με οδηγό χωρίς δίπλωμα, αλλά με δική σας υπαιτιότητα

Σε περίπτωση ατυχήματος με όχημα το οποίο οδηγούσε οδηγός χωρίς δίπλωμα, αλλά φταίγατε εσείς, τότε η ασφαλιστική σας εταιρεία θα αποζημιώσει τον μη υπαίτιο οδηγό (αυτόν που δεν είχε δίπλωμα). Ο τελευταίος, βέβαια, θα τιμωρηθεί με το προβλεπόμενο πρόστιμο για μη κατοχή διπλώματος, ενώ θα ακολουθήσει και το αντίστοιχο δικαστήριο.

Χαρακτηριστική είναι μια δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο της οποίας αποζημιώθηκε ο οδηγός χωρίς δίπλωμα o οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο, λόγω μη υπαιτιότητας. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου στο τεύχος Ιανουαρίου 2020.

Οδηγός που παραβίασε πινακίδα STOP εισήλθε σε διασταύρωση με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί στην πορεία του ενάγοντος οδηγού μοτοσικλέτας, επιφέροντάς του ιδιαίτερα σοβαρή σωματική βλάβη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ενάγων μοτοσικλετιστής, ο οποίος δεν διέθετε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια ικανότητας οδήγησης δεν συνδέεται με την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος, μιας και δεν θα μπορούσε να το αποφύγει.

Αποδείχθηκε ότι ο ενάγων μοτοσικλετιστής δικαιούνταν αποζημίωση 100.000 ευρώ, μιας και κατέστη λόγω της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης τετραπαραπληγικός και χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον.

Στον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης ελήφθησαν υπόψιν -μεταξύ άλλων – οι συνθήκες τέλεσης του ατυχήματος, η αποκλειστική  υπαιτιότητα του οδηγού και ο βαθμός υπαιτιότητας του ίδιου του μοτοσικλετιστή (40%) για την έκταση και τη φύση του τραυματισμού λόγω μη χρήσης προστατευτικού κράνους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πολυτελές αυτοκίνητο μπλόκαρε τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης

Ο οδηγός σταμάτησε στην άκρη του δρόμουΜια λευκή Ferrari που φέρεται να χάλασε και έμεινε στην άκρη του δρόμου ήταν η αιτία που...

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Το άγνωστο «παραθυράκι» για αίτηση μετά τη λήξη

Η τριήμερη παράταση που δόθηκε στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών οδεύει προς τη λήξη της. Έπειτα...

Κορωνοϊός-ΦΕΚ: Τί ισχύει για εμβολιασμένους, test, πιστοποιητικά νόσησης και ανεμβολίαστους

Σε ισχύ έχουν τεθεί από την 1η Ιουλίου τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο...

Ο πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Βεβαιώθηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος από οξεία ηπατίτιδα σε παιδί 13 μηνών.Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας...

Η Γερμανία αγοράζει 20.000 νυχτερινά κιάλια από την Ελλάδα, ενώ η Γαλλία της γυρίζει την πλάτη!

Η Γερμανία επιλέγει τα κιάλια νυχτερινής όρασης ελληνικής κατασκευής της «Θέων Αισθητήρες».Η υπογραφή έγινε χτες στη Βόννη και πρόκειται για τη...