Αρχική Ελλάδα Τράπεζες: Αλλάζουν χέρια 40 ακίνητα την ημέρα μέσω πλειστηριασμών

Τράπεζες: Αλλάζουν χέρια 40 ακίνητα την ημέρα μέσω πλειστηριασμών

Περί τα 40 ακίνητα αλλάζουν καθημερινά χέρια, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς έπειτα από αρκετούς μήνες οι σχετικές διαδικασίες καταγράφουν σημαντική επιτάχυνση.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η διαχείριση των εγγυήσεων που συνοδεύουν τα κόκκινα δάνεια θα οδηγήσει σε τεκτονικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων, καθώς την επόμενη πενταετία θα πέσουν στην αγορά περισσότερα από 500.000 ακίνητα που αποτελούν ενέχυρα των κόκκινων δανείων.

Ήδη στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται, μέσω πλειστηριασμών περί τα 30.000 ακίνητα, νούμερο που θα αυξηθεί από μελλοντικούς πλειστηριασμούς, καθώς εκτιμάται ότι στις τράπεζες καταλήγουν περί τα 10.000 ακίνητα ετησίως. Ωστόσο άπαντες εκτιμούν ότι σύντομα την μερίδα του λέοντος θα έχουν οι εταιρείες διαχείρισης καθώς το 20% – 25% του συνόλου των ακινήτων που αποτελούν collaterals στα κόκκινα δάνεια – δηλαδή γύρω στα 150.000 ακίνητα – θα κατευθυνθούν δια μέσου των εταιρειών διαχείρισης σε πωλήσεις.

Ουσιαστικό ρόλο για την επιτάχυνσης των πλειστηριασμών παίζει η εφαρμογή των νέων διαδικασιών με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2022, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν 50.000 πλειστηριασμοί στο συντριπτικό ποσοστό των οποίων (84%) ήταν τράπεζες και servicers.

Ήδη για τον Φεβρουάριο είχαν προγραμματιστεί περισσότεροι από 1.500 πλειστηριασμοί και συνολικά στην πλατφόρμα είναι αναρτημένοι μέχρι σήμερα 8.080 πλειστηριασμοί. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1.000 ακίνητα αλλάζουν κάθε μήνα ιδιοκτήτη, ή 40 ακίνητα κάθε εργάσιμη μέρα.

Να σημειωθεί ότι για 34.626 πλειστηριασμούς που έχουν ολοκληρωθεί επισπεύδουσες ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και συγκεκριμένα: Για τους 10.534 η Τράπεζα Πειραιώς, για 9.502 η Εθνική Τράπεζα, για 7.874 η Alpha Bank και για 4.250 η Eurobank.

Οι τράπεζες από 2018 μέχρι τώρα είναι επισπεύδουσες σε περισσότερους από 57.000 πλειστηριασμούς και συγκεκριμένα η Εθνική για 20.670, η Πειραιώς για 16.700, η Alpha Bank για 13.500 και η Eurobank για 6.700.

Ενώ και οι τρείς μεγάλοι servicers της ελληνικής αγοράς έχουν επισπεύσει περισσότερους από 14.000 πλειστηριασμούς η Intrum, 9.700 η Cepal και 4.700 η doValue.

Άσχετα από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού (κατακύρωση, αναστολή, ματαίωση) και σύμφωνα με την πλατφόρμα της iMEdD Lab, το ηλεκτρονικό σφυρί έχει χτυπήσει μέσα σε τέσσερα χρόνια στην πλατφόρμα της e auction 33 χιλιάδες φορές για κατοικίες. Ακολουθούν 10.800 αγροτεμάχια, 9.500 οικόπεδα με κτίσμα, 6.700 καταστήματα, 2.900 γραφεία. 2.100 βιομηχανικοί/ βιοτεχνικοί χώροι, 750 ξενοδοχεία , αλλά και 127 πλοία. Φυσικά υπάρχουν και αρκετές δεκάδες χιλιάδες αποθήκες, γκαράζ, θέσεις στάθμευσης κλπ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Με την απειλή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από Ευρώπη και Ασία, ο φόβος για πιθανή χρησιμοποιήση...

Κρήτη: Μυστήριο με τη σύλληψη δύο Τούρκων σε πολυτελή βίλα – Βρίσκονταν υπό επιτήρηση από κρατικές υπηρεσίες

Στο μικροσκόπιο της αστυνομικής έρευνας έχει μπει τα τελευταία 24ωρα μία μυστηριώδης υπόθεση στην Κρήτη που αφορά στη σύλληψη δύο...

Κέρδισαν στο λαχείο ένα εκατομμύριο, τον χώρισε και δεν του έδωσε ούτε ένα λεπτό

Για μερικούς, ένα εκατομμύριο λίρες είναι εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή, όμως για άλλους γίνονται «μήλον της έριδος» που...

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...