Αρχική Οικονομία Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

Στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%) και του εμπορίου (13,3%), καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)

Στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%) και του εμπορίου (13,3%), καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος (Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάιος 2023).

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, με στοιχεία εντός ισολογισμού, ανήλθαν σε 113,3 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 75% της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ο λόγος των ΜΕΔ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, διαμορφώθηκε σε 7,6% και οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό ΜΕΔ των μικρομεσαίων (11,7%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (27,1%).

Αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η ΤτΕ σημειώνει ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (24% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις, έναντι 26% για το 2021). Στον κλάδο αυτό, συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα των τιτλοποιήσεων με υψηλή εξοφλητική προτεραιότητα (senior tranches), τα οποία διακρατούν οι τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Ο δείκτης ΜΕΔ για τον εν λόγω κλάδο κυμαίνεται σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών δανείων (0,8% το 2022, έναντι 3,1% για το 2021).

economy_global-1

Τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%), του εμπορίου (13,3%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (12%), των καταλυμάτων (10,5%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (10,3%) και της μεταποίησης (10%). Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (30,3%), της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (21,7%) και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (20,6%), τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ΜΕΔ του κλάδου της μεταποίησης.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (1%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,8%).

Συνολικά, η ΤτΕ επισημαίνει ότι το περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη μεταστροφή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, θα ασκήσει πιέσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και ορισμένων επιχειρήσεων, και δύναται να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων.

Πηγή: insider.gr//Νένα Μαλλιάρα

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι… κατσίκες στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια: Έτσι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες

Κι όμως η λύση για να μην απειλούνται τα αστικά κέντρα από τις δασικές φωτιές είναι απλή: αφήστε την...

Κακοκαιρία Elias: Ένα με τη θάλασσα η παραλία του Βόλου -Χιλιάδες τόνοι νερού και λάσπης στο κέντρο της πόλης

Πρωτοφανείς εικόνες καταγράφονται στο κέντρο του Βόλου, λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Οπως αναφέρουν πληροφορίες του thenewspaper.gr, η στάθμη της θάλασσας...

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει με την πλήρη καταγραφή των POS – Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

«Καμπανάκι» ΙΣΑ για την έξαρση των ιώσεων, οι συστάσεις για τα μέτρα προστασίας

Η ανάγκη για σχολαστική τήρηση των μέσων προφύλαξης, από τον κορονοϊό και τις υπόλοιπες εποχικές λοιμώξεις που έχουν έξαρση...

ΕΦΚΑ: Οι τελικές διατάξεις για τις συντάξεις

Οριστικοποιήθηκαν οι δυο κρίσιμες ασφαλιστικές διατάξεις για την απασχόληση των συνταξιούχων και για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένους με...