Αρχική Οικονομία Τράπεζες: Ρεκόρ επταετίας με νέα στεγαστικά 1 δισ. ευρώ το 2021

Τράπεζες: Ρεκόρ επταετίας με νέα στεγαστικά 1 δισ. ευρώ το 2021

«Είχαμε χρόνια να δούμε ενδιαφέρον για στεγαστικά δάνεια αντίστοιχο με αυτό που κατεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο» τονίζει στο NEWS 24/7 επικεφαλής χρηματοδοτήσεων ιδιωτών συστημικής τράπεζας, αναδεικνύοντας την αναζωπύρωση της τραπεζικής εργασίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε την ατμομηχανή της τραπεζικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες χρηματοδοτήσεις που συμβασιοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα της περυσινής χρονιάς, προσέγγισαν τα 160 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2021 η αγορά της στεγαστικής πίστης ξεπέρασε συνολικά το 1 δισ. ευρώ νέα δάνεια, γεγονός όπως τονίζει η ίδια πηγή «είχε να συμβεί από το 2014».

Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν το 2021 με ρυθμό 40% περίπου με τις εκτιμήσεις να θέλουν συνέχιση της ίδιας τάσης και το 2022. Η αγορά των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε σε επίπεδα άνω του 1 δις. ευρώ την περασμένη χρονιά έναντι 660 εκατ. ευρώ το 2020 και οι εκτιμήσεις για το 2022 ανεβάζουν το ύψος των νέων χορηγήσεων στο 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Η ανοδική ζήτηση αποτυπώνεται και στον αριθμό των αιτημάτων για λήψη στεγαστικού δανείου, που σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της αγοράς ανήλθαν στις 60.000 από περίπου 40.000 το 2020, υποδηλώνοντας σαφή ανάκαμψη της αγοράς έπειτα από πολλά χρόνια στασιμότητας.

Οι λόγοι της αυξημένης ζήτησης

Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η συγκυρία τόσο για την απόφαση αγοράς κατοικίας όσο και για τη χρηματοδότηση της απόκτησης ακινήτου με δανεισμό είναι εξαιρετικά ευνοϊκή και οφείλεται στους εξής λόγους:

  • Στα χαμηλά επιτόκια και δη τα σταθερά επιτόκια μακροχρόνιας διάρκειας που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
  • Στην αξία των ακινήτων που, παρά την ανάκαμψη των δύο τελευταίων ετών, παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2019 και καθιστά ακόμη την αγορά κατοικίας προσιτή για το μέσο νοικοκυριό.
  • Στην άνοδο των τιμών στα ενοίκια, που οδηγεί τη δόση ενός στεγαστικού δανείου σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα μέσο μίσθωμα.
  • Στα φορολογικά κίνητρα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αγορά κατοικίας, όπως η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών έως του ποσού 800.000 ευρώ, η μείωση ΕΝΦΙΑ, τα κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κ.ο.κ.

Τα προηγούμενα χρόνια

Τα προηγούμενα χρόνια η αγορά της στεγαστικής πίστης χαρακτηρίστηκε από έντονες μεταβολές τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης χρήματος. Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες μετά την επιβολή των capital controls και την τρίτη αναγκαστική ανακεφαλαιοποίησή τους το 2015 έγιναν πολύ πιο συντηρητικές. Αυστηροποίησαν τα κριτήρια εξέτασης της πιστοληπτικής ικανότητας των ενδιαφερομένων και ήταν αρκετά φειδωλές ως προς το ύψος και το ποσοστό χρηματοδότησης κάθε δανείου. Την ίδια στιγμή όμως και από την πλευρά της ζήτησης υπήρξε μείωση μετά την περιπέτεια του 2015 και την αύξηση του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται σταθεροποίηση στο σύστημα και βελτίωση της ψυχολογίας των νοικοκυριών, καθώς τα χειρότερα για τη χώρα αποφεύχθηκαν. Έτσι, σταδιακά τόσο η ζήτηση, όσο και η προσφορά άρχισαν να ενισχύονται, αρχής γενομένης από το 2017.

Η αγορά ξεκίνησε από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2016 για να ξεπεράσει όπως προαναφέρθηκε το 1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Μάλιστα η τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει ότι η ζήτηση έχει σημειώσει 6 συνεχή ανοδικά τρίμηνα, ενώ η πρόβλεψη για το α΄ τρίμηνο του 2022 είναι ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Σημαντικό ρόλο για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης, έχει παίξει και η σημαντική μείωση στα επιτόκια και το λανσάρισμα από τα τέλη του 2018 ελκυστικών προγραμμάτων με σταθερές δόσεις ακόμη και για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής.

Σε αυτό το διάστημα είναι εμφανής η στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα με σταθερά επιτόκια, το οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων κινούνται γύρω από τη ζώνη του 3%.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς περισσότερα από 4 στα 10 δάνεια χορηγήθηκαν με σταθερό επιτόκιο διάρκειας άνω των 5 ετών, ενώ από αυτά στο 80% περίπου των περιπτώσεων επελέγη το κλείδωμα των δόσεων για όλο το διάστημα εξόφλησης.

Ιδιαίτερα ελκυστικά είναι και τα κυμαινόμενα επιτόκια, που κατά μέσο όρο, με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκονται πέριξ του 2,50%, σε μία περίοδο ωστόσο που τα πάντα είναι πιθανά για την εξέλιξη των συνδεδεμένων ευρωπαϊκών δεικτών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι 10 πόλεις στον κόσμο όπου απαιτούνται… βαριά πορτοφόλια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Προφυλακιστέοι οι ανήλικοι που λήστεψαν καθηγητή στην Θεσσαλονίκη

Ανακριτής και εισαγγελέας ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκισή τους και οδηγούνται σε καταστήματα κράτησης νέων μέχρι τη δίκη τους Προσωρινά κρατούμενοι...

ΗΠΑ: Φρικτή δολοφονία 85χρονης με κηροπήγιο – Τσακώθηκαν ποιος θα πληρώσει τον κτηνίατρο και τη σκότωσε

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για φόνο πρώτου και τρίτου βαθμού βρίσκεται ένας 84χρονος από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, αφού χτύπησε μέχρι...

Ευρώ: Έρχονται τα νέα χαρτονομίσματα – Τα δύο πιθανά θέματα

Στο επόμενο βήμα της διαδικασίας για τη δημιουργία των νέων χαρτονομισμάτων ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκρίνοντας δύο...

Τέλος επιτηδεύματος: Εκτός κουρέματος τα μπλοκάκια

Μετά από τις παρεμβάσεις διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες: εκείνοι που πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, εκείνοι που πληρώνουν μειωμένο τέλος και εκείνοι που απαλλάσσονται. Hμείωση του τέλους επιτηδεύματος...