Αρχική Οικονομία Τράπεζες: Σε διπλό κλοιό χιλιάδες καταθέσεις για διακίνηση μαύρου χρήματος

Τράπεζες: Σε διπλό κλοιό χιλιάδες καταθέσεις για διακίνηση μαύρου χρήματος

Σε διπλό κλοιό βρίσκονται από την ΑΑΔΕ αλλά και την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες οι καταθέσεις χιλιάδων πολιτών στις τράπεζες, καθώς παρακολουθούνται όλο το 24ωρο.

Οι δύο υπηρεσίες, ανάλογα με τα ευρήματα που εντοπίζουν από τους ελέγχους που διενεργούν, κοινοποιούν η μία στην άλλη, τα αποτελέσματα. Έτσι, όσοι πιάνονται από την ΑΑΔΕ ελέγχονται και για διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ όσοι πέφτουν στα δίχτυα της Αρχής για το ξέπλυμα, ελέγχονται και για φοροδιαφυγή από την εφορία.

Για την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η κεντρική πηγή των στοιχείων είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλλονται κάθε χρόνο από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών και πολιτικούς.

Ταυτόχρονα σκανάρει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς και διασταυρώνει τις δηλώσεις των υπόχρεων με τα πραγματικά δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών και αν προκύψει κάτι ύποπτο, τότε κοινοποιεί τον φάκελο στην ΑΑΔΕ για τα περεταίρω.

Ταυτόχρονα ελέγχει και τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία τα συσχετίζει με τα εισοδήματα και τις καταθέσεις και εφόσον διαπιστώσει ασυμβατότητες, καλείται ο υπόχρεος για εξηγήσεις και η υπόθεση κοινοποιείται στις φορολογικές αρχές για ενδελεχή έλεγχο.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της ελέγχει τις καταθέσεις από το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.

Επιπλέον, οι ελεγκτές ζητούν και λαμβάνουν πρόσθετα στοιχεία, από το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που αφορούν στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Πόσοι φάκελοι ανταλλάχτηκαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η ΑΑΔΕ απέστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα, 268 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από αυτούς οι 263 φορολογούμενοι (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι σε ολόκληρο το 2020, οι υποθέσεις που κοινοποιήθηκαν από τις φορολογικές αρχές στην Αρχή ήταν 225, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεραστεί στο μέσο του 2021.

Επίσης το 2019, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, οι αντίστοιχες υποθέσεις ήταν 300 και 247 το 2018, στοιχείο που δείχνει, μια… άνθιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, που απαιτεί και τη διερεύνηση πιθανού ξεπλύματος χρήματος.

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων υποθέσεων φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές στο πρώτο εξάμηνο ανέρχεται σε 392,83 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εστάλησαν από την εφορία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 508 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 362,84 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από τις Δ.Ο.Υ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π) και την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. υποβλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021, 999 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του δημοσίου.

Πόσους «έδωσε» η ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα

Συγχρόνως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δεκάδες υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φυσικά ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το δημόσιο. Έτσι η Αρχή για το ξέπλυμα αποστέλλει στην Εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για «μαύρο χρήμα».

Ειδικότερα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ, 67 υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 248 πρόσωπα.

Συνολικά από το 2016, σε πεντέμισι χρόνια, στάλθηκαν στην ΑΑΔΕ από την Αρχή για το ξέπλυμα συνολικά 2.235 υποθέσεις που αφορούν 5.133 πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στην πορεία των διαλεύκανσης των υποθέσεων αυτών, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 εκδόθηκε εντολή ελέγχου για τις 259, ενώ συνολικά οι εντολές ελέγχου από το 2016 ανέρχονται σε 2.684.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οριστικοποιήθηκαν 100 υποθέσει από εκείνες που έστειλε η Αρχή, ενώ από το 2016 έχουν κλείσει 1.424 υποθέσεις.

Τα ποσά που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 3,83 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο και σε 176,5 εκατ. ευρώ στα τελευταία πεντέμισι χρόνια, ενώ εισπράχθηκαν 862.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 8,1 εκατ. ευρώ, συνολικά από το 2016.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πόσο το «πατάνε» οι Γερμανοί στην Autobahn;

Πολλοί θεωρούν πως οι Autobahnen είναι ο παράδεισος των petrolheads και οι πίστες… της Formula 1 των κοινών θνητών. Τι συμβαίνει,...

Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη – Έκλεψε σούπερ μάρκετ 32 φορές

Κανονική «φάμπρικα» είχε στήσει ένας 55χρονος που εργαζόταν ως υπεύθυνος αποθήκης σε ένα σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς...

Κρήτη – Επέζησε από την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και πέθανε από κοροναϊό

Κατάφερε να γλυτώσει από την πτώση των διδύμων πύργων στην Νέα Υόρκη όπου στο ισόγειο τους διατηρούσε κατάστημα για να φύγει τελικά από κοροναϊό...

Τρίκαλα: Με drones η μεταφορά φαρμάκων στα φαρμακεία – Την Τρίτη η πρώτη δοκιμαστική πτήση

Ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala ΑΕ, κατά την τρέχουσα περίοδο,...

Ολλανδία – Πάνω από 4 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Τα ολλανδικά τελωνεία κατέσχεσαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ πάνω από τέσσερις τόνους κοκαΐνης, μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν βρεθεί...