Αρχική Ελλάδα Τραπεζικές θυρίδες: Είδος προς εξαφάνιση – Στα ύψη η τιμή τους

Τραπεζικές θυρίδες: Είδος προς εξαφάνιση – Στα ύψη η τιμή τους

Τραπεζικές θυρίδες: Tο κλείσιμο πολλών καταστημάτων συστημικών τραπεζών έχει περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών θυρίδων στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια.

Οι περισσότερες θυρίδες βρίσκονται σήμερα στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών και κυρίως στην Αθήνα.

Ενδεικτικά, από τα περίπου 700 σημεία (καταστήματα) όπου υπάρχουν σήμερα θυρίδες, τα μισά βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η μείωση των διαθέσιμων θυρίδων μπορεί να γίνει αντιληπτή αν αναφερθεί ότι το 2012 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 22 τραπεζικά ιδρύματα και 3.500 καταστήματα, ενώ σήμερα 11 ιδρύματα και 1.500 καταστήματα.

Από τις 11 τράπεζες, τέσσερις είναι οι συστημικές που έχουν και τον μεγαλύτερο αριθμό θυρίδων, αλλά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των καταστημάτων περιόρισε την προσφορά διαθέσιμων θυρίδων, μολονότι αρκετές μεταφέρθηκαν από τα καταστήματα της γειτονιάς και της περιφέρειας στα κεντρικά κτίρια των τραπεζών και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό, όμως, προκάλεσε πρόβλημα στην προσβασιμότητα (π.χ. μεταφορά χρημάτων και τιμαλφών από τη μία περιοχή στην άλλη). Επίσης, υπάρχουν πελάτες που ντύνονται ακριβά και χρησιμοποιούν τα τιμαλφή των θυρίδων μόνο για μερικές ώρες ή ημέρες.

Υψηλό το κόστος

Οι τράπεζες αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος που συνδέεται με τη συντήρηση, διάθεση και αύξηση των θυρίδων.

Απαιτούνται χώροι (καταστήματα) με ειδικές προδιαγραφές, επενδύσεις σε εξοπλισμό μεγάλες και ασφάλεια, κόστη φύλαξης και λειτουργία – διαθεσιμότητα τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει στην παρούσα φάση τη συγκέντρωση των θυρίδων στα κεντρικά τους καταστήματα και στη δημιουργία μεγάλων ζωνών, όπως ανατολικού, δυτικού, βόρειου και νότιου τομέα, με στόχο να εξυπηρετούνται οι κοντινές περιοχές.

Θεωρείται ασύμφορη η ευρεία διασπορά θυρίδων, όπως εκείνη των καταστημάτων που λειτουργούσαν στο δίκτυό τους, π.χ. 10 χρόνια πριν.

Ο κύριος όγκος αυτών που έχουν θυρίδες είναι επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, όπου φυλάττουν κυρίως επιταγές και άλλα αξιόγραφα, έγγραφα και χρήματα.

Στους ιδιώτες και σε ηλικίες άνω των 65 ετών, οι θυρίδες χρησιμοποιούνται για φύλαξη χρημάτων και τιμαλφών. Σε μικρότερες ηλικίες, η χρήση περιορίζεται κυρίως για τη φυλακή συμβολαίων, εγγράφων και λιγότερο για χρήματα.

Ετήσιο ενοίκιο

Μεγάλη ζήτηση έχουν οι μικρές θυρίδες που έχουν μήκος στην όψη τους περίπου 50 εκατοστά και βάθος 15 εκατοστά, με το ετήσιο κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 100-140 ευρώ συν ΦΠΑ 24%.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», υπάρχουν οι μεσαίου και οι μεγάλου μεγέθους (περίπου τριπλάσιες από τις μικρές) με το ετήσιο κόστος να φτάνει τα 1.000 ευρώ. Οι τράπεζες, στο κόστος αυτό ενσωματώνουν και ασφάλιση περιεχομένου αξίας έως 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται το περιεχόμενο της θυρίδας (δυσκολία στην ασφάλιση) και κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, ούτε η ίδια η τράπεζα.

Ο κάτοχος του περιεχομένου της θυρίδας την επισκέπτεται μόνος του. Οι θυρίδες και το περιεχόμενο κατάσχονται μόνο με δικαστική ή εισαγγελική εντολή.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μαγιορκίνης για την επόμενη πανδημία: «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί -Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό»

Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να...

Σάλος στο Μεσολόγγι: Στα δικαστήρια για το … ροχαλητό του γείτονα

Συγκεκριμένα σε πολυκατοικία στο Μεσολόγγι, ένας 62χρονος καταγγέλλει ότι ενοχλημένος από το έντονο ροχαλητό του 42χρονου γείτονά του, του έκανε παρατήρηση...

«Επιχείρηση χελωνονιτζάκι»: Πάνω από 2.200 παιδεραστές εντοπίστηκαν σε όλο τον κόσμο

Περισσότεροι από 2.200 δράστες εγκλημάτων κατά ανηλίκων στα οποία συμπεριλαμβάνονται η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, εντοπίστηκαν σε όλο τον κόσμο...

Πανελλήνιες 2023: Νέα απάτη σκαρφίστηκαν επιτήδειοι -«Άλλαξε το εξεταστικό κέντρο του παιδιού σας»

Μία ημέρα πριν από την έναρξη των Πανελληνίων 2023 επιτήδειοι έστησαν μία απίστευτη απάτη, παίζοντας με την αγωνία των υποψηφίων στις...

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να αποφύγετε τις πρόσθετες χρεώσεις και τα… κόλπα των παρόχων

Κάθε φορά που έρχεται ένας λογαριασμός ρεύματος πολλοί καταναλωτές… αν μη τι άλλο αναστατώνονται.Οι πάροχοι δεν διστάζουν αρκετές φορές να παραπλανήσουν...