Αρχική Οικονομία Τρενάκι του τρόμου οι τιμές του φυσικού αερίου – Εκτινάχθηκαν έως και...

Τρενάκι του τρόμου οι τιμές του φυσικού αερίου – Εκτινάχθηκαν έως και 30% στο άνοιγμα των συναλλαγών

Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στις σημερινές συναλλαγές, καθώς καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις με το βλέμμα της αγοράς να είναι στραμμένο στις συνομιλίες της Λευκορωσίας.

Η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση Απριλίου στην ολλανδική αγορά TTF εκτοξεύθηκε έως 30%, αγγίζοντας τα 127 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), λόγω της υψηλής αβεβαιότητας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με ισχυρή ανατίμηση, όταν την παρελθούσα Παρασκευή είχε βρεθεί στα στα 91,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Σταδιακά οι πιέσεις έχουν περιορισθεί και πλέον η τιμή του αερίου είναι 16% υψηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή στα 108 ευρώ ανά MWh.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια, καθώς εάν η Ρωσία δεν οδηγηθεί σε συμφωνία με την Ουκρανία και υπάρξει κλιμάκωση των αντιποίνων θα μπορούσε να επηρεασθεί και ο ενεργειακός εφοδιασμός.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που αναζωπύρωσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και το ενδεχόμενο πρόκλησης διαταραχής στον εφοδιασμό της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, λαμβάνει πρωτοβουλίες.

Η πρώτη έχει να κάνει με την παρουσίαση της πρότασής της στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέχει στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η ελληνική πλευρά ζητεί ουσιαστικά την επιστράτευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αλληλεγγύης για την Ενεργειακή Κρίση να χρηματοδοτεί τα κράτη-μέλη με χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία με τη σειρά τους θα παρέχουν ενισχύσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

Η δεύτερη κίνηση αφορά τη χορήγηση των επιδοτήσεων του Μαρτίου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πηγές κάνουν λόγο για ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ. Και η τρίτη κίνηση έχει να κάνει με την ετοιμότητα του ενεργειακού συστήματος να υποδεχθεί εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου σε περίπτωση που ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT προκαλέσει δυσκολίες στις συναλλαγές για την προμήθεια ποσοτήτων του καυσίμου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιταλός υπουργός Άμυνας: Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν τα ρωσικά τανκς φτάσουν στο Κίεβο

Ιταλός υπουργός Άμυνας: Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν τα ρωσικά τανκς φτάσουν στο ΚίεβοΟ Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος «θα ξεκινούσε τη στιγμή που...

Πάτερ Αντώνιος: «Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε να φάμε»

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» αναμένεται να περάσει το κατώφλι στις 3 Φεβρουαρίου και ήδη ο ίδιο και άλλοι...

Αρκαδία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που είχε διαπράξει πλήθος κλοπών

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών...

Μεσσηνία: Συνελήφθη 49χρονος Ρομά για απόφαση κλοπής

Απόφαση για κλοπή εκκρεμούσε σε βάρος ενός 49χρονου Ρομά, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στην Καλαμάτα.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Ομάδας...

Ο παράδοξος δείκτης ακρίβειας: Ο παράγοντας «πίτσα Μαργαρίτα»

Ίσως η πιο απλή και αγαπημένη επιλογή φαγητού των Ιταλών, η πίτσα «Μαργαρίτα» έχει πλέον γίνει απλησίαστη οικονομικά, γεγονός ενδεικτικό της...