Αρχική Ελλάδα Τριπλό χαστούκι από ΗΠΑ σε Τουρκία: Κόβουν F-35 και F-16 και δίνουν...

Τριπλό χαστούκι από ΗΠΑ σε Τουρκία: Κόβουν F-35 και F-16 και δίνουν σε Ελλάδα πυραύλους HARPOON

Τριπλό το χαστούκι των ΗΠΑ στην Τουρκία. Όχι μόνο μπλόκαρε την παράδοση των F-35 και αρνήθηκε την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία αλλά σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες αποδέσμευσε για πώληση στην Ελλάδα 50 πυραύλων αέρος-επιφάνειας AGM-84D HARPOON ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ!

Πρόκειται για έξυπνους πυραύλους που θα μπορούν να εκτοξεύονται από τα εκσυγχρονισμένα ελληνικά viper F-16 και να πλήττουν εχθρικά πλοία σε απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων ! Μετά τους Γαλλικούς πυραύλους ΜΕΤΕΟR η ενσωμάτωση και 50 αμερικανικών AGM-84D HARPOON στο οπλοστάσιο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας θα αποτελέσει επιπρόσθετο πολλαπλασιαστή αεροπορικής ισχύος.

To ΑGM-84 είναι το πιο διαδεδομένο βλήμα εναντίον πλοίων του δυτικού οπλοστασίου. H εξέλιξή του ξεκίνησε το 1968 σαν αεροεκτοξευόμενο βλήμα για τα αεροσκάφη P-3. Το συμβόλαιο κατακυρώθηκε στην εταιρία McDonnell Douglas το 1971 και η παραγωγή του βλήματος ξεκίνησε το 1973.

H έκδοση AGM-84A έχει ήδη δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης το Μάρτιο του 1986 κατά τη διάρκεια επεισοδίου όταν αεροσκάφη του αμερικανικού ναυτικού A-6E βύθισαν τρία σκάφη του ναυτικού της Λιβύης: 1 πυραυλάκατο κλάσεως Combattante και 2 κλάσεως Nanuchka 2, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 30+ ν.μ. από τους στόχους.

Τα χαρακτηριστικά του βλήματος AGM-84D είναι: Διάμετρος 0,34μ., Μήκος 3,83 μ., Άνοιγμα πτερύγων 0,91μ. και βάρος 560kg. H πρόωση του βλήματος γίνεται με χρήση του στροβιλοκινητήρα Teledyne Continental J402-CA-400 ισχύος 308 kg. O κινητήρας προσδίδει ταχύτητα 0,85 Mach και μέγιστη εμβέλεια 193km στην έκδοση D. H εμβέλεια των αρχικών βλημάτων AGM-84 Block I έφθανε τα 92km, αυξήθηκε όμως με τη χρήση νέου βελτιωμένου καυσίμου JP-10 έναντι του παλαιοτέρου JP-5.

H πορεία προς το στόχο δε γίνεται απευθείας αλλά χρησιμοποιείται η «dog-leg» (σκύλος- πόδι) προσέγγιση. Υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού 1 έως 3 διαδρομές με σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση στον αμυνόμενο για τον τελικό στόχο.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εδώ και καιρό προσπαθούσε να αγοράσει τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα αλλά οι ΗΠΑ δεν χορηγούσαν την σχετική άδεια εξαγωγής στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Τουρκία. Τα συγκεκριμένα βλήματα είναι βέβαιον ότι θα μεταβάλλουν σημαντικά τις δυνατότητες ναυτικής κρούσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

H ιδέα για απόκτηση βλημάτων εναντίον πλοίων (anti-ship) από την Πολεμική Αεροπορία χρονολογείται από την προηγούμενη δεκαετία, ειδικότερα μετά την απόκτηση των Γαλλικών πυραύλων Exocet και λίαν προσφάτως των METEOR. Όμως τα αεροσκάφη που διέθετε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν ήταν πιστοποιημένα για εκτόξευση έξυπνων βλημάτων. Πιστοποίηση του βλήματος Penguin Mk3 μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο στα αεροσκάφη F-16A/B της νορβηγικής αεροπορίας.

Μέχρι τώρα η Πολεμική Αεροπορία έχει περιοριστεί στα βλήματα αέρος-αέρος Super 530D και Matra Magic II, ενώ για αποστολές καταστολής αεράμυνας είχε επιλεγείτο βλήμα HARM που μπορούσε να μεταφερθεί από τα F-16. Παρέμεινε όμως σε εκκρεμότητα το θέμα της απόκτησης βλημάτων ναυτικής κρούσης

Οι αμερικανικοί πύραυλοι AGM-84D HARPOON εντάσσονται στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η εχθρική ναυτική παρουσία στο Αιγαίο έχει πλήρως μεταβληθεί από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Εδώ και αρκετά χρόνια, για τις περισσότερες σύγχρονες αεροπορίες η αντίληψη για την εκτέλεση αποστολών προσβολής ναυτικών στόχων περιλαμβάνει χρήση βλημάτων αέρος-επιφανείας από ασφαλή απόσταση (stand off) που θέτει το αεροσκάφος εκτός εμβέλειας των αντιαεροπορικών συστημάτων (κυρίως πυραυλικών) των μονάδων επιφανείας (πλοίων).

Τα γερμανικά και ιταλικά Tornado χρησιμοποιούν βλήματα Kormoran, σε γαλλική υπηρεσία βρίσκεται ο AM39, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν βλήματα Sea Eagle, τα νορβηγικά F-16 είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Penguin Mk3, ενώ το αμερικανικό ναυτικό σε όλες τις επιχειρήσεις του εναντίον σκαφών επιφανείας τις δύο τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποίησε σε μεγάλους αριθμούς αεροεκτοξευόμενους πυραύλους Harpoon.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι HARPOON:

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό.Όσο τυπικοί...

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η νέα επίθεση...

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 – Δες ΕΔΩ στο gov.gr

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετεΔείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 μέσα από την...

ΚΟΚ: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πορτ-μπαγκάζ

Πολλοί οδηγοί, ειδικά όταν ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμίζουν ασφυκτικά το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αρκετές φορές έως την οροφή, στην προσπάθειά...

Οικιακή βοηθός υποδυόταν το μέντιουμ και ξεγέλασε δύο γυναίκες -Μια απάτη που στοίχισε 120.000 ευρώ

Σε 2 συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησε η ΕΛΑΣ, για υπόθεση απάτης σε βάρος δύο γυναικών, 68 και 31 ετών, οι οποίες «έπεσαν...