Αρχική Ελλάδα Τροχαίο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι ή ηλεκτρικό ποδήλατο: Ποιος πληρώνει;

Τροχαίο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι ή ηλεκτρικό ποδήλατο: Ποιος πληρώνει;

Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας των οχημάτων μικροκινητικότητας, καλό είναι να γνωρίζουμε αν μπορούμε να καλυφθούμε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν φτάσει στα ύψη, πολλοί πολίτες αφήνουν σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους, επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ειδικά τα τελευταία γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία, μιας και η απόκτησή τους έχει γίνει ευκολότερη χάρη στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που παρέχει γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

Σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προώθησης της αστικής κινητικότητας, στη χώρα μας τέθηκε σε ισχύ ένα νομικό πλαίσιο που θέτει κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας τα οποία φέρουν ηλεκτροκινητήρα.

Με τη νομοθετική ρύθμιση διευκολύνθηκαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, μιας και μπόρεσαν να εισάγουν στην αγορά υπηρεσίες που αφορούν στα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια.

ασφαλιστική κάλυψη τροχαίο ατύχημα ποδήλατο ηλεκτρικό πατίνι

H ασφαλιστική κάλυψη των πατινιών, αλλά και των ηλεκτρικών ποδηλάτων με όριο ταχύτητας τα 25 χλμ./ώρα δεν είναι υποχρεωτική, αλλά καλό θα ήταν να επιλέγεται από τους αναβάτες, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα.

Εφόσον, λοιπόν, είσαι αναβάτης ηλεκτρικού πατινιού και προκαλέσεις ένα ατύχημα (σ.σ. είσαι υπαίτιος), χωρίς να είσαι ασφαλισμένος, τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις από την τσέπη σου τις ζημιές που προκάλεσες στο άλλο όχημα.

Από την άλλη, αν έχεις κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους, τότε η ασφαλιστική σου εταιρεία θα καλύψει τα έξοδα για την επισκευή των ζημιών στο άλλο όχημα.

Ποιες είναι οι καλύψεις

Τα πακέτα ενδέχεται να διαφέρουν, ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά οι περισσότερες προσφέρουν κάλυψη εξόδων στην πιθανότητα προσωπικού ατυχήματος, κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικών δαπανών και εξόδων αντικατάστασης/επισκευής οπτικών.

Υπάρχουν δε και κάποιες ασφαλιστικές που παρέχουν νομική προστασία, δηλαδή κάλυψη των δικαστικών εξόδων της αμοιβής δικηγόρου, ενώ παράλληλα προσφέρουν στον ασφαλιζόμενο η δυνατότητα πρόσθετων καλύψεων, όπως: Οδική Βοήθεια, Ολική Κλοπή και Ίδιες Ζημιές.

ασφαλιστική κάλυψη τροχαίο ατύχημα ποδήλατο ηλεκτρικό πατίνι

Απαραίτητες προϋποθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ορίζουν και κάποιες προϋποθέσεις για τη χρήση των προγραμμάτων τους που αφορούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια: Ειδικότερα:

– Το όχημα να οδηγείται από άτομα ηλικίας άνω των 18 και έως 65 ετών.
– Το όχημα να αποθηκεύεται σε φυλασσόμενο χώρο του ιδιοκτήτη.
– Η σχεδιαστική ταχύτητα του οχήματος να μην υπερβαίνει τα 25 χλμ./ώρα.
Το όχημα να μην χρησιμοποιοείται για επαγγελματικούς σκοπούς.
– Η αξία του ηλεκτρικού σκούτερ και του ηλεκτρικού ποδηλάτου να μην ξεπερνά τα 1.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.
– Το όχημα να είναι από εργοστασιακής κατασκευής ηλεκτρικό και να μην έχει μετατραπεί εκ των υστέρων.

Τιμές προγραμμάτων

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτών των ασφαλιστικών πακέτων, είναι πως είναι ιδιαίτερα οικονομικά, ειδικά σε σύγκριση με αυτά των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η ασφάλιση ενός ηλεκτρικού πατινιού κοστίζει περί τα 20 ευρώ, όταν για την ασφαλιστική κάλυψη του ηλεκτρικού ποδηλάτου αξιώνεται ένα ποσό περί τα 55 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καρχαρίας επιτέθηκε σε 22χρονη Αμερικανίδα και της έκοψε το πόδι

Καρχαρίας επιτέθηκε και τραυμάτισε πολύ σοβαρά Αμερικανίδα τουρίστρια στα νησιά Τερκς και Κάικος της Καραϊβικής, όπου βρέθηκε για να γιορτάσει την αποφοίτησή της από...

Influencer ήπιε επτά μπουκάλια αλκοόλ σε live μετάδοση και πέθανε

Νεκρός βρέθηκε ένας influencer λίγες ώρες αφότου κατανάλωσε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ σε live streaming στο Douyin, μια πλατφόρμα αντίστοιχη του TikTok...

Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Ρόδου – Μαζεύουν με κουβάδες και σφουγγαρίστρες τα νερά

Όλα αυτά γίνονται σε μια χρονική συγκυρία όπου η τουριστική κίνηση βρίσκεται στην αιχμή της και η Ρόδος έγινε για μια ακόμη...

Βόλος: Αυτοκίνητο «βούτηξε» σε χείμαρρο – 2 τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα, που λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Βόλο. Αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντας...

Υπόθεση Μαντλίν: «Ο κόσμος πιστεύει ότι εγώ τη σκότωσα, αλλά δεν το έκανα» – Στο φως επιστολές του Κρίστιαν Μπρούκνερ

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, Κρίστιαν Μπρούκνερ, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συγγραφής επιστολών υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην...