Αρχική Πολιτική «Τσιμπάει» ο δάκος στη Μεσσηνία και η Περιφέρεια τι κάνει;

«Τσιμπάει» ο δάκος στη Μεσσηνία και η Περιφέρεια τι κάνει;

ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19-9-2022

Η αναγκαιότητα να στηριχθεί η μεγάλη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία, είναι μεγάλη .

Η πλειοψηφία των αγροτών μας προσβλέπουν σε μία καλή ελαιοκομική χρονιά, προκειμένου να επιβιώσουν, λόγω και των πολλών άλλων προβλημάτων, ακρίβειας και δυσκολιών, που έχουν αγγίξει τον αγροτικό κόσμο.

Η ευθύνη του Περιφερειακού θεσμού για την προστασία του ελαιοκάρπου είναι μεγάλη και πρέπει να είναι συνεχής μέχρι τη συγκομιδή της παραγωγής.

Η διαβροχή με τα ειδικά φάρμακα , με προληπτική και κατασταλτική δράση για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους που έχουν επιλεγεί ως βέλτιστη λύση, σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει αρκετά χρόνια τώρα, καλή ποιότητα ελαιολάδου και παραγωγή χωρίς προβλήματα. Άλλωστε στόχος της δολωματικής μεθόδου είναι η αποτροπή της καθολικότητας των ψεκασμών , κάτι που θίγει τόσο την ποιότητα του ελαιολάδου όσο και το περιβάλλον επηρεάζοντας αρνητικά την χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας .

Πρέπει όμως να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση , τόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων που έχουν επιφορτιστεί με το Πρόγραμμα δακοκτονίας, όσο και οι παραγωγοί που πρέπει να επιτηρούν τους ελαιώνες τους.

Δυστυχώς σε άλλες περιοχές της Χώρας , όπως στην Περιφέρεια Κρήτης η εμφάνιση του δάκου στους ελαιώνες ήδη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία της φετινής παραγωγής.

19 Σεπτεμβρίου σήμερα και δυστυχώς ο δάκος έχει κάνει απειλητική την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, ξεκινώντας το πρόβλημα μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου και ανατολικότερα, σε σημείο ανησυχητικό .

Το ιδιαιτέρως κρίσιμο όμως είναι η ανετοιμότητα της Περιφερειακής Αρχής σε αυτό το ενδεχόμενο, όπως και η πληροφορία της σταδιακής στάσης των ψεκασμών, λόγω έλλειψης των κατάλληλων φαρμάκων ψεκασμού, κυρίως του φαρμάκου του 3ου ψεκασμού.

Έχει ολοκληρωθεί ο 2ος ψεκασμός με το ειδικό προς τούτο φάρμακο και επειδή 3ος ψεκασμός με το ίδιο φάρμακο δεν ενδείκνυται, πρέπει να γίνει η χρήση του έτερου φαρμάκου, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε έλλειψη.

Αν τυχόν ξεφύγει ο δάκος και πανικοβληθούν οι παραγωγοί και προχωρήσουν σε καθολικό ψεκασμό μόνοι τους, θα υπάρξει γενικευμένο πρόβλημα ποιότητας και αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον.

Καλώ την Περιφερειακή Αρχή, να επιτελέσει το ρόλο της, να ενσκήψει άμεσα στο πρόβλημα, να εφοδιάσει με το κατάλληλο φάρμακο τα συνεργεία ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τους ψεκασμούς και να προστατέψει την παραγωγή ελαιολάδου και το εισόδημα των αγροτών μας, από το καταστροφικό έντομο. Δεν έχουμε περιθώρια καταστροφής.

Οι ιθύνοντες, οφείλουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με συνέπεια, προσοχή και ενδιαφέρον και όχι να βλέπουν μπροστά τους μόνο τις επερχόμενες εκλογές, κινούμενοι μόνο επικοινωνιακά (εορτές, πανηγύρεις, εγκαίνια κλπ) .

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΥΠ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τζο Μπάιντεν: (Ξανά) σκόνταψε κι έπεσε στη διάρκεια εκδήλωσης (Video)

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο...

Τι συνέβη όταν 1.250 φιάλες Μαυροδάφνης παλαίωσαν για 3 χρόνια στον βυθό της Κεφαλονιάς

Η παλαίωση ενός κρασιού δίχως αμφιβολία έχει μεγάλη επίδραση στο άρωμα και την γεύση ενός κρασιού και για τον λόγο αυτό αμέτρητα εκατομμύρια φιαλών...

Ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης -Η θέση-έκπληξη της Ελλάδας

Αν προγραμματίζετε μια καλοκαιρινή απόδραση σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζεται πια χώρα της γηραιάς ηπείρου διαθέτει τους...

Μια «ανάσα» από την απόκτηση F-35 -Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τα μηνύματα στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη με γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς άναψαν το «πράσινο φως» για...

Πανελλαδικές: 53χρονη μητέρα αποφάσισε να δώσει εξετάσεις

Το όνειρο της πραγματικότητα προσπαθεί να κάνει φέτος μια 53χρονη που δίνει Πανελλαδικές Εξετάσεις, 35 χρόνια μετά την αποφοίτηση της από το Λύκειο.Το...