Αρχική Πολιτική «Τσιμπάει» ο δάκος στη Μεσσηνία και η Περιφέρεια τι κάνει;

«Τσιμπάει» ο δάκος στη Μεσσηνία και η Περιφέρεια τι κάνει;

ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19-9-2022

Η αναγκαιότητα να στηριχθεί η μεγάλη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία, είναι μεγάλη .

Η πλειοψηφία των αγροτών μας προσβλέπουν σε μία καλή ελαιοκομική χρονιά, προκειμένου να επιβιώσουν, λόγω και των πολλών άλλων προβλημάτων, ακρίβειας και δυσκολιών, που έχουν αγγίξει τον αγροτικό κόσμο.

Η ευθύνη του Περιφερειακού θεσμού για την προστασία του ελαιοκάρπου είναι μεγάλη και πρέπει να είναι συνεχής μέχρι τη συγκομιδή της παραγωγής.

Η διαβροχή με τα ειδικά φάρμακα , με προληπτική και κατασταλτική δράση για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους που έχουν επιλεγεί ως βέλτιστη λύση, σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει αρκετά χρόνια τώρα, καλή ποιότητα ελαιολάδου και παραγωγή χωρίς προβλήματα. Άλλωστε στόχος της δολωματικής μεθόδου είναι η αποτροπή της καθολικότητας των ψεκασμών , κάτι που θίγει τόσο την ποιότητα του ελαιολάδου όσο και το περιβάλλον επηρεάζοντας αρνητικά την χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας .

Πρέπει όμως να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση , τόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων που έχουν επιφορτιστεί με το Πρόγραμμα δακοκτονίας, όσο και οι παραγωγοί που πρέπει να επιτηρούν τους ελαιώνες τους.

Δυστυχώς σε άλλες περιοχές της Χώρας , όπως στην Περιφέρεια Κρήτης η εμφάνιση του δάκου στους ελαιώνες ήδη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία της φετινής παραγωγής.

19 Σεπτεμβρίου σήμερα και δυστυχώς ο δάκος έχει κάνει απειλητική την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, ξεκινώντας το πρόβλημα μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου και ανατολικότερα, σε σημείο ανησυχητικό .

Το ιδιαιτέρως κρίσιμο όμως είναι η ανετοιμότητα της Περιφερειακής Αρχής σε αυτό το ενδεχόμενο, όπως και η πληροφορία της σταδιακής στάσης των ψεκασμών, λόγω έλλειψης των κατάλληλων φαρμάκων ψεκασμού, κυρίως του φαρμάκου του 3ου ψεκασμού.

Έχει ολοκληρωθεί ο 2ος ψεκασμός με το ειδικό προς τούτο φάρμακο και επειδή 3ος ψεκασμός με το ίδιο φάρμακο δεν ενδείκνυται, πρέπει να γίνει η χρήση του έτερου φαρμάκου, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε έλλειψη.

Αν τυχόν ξεφύγει ο δάκος και πανικοβληθούν οι παραγωγοί και προχωρήσουν σε καθολικό ψεκασμό μόνοι τους, θα υπάρξει γενικευμένο πρόβλημα ποιότητας και αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον.

Καλώ την Περιφερειακή Αρχή, να επιτελέσει το ρόλο της, να ενσκήψει άμεσα στο πρόβλημα, να εφοδιάσει με το κατάλληλο φάρμακο τα συνεργεία ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τους ψεκασμούς και να προστατέψει την παραγωγή ελαιολάδου και το εισόδημα των αγροτών μας, από το καταστροφικό έντομο. Δεν έχουμε περιθώρια καταστροφής.

Οι ιθύνοντες, οφείλουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με συνέπεια, προσοχή και ενδιαφέρον και όχι να βλέπουν μπροστά τους μόνο τις επερχόμενες εκλογές, κινούμενοι μόνο επικοινωνιακά (εορτές, πανηγύρεις, εγκαίνια κλπ) .

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΥΠ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζιμπάμπουε: Μητέρες εμβολιάζουν κρυφά τα παιδιά τους για να τα σώσουν από τον θάνατο

Δεκάδες γυναίκες σπεύδουν να εμβολιάσουν τα μωρά τους σε μια κλινική στη Ζιμπάμπουε. Η διαδικασία έχει ως εξής: Mια νοσοκόμα συνοδεύει...

Bloomberg: Αυτές είναι οι καλύτερες αεροπορικές του 2022 και δεν είναι αυτές που… φαντάζεστε

Κι όμως οι κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο με βάση μάλιστα τον πιο αυστηρό κριτή δηλαδή τους ίδιους τους επιβάτες δεν...

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Έστελνε χυδαία μηνύματα στην Καρολάιν Κράουτς

Μια είδηση που -εφόσον είναι αλήθεια- προκαλεί αποτροπιασμό έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά τον Στάθη Παναγιωτόπουλο και τη Καρολάιν...

Σεισμός 6 Ρίχτερ σε περιοχή της Ελλάδας έως το 2030 – Μελέτη

Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2022 στη Φλώρινα θορήβυσε τους σεισμολόγους, καθώς στο παρελθόν δεν...

Συντάξεις: Μόλις 600 εκατ. για αυξήσεις το 2023 – Αφορά σε 1 στους 3

Μόλις 600 εκατ. ευρώ για αύξησης στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους το 2023 προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να κατατεθεί...