Αρχική Ελλάδα Τζανάκης: Μπορούμε πολύ προσεκτικά να κάνουμε αποκριάτικες εκδηλώσεις – Τι είπε για...

Τζανάκης: Μπορούμε πολύ προσεκτικά να κάνουμε αποκριάτικες εκδηλώσεις – Τι είπε για το σύνδρομο που «χτυπά» παιδιά

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το νέο σύνδρομο MIS-C που «χτυπάει» παιδιά και εφήβους που έχουν νοσήσει και ανησυχεί τους γονείς, αλλά και το πώς αναμένεται να προχωρήσουμε προς τις Απόκριες, το Πάσχα και το καλοκαίρι.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε την τουριστική σεζόν»

«Νομίζω ότι μπορούμε πολύ προσεκτικά να κάνουμε ορισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αποφεύγοντας τα πολλά – πολλά. Θα υπάρξει σίγουρα συνωστισμός και επίταση της πανδημικής έξαρσης. Αν είμαστε έτοιμοι να τα αποδεχτούμε αυτά, ας κάνουμε και το καρναβάλι. Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα, την τουριστική σεζόν, να εισέλθει η χώρα σε καλή θέση σε αυτή την αγορά», σημείωσε ο κ. Τζανάκης αναφορικά με το πώς αναμένεται να γιορτάσουμε τις Απόκριες και το Πάσχα.

Πού οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι

Μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό θανάτων στη χώρα, ο ίδιος εξήγησε ότι «Για τη θνητότητα στην Ελλάδα το αναλύουμε στο εργαστήριό μας και έχουμε καταλήξει σε κάποιους λόγους. Ο ένας είναι η επέλαση της Όμικρον, ο δεύτερος λόγος είναι η διάτρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε δομές υγείας και φιλοξενίας, και ο τρίτος λόγος είναι ότι ο τρόπος που καταγράφουμε τους θανάτους συμβάλει στο αυξημένο ποσοστό».

Το σπάνιο σύνδρομο MIS – C «χτύπησε» τουλάχιστον 100 παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για το σπάνιο σύνδρομο MIS-C, που έχει ήδη «χτυπήσει» περισσότερα από 100 παιδιά. Η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, σε παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με το CDC, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων.

Όπως επισημαίνει το CDC, πολλά παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο είχαν κορωνοϊό ή είχαν βρεθεί κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από την COVID-19.

«Απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών»

«Είναι ένα σύνδρομο υπερφλεγμονώδες που χτυπάει πολλά συστήματα, πολλά όργανα μεταξύ των οποίων η καρδιά, οι νεφροί, οι πνεύμονες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμα και σε παιδιά που πάσχουν από κορωνοϊό, δεν ξέρουμε όμως ποιο από τα παιδιά που θα προσβληθεί θα το εκδηλώσει. Εξ ου και τάσσομαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει στα οργανικά συστήματα των παιδιών μακροχρόνια το σύνδρομο αυτό», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

«Το σύνδρομο αυτό εμφανιζόταν και πριν τον κοροναϊό μετά από ορισμένες ιώσεις. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν το παιδί τους το εκδηλώνει. Εκδηλώνεται με τέτοια συμπτώματα που θα θορυβηθούν οι γονείς και θα πάνε το παιδί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της 3ης δόσης για τα παιδιά, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μας λένε ότι πρέπει να δοθεί στα παιδιά η 3η δόση. Η σπανιότητα που εκδηλώνεται μια σοβαρή νόσος, και ειδικά στα εμβολιασμένα παιδιά με δύο δόσεις, αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή έχω την αίσθηση ότι δε θα πρέπει να προβούμε σε αυτή τη στρατηγική».

Σύγχυση στην πλατφόρμα με τους νοσήσαντες & την 3η δόση

Μιλώντας, τέλος, για τα προβλήματα που εμφανίζονται στη σχετική πλατφόρμα για την καταγραφή των εμβολιασμών, σχετικά με τους νοσήσαντες και την 3η δόση, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Η πλατφόρμα παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Χρειάζεται η πλατφόρμα να λύσει κάποια προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι διπλά εμβολιασμένοι που μετά νόσησαν, το δήλωσαν, έχει παρέλθει ένα τρίμηνο και φαίνονται ως ανεμβολίαστοι, ενώ η πλατφόρμα δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση. Είναι απαραίτητο να κάνει και την 3η δόση κάποιος που έχει νοσήσει, εντός τριμήνου μετά τη νόσηση, καθώς μπορεί να έχει νοσήσει με συγκεκριμένη παραλλαγή».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έγκλημα στη Νίκαια: Τι γράφει το ιδιόχειρο σημείωμα του δράστη – Ποιο ήταν το κίνητρό του

Τι έγραφε στο σημείωμα που βρήκε η αστυνομία μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη και αυτόχειρα- Γιατί σκότωσε τον γαμπρό του – Παρακολουθούσε τις κινήσεις...

Το μυστήριο με την εξαφανισμένη πτήση MH370 των Αερογραμμών της Μαλαισίας 10 χρόνια μετά

Αεροσκάφος Boeing 777 μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, ενώ το αεροσκάφος εξαφανίστηκε καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ...

Μετρητά τέλος – Το όριο συναλλαγών και το πρόστιμο

λλάζουν τα πάντα στις συναλλαγές μας Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είναι σε...

ΕΝΦΙΑ 2024 με αλλαγές, κερδισμένους, χαμένους και πρώτη δόση πριν το Πάσχα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Καθυστερήσεις στους μισθούς Μαρτίου φέρνουν οι κλειστές τράπεζες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...