Αρχική Οικονομία UBS: Ψήφο εμπιστοσύνης στις αγορές ομολόγων – Τι λέει για χρυσό και...

UBS: Ψήφο εμπιστοσύνης στις αγορές ομολόγων – Τι λέει για χρυσό και ομόλογα

Τον περασμένο μήνα, οι φόβοι για υψηλό πληθωρισμό και αύξηση των επιτοκίων συνδυάστηκαν με την κατά μέτωπο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως υπογραμμίζει σε  ανάλυσή της η UBS, ακόμη και μετά την πτώση 0,6% την Πέμπτη λόγω των ασθενέστερων οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, ο S&P 500 έχει αυξηθεί 7% από το χαμηλό του Μαρτίου και ο δείκτης VIX, λίγο πάνω από τις 17, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Όμως, καθώς ο S&P 500 διαπραγματεύεται τώρα με πολλαπλάσια αποτίμηση, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι αγορά τιμολογεί πλέον με μεγάλη πιθανότητα την προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. Τονίζουν ωστόσο, ότι υπάρχει πιθανότητα ότι η τρέχουσα συρρίκνωση στον τραπεζικό δανεισμό, οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και η απουσία πρόσθετων μακρο-σοκ θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια οικονομία «Goldilocks»—όχι πολύ ζεστή, ούτε πολύ κρύα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι αναμένει μέτρια ανάπτυξη και ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τη Fed να έχει αρκετή αυτοσυγκράτηση με λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Αλλά αμφιβάλλουμε ότι όλα θα πάνε τόσο τέλεια και αντίθετα βλέπουμε μια αβέβαιη προοπτική για την εικόνα της ανάπτυξης, των κερδών και του πληθωρισμού», αναφέρει η UBS.

Δεδομένων των πιθανών μακροοικονομικών σεναρίων, η τράπεζα βλέπει καλύτερη απόδοση κινδύνου σε ομόλογα υψηλής ποιότητας από ό,τι σε γενικούς δείκτες μετοχών των ΗΠΑ.

Το πιο εύλογο σενάριο στο οποίο οι αγορές των αμερικανικών μετοχών των ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποδίδουν καλά στο εξής –ο διατηρημένος αποπληθωρισμός– θα είναι επίσης επωφελές για τα ομόλογα. Ωστόσο, τα ομόλογα θα πρέπει επίσης να έχουν καλή απόδοση σε περίπτωση πιο απότομης ύφεσης στην οικονομία. Μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα ήταν κακή και για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, αν και αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο για τις αναπτυξιακές μετοχές που είχαν την πιο ισχυρή απόδοση.

Ο παράγοντας Κίνα

Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη της Κίνας θα πρέπει να ενισχύσει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστούν τη διαφοροποίηση των μετοχών πέρα ​​από τις ΗΠΑ και τις μετοχές ανάπτυξης και στροφή στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας βρίσκεται σε καλό δρόμο και αναμένουν ότι θα κερδίσει περαιτέρω έλξη τους επόμενους μήνες.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και η ισχυρή αύξηση των κερδών θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Η πορεία του δολαρίου

Σύμφωνα με την UBS, το δολάριο φαίνεται πιθανό να αποδυναμωθεί περαιτέρω. Οι ΗΠΑ απολάμβαναν ένα πριμ ανάπτυξης σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια,
αλλά πιστεύουν ότι αυτό θα διαβρωθεί τους επόμενους μήνες και ότι άλλες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αργότερα από τη Fed.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ θα πρέπει να ωφελήσει τον χρυσό, τον οποίο συνεχίζουν να βλέπουμε ως ελκυστικό διαφοροποιητή χαρτοφυλακίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...