Αρχική Κόσμος Βαριά «καμπάνα» στο Facebook από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παραβίαση προσωπικών...

Βαριά «καμπάνα» στο Facebook από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία του Facebook, απέτυχε να απορρίψει αγωγή σε βάρος της από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission) των ΗΠΑ.

Με την απορριπτική απόφαση μπήκε τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές διαμάχες που έχει ανοίξει η αμερικανική κυβέρνηση έναντι τεχνολογικής εταιρείας εδώ και δεκαετίες.

Εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών της κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγξει τη δύναμη που έχουν αποκτήσει οι τεχνολογικοί τιτάνες στην αγορά.
Υπονόμευσε επιλογές καταναλωτών

Εν τέλει το Facebook θα πρέπει ν α καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων (ή 4,4 δισ. ευρώ) για τον διακανονισμό κυβερνητικής έρευνας που αφορά στην πρακτική του για τα προσωπικά δεδομένα και ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει την προσέγγισή του στα ζητήματα ιδιωτικότητας, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Τον Ιούλιο του 2019 η FTC με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά, είχε ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του διακανονισμού, για την οποία απαιτείται δικαστική έγκριση, παρόλο που οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο διακανονισμός δεν ήταν ευρύς και δεν επέβαλε ένα αρκετά υψηλό πρόστιμο.

«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στα δισεκατομμύρια χρηστών της σε όλο τον κόσμο, ότι θα μπορούσαν να ελέγχουν το πώς μοιράζονται οι προσωπικές τους πληροφορίες, το Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των καταναλωτών», ανέφερε τότε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορίου, ο Ρεπουμπλικάνος Τζο Σίμονς.

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός και μέλος της επιτροπής Ρόχιτ Τσόπρα δήλωσε ότι «Το πρόστιμο δίνει ασυλία στα υψηλόβαθμα στελέχη του Facebook και κανένα πραγματικό περιορισμό στο επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook» είχε υποστηρίξει από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Ρόχιτ Τσόπρα συμπληρώνοντας ότι «δεν λύνει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις».
Φωνές διαμαρτυρίας για εξαπάτηση και επιεικές πρόστιμο

«Η πολιτική του Facebook για τα προσωπικά δεδομένα εξαπάτησε «δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου του Facebook», σύμφωνα με την FTC, και επίσης ότι παραβίασε τους κανόνες της, ενάντια στις πρακτικές εξαπάτησης, όταν δεν αποκάλυψε ότι οι αριθμοί τηλεφώνου που είχε συγκεντρώσει για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς λόγους.

Με βάση το διακανονισμό, το συμβούλιο του Facebook θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζάκεμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Ο Τσόπρα καθώς και η επίσης Δημοκρατική και μέλος της επιτροπής Ρεμπέκα Σλότερ, που ήταν κατά του διακανονισμού, δήλωσαν ότι το πρόστιμο των 5 δισ. δολαρίων ίσως είναι χαμηλότερο από τα κέρδη που άντλησε το Facebook παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένων των χρηστών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Guardian: Πώς θα τελειώσει ένας πόλεμος που κοντεύουμε να ξεχάσουμε

Μια ολοένα και πιο οδυνηρή διπλωματική διαμάχη σχετικά με την απροθυμία της Γερμανίας να προμηθεύσει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, απείλησε να...

Στα 187,3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Απρίλιο

Στα 187,3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι τραπεζικές καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τον Απρίλιο. H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των...

Νικολάκου για Πιερρακάκη: “Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά προτίμησε τις … γαλάζιες καρέκλες”

Σε ανάρτησή της, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, αναφέρει: “Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη...

Ιάπωνας πλήρωσε 15.000 δολάρια για να…γίνει σκύλος: «Αποφάσισα να γίνω κόλεϊ» – Το viral βίντεο

Ο εκκεντρικός Ιάπωνας Toko-san όπως ονομάζεται έδωσε σε μια ιαπωνική εταιρεία 15.000 δολάρια για να αποκτήσει ένα κοστούμι σκύλου σε φυσικό...

Celestis: Το διαστημικό γραφείο τελετών που ετοιμάζεται για 47 ταφές στο Διάστημα

Μεγάλη δημοτικότητα έχουν αποκτήσει εδώ και λίγο καιρο οι διαστημικές ταφές.Η εταιρία Celestis, που εδρεύει στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι...