Αρχική Κόσμος Βαρκελώνη: Απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες της – Ποιο είναι το πρόστιμο

Βαρκελώνη: Απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες της – Ποιο είναι το πρόστιμο

Από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, η Βαρκελώνη απαγορεύει στους λουόμενους πολίτες να καπνίζουν ενώ βρίσκονται στις ακτές της. Η απαγόρευση θα αφορά όλους τους μήνες του έτους και όχι μόνο την περίοδο κολύμβησης.  Ωστόσο, θα επιτρέπεται στα beach bar.

Το μέτρο ελήφθη και για λόγους υγείας αλλά και περιβαλλοντικούς, καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα φίλτρα παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και αποσυντίθενται σε πλαστικές μικροΐνες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα απορρίμματα τσιγάρων είναι το μοναδικό προϊόν απορριμμάτων με τη μεγαλύτερη αφθονία στις παραλίες της Δυτικής Μεσογείου, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των αντικειμένων που συλλέγονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο είχε εφαρμοσθεί πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των καπνιστών στις παραλίες.

Για παράδειγμα, κατά την τελευταία εβδομάδα της δοκιμής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 19% των λουομένων κάπνιζε σε παραλίες χωρίς την απαγόρευση και μόλις το 2,6% κάπνιζε σε παραλίες χωρίς απαγόρευση.

Στη Βαρκελώνη, περίπου το 20% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά.

Το πρόστιμο

Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους δεν υπακούν στο μέτρο θα ανέρχεται στα 30 ευρώ και προς το παρόν θα αφορά όσους αγνοούν το αίτημα ενός δημοτικού αστυνόμου να σβήσουν το τσιγάρο.

Η Βαρκελώνη είναι η πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη που καταπολεμά το κάπνισμα στις παραλίες, αλλά η τάση αυξάνεται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, περίπου 550 παραλίες σε όλη την Ισπανία ήταν απαλλαγμένες από το κάπνισμα, σημειώνοντας δραματική αύξηση από το 2014, όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε μόλις 15 παραλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από ένα χρόνο υπήρχαν 18% καπνιστές μεταξύ των λουομένων, αλλά τώρα το ποσοστό μειώθηκε στο 10%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η...

Η στιγμή που 13χρονος μαχαιρώνει θανάσιμα καθηγήτρια γιατί σταμάτησε καβγά με συμμαθητή του

Η παρέμβαση της 71χρονης καθηγήτριας σε καβγά που είχε με συμμαθητή του φαίνεται να είναι το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση...