Αρχική Ελλάδα Βασιλακόπουλος: Γιατί πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test – Εξαιρετικά σπάνιες...

Βασιλακόπουλος: Γιατί πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test – Εξαιρετικά σπάνιες οι θρομβώσεις εξαιτίας εμβολίων

Στη μεγάλη ανησυχία που έχει προκληθεί στους πολίτες αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως «φαίνεται ότι ωριμάζουν τα πράγματα στην επιστημονική κοινότητα και έχουμε πλέον κάπου καταλήξει».

Σημείωσε, άλλωστε, πως «όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να λειτουργούν ως πειστήρια ότι οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους, εξετάζουν όλες τις παρενέργειες και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων».

Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες – Παρατηρούνται σε όλα τα εμβόλια

«Για όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί σπάνιες – πολύ σπάνιες – ανοσολογικές αντιδράσεις», σημείωσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζεται θρομβοπενία, δηλαδή μείωση των αιμοπεταλίων.

«Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι πάρα πολύ μικρή: 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson», τόνισε ο κύριος Βασιλακόπουλος.

Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο με άλλα φάρμακα

«Ο χειρισμός που γίνεται και από τα ΜΜΕ και από τα κράτη δεν είναι ο σωστός», υπογράμμισε παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας πως ποτέ δεν έχει απαγορευθεί φάρμακο με τόσο σπάνιες παρενέργειες.

«Κάθε φάρμακο έχει το όφελος και τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και τώρα που ξέρουμε το φαινόμενο μπορούμε να το υποπτευθούμε νωρίς και να το προλάβουμε.

Αν κολλήσω κορoνοϊό έχω 16% πιθανότητα για θρόμβωση. Όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Οι αντιπηκτικές ενέσεις προκαλούν μία στις χίλιες περιπτώσεις το ίδιο σύνδρομο. Το εμβόλιο έχει τρομερά ελάχιστο κίνδυνο. Αν κάνω μια γενική αίματος αφού κάνω το εμβόλιο, 3 – 4 ημέρες μετά, αν δεν έχουν μειωθεί τα αιμοπετάλιά μου δεν κινδυνεύω», πρόσθεσε αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά μετά τον εμβολιασμό.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν πάρει ακόμη έγκριση

Αναφερόμενος στο θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, και γιατί δε χρησιμοποιούνται ευρέως, ο κύριος Βασιλακόπουλος είπε ότι «για τα μονοκλωνικό αντισώματα ήταν αρχικά να χορηγηθούν ενδοφλέβια στους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό για να μην πάνε στο νοσοκομείο».

«Αυτά δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση», τόνισε. «Υπάρχουν ελάχιστες δόσεις και δεν μπορεί να αποτελέσει μαζική λύση. Τώρα δοκιμάζουν τα ίδια αντισώματα σε υποδόρια ένεση και όχι ενδοφλέβια. Ίσως φτάσουμε σε κάποιο σημείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».

Πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test

Μιλώντας για το θέμα των self  test, ο κύριος Βασιλακόπουλος επισήμανε πως «τα self test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «το πόσο χρήσιμο είναι εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί»:

«Το θετικό self test έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Το κράτος σωστά είπε ότι επειδή το θετικό self test μπορεί να μην είναι 100% θετικό, όποιος βγαίνει θετικός να κάνει έναν επιπλέον έλεγχο σε μια δομή υγείας.

Ο καθηγητής τόνισε, παράλληλα, πως το self test θα γίνει υποχρεωτικό, καθώς «θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τσεκάρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται».

«Υπάρχει η κοινωνία που πρέπει να προστατευθεί. Δεν μπορεί να πάει ένα παιδί εντελώς ανεμβολίαστο σχολείο. Προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κλέφτης μπήκε σε σπίτι κι έκανε μπανάκι! Τον τσάκωσαν με την πετσέτα

Ένα περίεργο περιστατικό, σημειώθηκε στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής καθώς ένας άντρας συνελήφθη από την Αστυνομία γιατί μπήκε σε σπίτι κι έκανε ντους...

Τουρκία: Σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030

Στόχο να γίνει μεγάλη διαστημική δύναμη έχει θέσει η Τουρκία που σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030. Το ρόβερ, που...

Λουκέτο σε μεγάλη ασφαλιστική – Στον «αέρα» 180.000 κάτοχοι ΙΧ

Πάνω από 180.000 ασφαλισμένοι οδηγοί αυτοκινήτων στην Ελλάδα μένουν στον “αέρα” αφού δεν καλύπτονται από κανένα φορέα ή αρχή μέχρι στιγμής – Ανακοίνωση της...

Στα 66 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το 2020

Η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος εκτόξευσαν το 2020 τις συναλλαγές με...

Προσοχή: Συνδέθηκαν τράπεζες με Εφορία και Αστυνομία – Τι σημαίνει αυτό

Ένα τρίγωνο που δεν αφήνει το παραμικρό ίχνος σκέψης για φοροδιαφυγή έχουν σχηματίσει Εφορία, Τράπεζες και Αστυνομία, σε μια προσπάθεια πάταξης της διακίνησης και...