Αρχική Κόσμος Βάζει πλώρη για γνώριμα νερά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» – Ετοιμάζει φιέστα...

Βάζει πλώρη για γνώριμα νερά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» – Ετοιμάζει φιέστα o Ερντογάν

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στην Τουρκία την περιοχή, όπου θα επιχειρήσει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», ένα από τα πέντε γεωτρητικά πλοία 7ης γενιάς που υπάρχουν στον κόσμο, το οποίο θα αποπλεύσει σήμερα από τη Μερσίνα.

Το προνόμιο αυτό έχει, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ στα τέλη Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτεταμένα σχετικά με τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στα αντίστοιχα Μέσα της Ελλάδας, για το πού θα επιχειρήσει το τουρκικό γεωτρύπανο.

Σύμφωνα με πηγές του iEnergeiaτο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν θα επιχειρήσει σε περιοχές, όπου έχουν πραγματοποιηθεί ήδη έρευνες από τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, ώστε να κάνει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για επιβεβαίωση των ευρημάτων που έχουν.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε φιέστα στη Μερσίνα, μιλώντας αορίστως για τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Θα χαιρετίσουμε το απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα μας στις θαλάσσιες ζώνες μας κι ούτε θα το επιτρέψουμε από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει της πολυδιαφημισμένης εξόδου του ερευνητικού.

Ο εξοπλισμός της Τουρκίας και η ενεργειακή της εξάρτηση

Η Τουρκία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά σε εξοπλισμό έρευνας και εξόρυξης, καθώς ο στόλος της αποτελείται πλέον από 6 πλοία, 2 ερευνητικά και 4 γεωτρύπανα. Στόχος η ενεργειακή απεξάρτηση καθώς περίπου το 80% των αναγκαίων ενεργειακών πόρων της χώρας εισάγεται.

gewtripano

Παρότι είναι διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος η παραγωγή ενέργειας στην Τουρκία είναι φτωχή.

Από το 1990 έως το 2017 ο ετήσιος εφοδιασμός πρωτογενούς ενέργειας τριπλασιάστηκε, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός έως το 2019. Την ίδια χρονιά ο εφοδιασμός πρωτογενούς ενέργειας της Τουρκίας περιλάμβανε περίπου 31% πετρέλαιο, 30% άνθρακα και 25% φυσικό αέριο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του κόστους των εισαγωγών της Τουρκίας το 2019, και το 75% του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Όπως είναι φυσικό αυτός ήταν ο λόγος για την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να επενδύσει στον ενεργειακό τομέα, ώστε να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων και την εκροή συναλλάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές παρήγαγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, γεγονός που μείωσε το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου. Όμως, επειδή είναι κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια, η ποσότητα που μπορεί να παραχθεί είναι ευάλωτη στην ξηρασία.

Επίσης έχει ξεκινήσει και η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού, που θα καλύψει το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

Eνθαρρυντικά είναι τα νέα από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου ολοκληρώνονται οι διασυνδετήριοι αγωγοί που θα μεταφέρουν το αέριο στην ηπειρωτική χώρα. Μια ανακάλυψη που σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές θα καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Τα χαρακτηριστικά του γεωτρύπανου

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, που διαθέτει τεχνολογία έβδομης γενιάς, έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα και ευελπιστούν στην Άγκυρα ότι θα είναι ακόμα πιο τυχερό από το Φατίχ που επιχειρεί στην Μαύρη Θάλασσα.

Το πλοίο, το οποίο διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλούς πύργους, έχει πλήρωμα 200 ατόμων και μπορεί να τρυπήσει έως και 12.200 μέτρα, θα αποσταλεί από το λιμάνι Taşucu στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας με τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Αυγούστου 9, παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλοίο μετά την αναχώρηση από το λιμάνι Όκπο στη Νότια Κορέα, φτάνοντας στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνης στις 19 Μαΐου όπου ονοματοδοτήθηκε ως Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης, ανάπτυξης και ενημέρωσης στο πλοίο γεώτρησης, παραμένοντας ελλιμενισμένο για 2,5 μήνες.

Η σημερινή μέρα, όπως έγραψε στο Twitterο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ το βράδυ της Δευτέρας, είναι «Μεγάλη μέρα!… Είμαστε ενθουσιασμένοι. Το τέταρτο γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίντ Χαν σηκώνει άγκυρα αύριο για την πρώτη του γεώτρηση. Είθε το μονοπάτι του να είναι καθαρό, ο άνεμος του να είναι εύκολος και η προσπάθειά του να είναι σαν του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Λαμπρόπουλος στον Γενικό Γραμματέα Δασών Στάθη Σταθόπουλο

Δείτε τι αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του κ. Λαμπρόπουλου Σε συνάντηση, που είχα σήμερα 27/9/2023, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος...

Βενετία: Καρεκλιές και ξύλο ανάμεσα σε σερβιτόρους και πελάτες σε γνωστή καφετέρια (video)

Μια παρέα τουριστών πήγε για καφέ και κατέληξε να παίζει ξύλο με το προσωπικό σε γνωστή καφετέρια...

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια τον Αύγουστο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Στο σκέλος των δανείων, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2023, ήταν αρνητική...

Συντάξεις: Αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής – Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Τραγωδία στο Ιράκ: Τουλάχιστον 100 νεκροί από πυρκαγιά σε γαμήλια δεξίωση

Τραγωδία στο Ιράκ, με πάνω από 100 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε το...