Αρχική Οικονομία Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στη φορολογική ανταγωνιστικότητα- Δείτε την κατάταξη

Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στη φορολογική ανταγωνιστικότητα- Δείτε την κατάταξη

Στην 29η θέση ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα, με βελτίωση της συνολικής επίδοσης κατά 2,5 μονάδες, σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation που αξιοποιεί στοιχεία του 2019 και παρουσιάζεται στην Ελλάδα από το ΚΕΦίΜ.

Ο Δείκτης καταγράφει τις επιδόσεις κάθε χώρας μέλους του ΟΟΣΑ σε πέντε επιμέρους τομείς: τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους φυσικών προσώπων, τους φόρους κατανάλωσης, τους φόρους ιδιοκτησίας, και τους φόρους κερδών που παράγονται στο εξωτερικό (κανόνες διεθνούς φορολόγησης).

H Ελλάδα δεν σημειώνει μεταβολή ως προς τη γενική της κατάταξη σε σχέση με πέρσι, όμως βελτιώνεται η επίδοσή της κατά 2,5 μονάδες. Η χώρα μας καταγράφει την καλύτερή της επίδοση στο πεδίο της φορολόγησης φυσικών προσώπων (8η θέση μεταξύ 36), και τις χειρότερες επιδόσεις στα πεδία των φόρων κατανάλωσης (31η θέση) και ιδιοκτησίας (32η θέση). Στα πεδία της εταιρικής και της διεθνούς φορολόγησης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η και 24η θέση αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι από το 2014 – την πρώτη χρονιά δημοσίευσης του Δείκτη- μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά τις θέσεις 27-32.

Μερικά ισχυρά σημεία του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας, όπως καταγράφονται στον Δείκτη:

  • Η πολυπλοκότητα του φόρου επί της εργασίας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
  • Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.
  • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,9%).

Μερικές αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας, όπως καταγράφονται στον Δείκτη:

  • Η Ελλάδα έχει εταιρικό φορολογικό συντελεστή 24%, πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,3%).
  • Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τον συμψηφισμό καθαρών λειτουργικών ζημιών με μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
  • Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.

O πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας έκανε το εξής σχόλιο: «Η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει το τεράστιο χάσμα που οφείλει να καλύψει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ελκυστική για αναπτυξιακές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για να διασφαλίσει ένα ουσιαστικά υψηλότερο πραγματικό εισόδημα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ιδιαίτερα στα πεδία των φόρων κατανάλωσης και ιδιοκτησίας, αλλά και στη φορολόγηση της επιχειρηματικής δράσης, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια ισχυρή ελάφρυνση σε συνδυασμό με αντίστοιχη μείωση του μεγέθους του κράτους, ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η κινέζικη πόλη που άνθισε μέσα στην ανομία, τα ναpκωτικά και τα εγκλήματα

Αν και η Kowloon πέρασε σχεδόν μια χιλιετία ως στρατιωτικό οχυρό, τα πράγματα άρχισαν πραγματικά να γίνονται ενδιαφέροντα όταν οι Βρετανοί άρχισαν να καταλαμβάνουν το...

Go Slow: Αυτή είναι η νέα μόδα που προκαλεί κομφούζιο στους δρόμους

Κίνημα διαμαρτυρίας ή αναγκαίο κακό; Το «Go Slow» εξελίσσεται σε μάστιγα, η οποία δυσχεραίνει τις ήδη επιβαρυμένες κυκλοφοριακές συνθήκες στα μεγαλύτερα...

Τι είναι το πείραμα με το «πλοίο του Θησέα»: Η απάντηση στο παράδοξο της ταυτότητας

Μια φορά κι έναν καιρό – τουλάχιστον σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό και φιλόσοφο Πλούταρχο – ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα της...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 20 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Χαμηλές παραμένουν οι ταχύτητες στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο...

Σύρος: Γαμπρός πήγε τη νύφη στην εκκλησία με το ΚΤΕΛ

Η Σύρος «σείεται» απόψε, φόρεσε τα γιορτινά του διότι ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου δύο εξαιρετικά παιδιά, αναγνωρισμένοι επιχειρηματίες, με...