Αρχική Πολιτική Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών και επιπτώσεις στους...

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών και επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά

«Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών με επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά»

Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών για τον κίνδυνο κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών, λόγω της εντεινόμενης αδυναμίας και της στάσης πληρωμών που γίνεται χιονοστιβάδα και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και δυσπιστίας στους καταναλωτές, συνυπέγραψε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και την συνυπογραφή άλλων 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της ακρίβειας την κοινωνία, με τους πολίτες να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών ενώ τα χρέη των επιχειρήσεων σωρεύονται σε σημείο που να αμφισβητείται η ίδια η παραγωγική διαδικασία, ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να μη ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή που οι πολίτες οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και ακόμα και οι ΔΕΥΑ αναζητούν τρόπο για να καλύψουν τις οφειλές τους, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες οφειλές των ιδιωτών παρόχων  προς τους Διαχειριστές Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και προς τους Δήμους, με το σύνολο των οφειλών να υπερβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα 500 εκατομμύρια Ευρώ. Το ζήτημα εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο αυτών των εταιρειών (όπως έγινε πρόσφατα και με ενεργειακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα συμπαρασύρει τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής αγοράς, με επιπτώσεις εκτός των Διαχειριστών και στη ΔΕΗ και στις υγιείς εταιρείες του κλάδου.
Δημιουργείται παράλληλα σοβαρό έλλειμμα εσόδων στους διαχειριστές των δικτύων και στους ΟΤΑ και άρα αμφισβητείται η λειτουργία τους και η κάλυψη των δικών τους οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν δήμαρχοι σε δημόσιες δηλώσεις τους, τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην κάλυψη ενταλμάτων και των οικονομικών υποχρεώσεων τους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών στη χώρα και ποιες είναι αναλυτικά οι οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΟΤΑ, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των οφειλών των ενεργειακών παρόχων, καθώς και πώς σκοπεύει να συνδράμει στην εξομάλυνση της αγοράς και στη διάσωση των υγιών εταιρειών του κλάδου.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οικονομικών
Θέμα: «Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών και επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά»
Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ειδικότερα στο ρεύμα, εξαιτίας των ενδογενών χαρακτηριστικών και των στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έκρηξης/αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών του CO2 στο Χρηματιστήριο των Ρύπων. Το ζήτημα απασχολεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη να επεξεργάζονται λύσεις προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ακρίβειας.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται όμως στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για συνεχόμενους μήνες. Η λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, η απουσία προθεσμιακών διμερών συμβολαίων, η λειτουργία ολιγοπωλίου με χειραγώγηση των τιμών, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ουρανοκατέβατων κερδών, η λανθασμένη ενεργειακή στρατηγική με πρόσδεση στο φυσικό αέριο πίσω από την επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, αλλά και οι επιλογές των γαλάζιων διοικήσεων των ενεργειακών φορέων και του ΥΠΕΝ, συντελούν στο ακραίο ράλι ακρίβειας που οδηγεί σε ακραία ενεργειακή φτώχεια και λουκέτα στην αγορά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της ακρίβειας την κοινωνία, οι πολίτες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών και τα χρέη των επιχειρήσεων σωρεύονται σε σημείο που να αμφισβητείται η ίδια η παραγωγική διαδικασία, ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να μη ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή που οι πολίτες οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και ακόμα και οι ΔΕΥΑ αναζητούν τρόπο για να καλύψουν τις οφειλές τους, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες οφειλές των ιδιωτών παρόχων  προς τους Διαχειριστές Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και προς τους Δήμους, με το σύνολο των οφειλών να υπερβαίνει , σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα 500 εκατομμύρια Ευρώ. Το ζήτημα εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο αυτών των εταιρειών (όπως έγινε πρόσφατα και με ενεργειακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα συμπαρασύρει τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής αγοράς, με επιπτώσεις εκτός των Διαχειριστών και στη ΔΕΗ και στις υγιείς εταιρείες του κλάδου.
Επιπλέον, θα δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και δυσπιστίας στους καταναλωτές που φοβούνται μία αναβίωση φαινομένων Energa / HellasPower.
Παράλληλα δημιουργείται σοβαρό έλλειμμα εσόδων στους διαχειριστές των δικτύων και στους ΟΤΑ και άρα αμφισβητείται η λειτουργία τους και η κάλυψη των δικών τους οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν δήμαρχοι σε δημόσιες δηλώσεις τους, τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ και αυτό δημιουργεί και πρόβλημα στην κάλυψη ενταλμάτων και οικονομικών υποχρεώσεων των ΟΤΑ. Και όλο αυτά ενώ αυξάνεται συνεχώς ο πληθωρισμός, συνεχίζεται το ράλι ακρίβειας και περιορίζεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Είναι προφανές ότι η ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά και οι επιλογές της οδηγούν σε μία εντεινόμενη αδυναμία και στάση πληρωμών που γίνεται χιονοστιβάδα και αμφισβητεί τις βασικές κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες της χώρας μας.
Δεδομένου ότι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας δεν έχει πραγματοποιηθεί με σαφείς ρυθμιστικούς κανόνες και επαρκή έλεγχο.
Δεδομένου ότι ήδη συσσωρευμένα χρέη απειλούν την βιωσιμότητα και την ευστάθεια του ενεργειακού μας συστήματος.
Δεδομένου ότι η προδιαγεγραμμένη κατάρρευση των ζημιογόνων εταιρειών θα συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.     Ποιο είναι το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών στη χώρα και ποιες είναι αναλυτικά οι οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΟΤΑ;
2.     Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των οφειλών των ενεργειακών παρόχων;
3.     Πώς σκοπεύουν να συνδράμουν στην εξομάλυνση της αγοράς και στη διάσωση των υγιών εταιρειών του κλάδου;

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρκία: Την πρώτη του πτήση έκανε το ΚΑΑΝ, το μαχητικό 5ης γενιάς που κατασκεύασε η Αγκυρα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Τετάρτης το βίντεο με την πρώτη πτήση του μαχητικού ΚΑΑΝ, του πολεμικού αεροσκάφους...

Ρόδος: Από σπάνια γονιδιακή εγκεφαλίτιδα πέθανε το 5χρονο κοριτσάκι – Εδινε μάχη για 20 ημέρες

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ρόδος μετά τον θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού, το οποίο ζούσε στο νησί...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ : Κατώτερη των περιστάσεων η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

20-2-2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών στο Σύνταγμα! Κατώτερη των περιστάσεων η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου! Η Περιφερειακή...

Metoo# στο Δημόσιο: Αποζημίωση σε υπάλληλο -Ο προϊστάμενος την αποκαλούσε “π@…..να”

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Συνταξιούχοι: Ποιοι και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν ενισχυμένη σύνταξη – Όλες οι λεπτομέρειες

Την επόμενη εβδομάδα –μεταξύ 12 και 16 τρέχοντος μηνός- υπολογίζεται πως θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας θα πρέπει να...