Αρχική Κόσμος Βραζιλία: Πόλη 73.000 κατοίκων είναι έτοιμη να καταρρεύσει λόγω της αποψίλωσης των...

Βραζιλία: Πόλη 73.000 κατοίκων είναι έτοιμη να καταρρεύσει λόγω της αποψίλωσης των δασών -Τρομερές εικόνες

Μια πόλη 73.000 κατοίκων στη Βραζιλία πρόκειται να «καταβροχθιστεί» από τη γη, καθώς πληρώνει το τίμημα της αποψίλωσης των δασών και της άναρχης δόμησης.

Η Μπουριτικούπου, στα βορειοανατολικά της χώρας, αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα με ρέματα που είναι έτοιμα να την ισοπεδώσουν εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών. Τεράστιοι κρατήρες βάθους 70 μέτρων και κατολισθήσεις απειλούν να εξαφανίσουν την πόλη μέσα σε 30 έως 40 χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού επέτρεψε την επιδείνωση του υποκείμενου προβλήματος από την ίδρυση της πόλης το 1994, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail.

Σήμερα υπάρχουν 26 ρεματιές μήκους άνω των 298 μέτρων, οι οποίες σχηματίστηκαν μετά από χρόνια αποψίλωσης των δασών μέσα και γύρω από την πόλη – και «απρογραμμάτιστης αστικής επέκτασης».

Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο καταστροφική, με τις αρχές να αναγκάζονται να κηρύξουν κατάσταση «δημόσιας καταστροφής».

Μόνο λίγοι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας παρακολουθούν την συγκεκριμένη απειλή και σχεδιάζουν τον τρόπο μετεγκατάστασης των οικογενειών της πόλης.

Τα πλάνα από την πόλη συγκλονίζουν

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την κατάσταση «περίπλοκη» και δήλωσε ότι «περιλαμβάνει την αποζημίωση ιδιοκτησιών, την κατασκευή νέων συγκροτημάτων κατοικιών καθώς και υπηρεσίες αποχέτευσης».

Ένας ειδικός από το τοπικό πανεπιστήμιο δήλωσε ότι η διάβρωση του εδάφους έγινε πολύ χειρότερη από την «απρογραμμάτιστη αστική επέκταση με ένα ελαττωματικό σύστημα αποχέτευσης νερού».

Τα τελευταία 10 χρόνια, τρεις δρόμοι και περισσότερα από 50 σπίτια έχουν καταποντιστεί μόνο λόγω της διάβρωσης του εδάφους. Επτά άνθρωποι φέρονται να έχουν πεθάνει από πτώση στα τεράστια ρέματα τα τελευταία 20 χρόνια.

Η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία είναι καταστροφική

Η περιοχή πλήττεται σκληρά από την αποψίλωση των δασών- μεταξύ 2000 και 2020 η πόλη υπέστη απώλεια του 41% της δενδρώδους κάλυψής της γύρω της. Περισσότερο από το ήμισυ του υγρού πρωτογενούς δάσους της αποψιλώθηκε μεταξύ 2002 και 2021.

Οι αρχές έχουν παραδώσει οικονομική βοήθεια για να στηρίξουν τις οικογένειες που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αλλά λιγότερα έχουν γίνει για να σταματήσει η τάση της κλιματικής καταστροφής.

Το δημαρχείο κήρυξε την κατάσταση δημόσιας καταστροφής στις 26 Απριλίου και ελπίζει να κερδίσει κονδύλια από τον δήμο για να ξεκινήσει τις εργασίες περιορισμού της καταστροφής αυτής.

Η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία έχει δυσκολέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να ανακάμψει από ξηρασίες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις.Το πρόβλημα επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους εκχερσώθηκε μια έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Νέας Υόρκης – το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι ετών.

Οι ρεματιές στο Μπουριτικούπου ξεκίνησαν ως ρωγμές στο έδαφος που προκλήθηκαν από το νερό της βροχής, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε τεράστιους κρατήρες.

Η αποψίλωση μπορεί να αποδυναμώσει το έδαφος από κάτω, καθιστώντας δύσκολο για το έδαφος να απορροφήσει την περίσσεια νερού και προκαλώντας τη συγκέντρωση και διάβρωση οδηγώντας στη δημιουργία τεράστιων χαντακιών με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σφάζονται» στην ποδιά του μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να κάνουν τη ζωή του ταινία

Η ιστορία πίσω από τον Νο 1 έλληνα καταζητούμενο, τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν προκαλεί μόνο εγχώριο ενδιαφέρον...

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα – Πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (01/10), στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας 74χρονος Έλληνας έβγαλε όπλο και...

Καίει το… πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος – Νέα εκτίμηση

Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του...

Προσεχώς 3 νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις

Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις θα «τρέξουν» ως το τέλος του χρόνου. Τρία προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν ως...