Αρχική Κόσμος Βρετανία: «Χαμό» ετοιμάζουν οι πολέμιοι της μοναρχίας την ημέρα της στέψης του...

Βρετανία: «Χαμό» ετοιμάζουν οι πολέμιοι της μοναρχίας την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου

Οι πολέμιοι της μοναρχίας στην Βρετανία ετοιμάζουν «χαμό» την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου (6 Μαΐου), καθώς έχουν προετοιμαστεί να κάνουν τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στη χώρα.

Το βασικό αντιμοναρχικό κίνημα της Βρετανίας έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις για την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέλη της οργάνωσης Republic, που ιδρύθηκε το 1983 και τάσσεται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη διαδήλωσή τους μέχρι στιγμής την ημέρα που ο βασιλιάς Κάρολος θα στεφθεί και επίσημα πλέον μονάρχης της Βρετανίας.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Γκρέιαμ Σμιθ, θεωρεί τη στέψη του βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας την καλύτερη ευκαιρία για να υπογραμμιστεί πόσο αναχρονιστικός είναι ο θεσμός της μοναρχίας, ο οποίος, όπως εκτιμά ο ίδιος, δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατία του 21ου αιώνα, κυρίως σε μια περίοδο που οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.

Ο Σμιθ δηλώνει ότι αναμένει περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές με κίτρινα μπλουζάκια στη διαδήλωση της 6ης Μαΐου. Όταν ο βασιλιάς Κάρολος περάσει με τη χρυσή του άμαξα σκοπεύουν να γιουχάρουν δυνατά και να φωνάξουν: «δεν είναι βασιλιάς μου».

Λιγότερο δημοφιλής από την Ελισάβετ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας είναι λιγότερο δημοφιλής από τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με το YouGov, το 2012 το 73% των πολιτών δήλωσε ότι η μοναρχία είναι καλή για τη Βρετανία, όμως πλέον το ποσοστό έχει μειωθεί στο 53%.

Ο Σμιθ εκτιμά ότι ο σεβασμός των Βρετανών προς τη βασίλισσα την καθιστούσε «εμπόδιο» για τον στόχο του αντιμοναρχικού κινήματος.

«Πιστεύω ότι η μοναρχία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διότι έχασαν την… σταρ τους, η υποστήριξη (προς τον θεσμό) μειώνεται ξεκάθαρα, το ενδιαφέρον μειώνεται και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εκείνους», σημειώνει.

Οι διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας προσελκύουν μικρό αριθμό ανθρώπων, καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών εξακολουθεί να επιθυμεί να υπάρχει η βασιλική οικογένεια.

Αλλά η στήριξη προς τη μοναρχία μειώνεται, με τους νεότερους να ενδιαφέρονται λιγότερο για τον θεσμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Δημοσκόπηση του YouGov, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, βρήκε ότι μόνο το 9% των πολιτών ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη στέψη του Καρόλου.

Κινητοποιήσεις και σε Ουαλία και Σκωτία

Διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας είναι προγραμματισμένες και στις πρωτεύουσες της Σκωτίας και της Ουαλίας την ημέρα της στέψης.

Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, ο Χούμζα Γιούσαφ, δήλωσε ότι επιθυμεί την κατάργηση της μοναρχίας. Αντίστοιχη άποψη έχει και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ.

Ο Σμιθ εκτιμά ότι η στήριξη προς τη βασιλική οικογένεια θα εξακολουθήσει να μειώνεται και ότι μια μελλοντική κυβέρνηση τελικά θα αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία.

«Οι νεότεροι απομακρύνονται μαζικά από τη βασιλική οικογένεια», σημειώνει. «Η βασίλισσα αντιπροσώπευε τη μοναρχία για πάρα πολλούς ανθρώπους. Τώρα που δεν είναι εδώ, δεν μπορεί να προστατεύσει πια τη μοναρχία», καταλήγει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η Βόρεια Κορέα έβαλε στο Σύνταγμά της ότι είναι «πυρηνική δύναμη»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει τη Βόρεια Κορέα «πυρηνική δύναμη». Και τώρα,...

Βατραχάνθρωποι ψάχνουν τον πιλότο του ελικοπτέρου που έπεσε στην Εύβοια -Τα σενάρια για τη συντριβή

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι Ευβοίας για τον εντοπισμό του πιλότου του ιδιωτικού ελικοπτέρου που έπεσε υπό...

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Ένα ψηφιακό εργαλείο που θα ενημερώνει τον φορολογούμενο για τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφεύγεται...

Η πραγματική «Ατλαντίδα»: Εντυπωσιακά ευρήματα από αρχαία πόλη στο βυθό της Μεσογείου

Νέους θησαυρούς από τη χαμένη πόλη του Ηρακλείου (ή Θώνις, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι) στο βυθό της...

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 26,7% καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

Το α’ εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση 11,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών Αύξηση 26,7% καταγράφηκε στον όγκο της...