Αρχική Κόσμος Βρετανία: Ηγέτες αυτοχθόνων της Κοινοπολιτείας καλούν τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει «συγγνώμη»

Βρετανία: Ηγέτες αυτοχθόνων της Κοινοπολιτείας καλούν τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει «συγγνώμη»

Ηγέτες αυτοχθόνων, τα εδάφη των οποίων είχαν άλλοτε αποικισθεί από τη Βρετανία, κάλεσαν σήμερα (4.5.2023) τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει συγγνώμη για τους «αιώνες ρατσισμού» και για το ρόλο που διαδραμάτισε το στέμμα στην καταπίεση των λαών τους στην Κοινοπολιτεία.

Αντιπρόσωποι κοινοτήτων αυτοχθόνων δώδεκα εθνών της Κοινοπολιτείας απηύθυναν επιστολή στο μονάρχη της Βρετανίας απαιτώντας από τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει επισήμως συγγνώμη, καθώς και να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις και να επιστραφούν πολιτιστικά αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από αυτά ως λάφυρα.

Οι αντιπρόσωποι αυτοί ένωσαν τις φωνές τους για να βοηθήσουν τους πληθυσμούς τους «να συνέλθουν από αιώνες ρατσισμού, καταπίεσης, αποικιοκρατίας και δουλείας».

Η επιστολή που απευθύνεται στον βασιλιά Κάρολο υπογράφεται από αυτόχθονες ηγέτες της Αυστραλίας, όπου οι πρώτοι λαοί εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους από τους Βρετανούς, υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα και σφαγιάσθηκαν στη διάρκεια αιματηρών συγκρούσεων με τους αποίκους. Ηγέτες κοινοτήτων της Καραϊβικής την υπέγραψαν επίσης.

Μολονότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει εντείνει τις προσπάθειές του τα τελευταία χρόνια για να αποκαταστήσει το διάλογο της Βρετανίας με τους αντιπροσώπους των αυτοχθόνων, υπογραμμίζοντας πως το στέμμα οφείλει «να αναγνωρίσει τις αδικίες που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας», η επιστολή τον καλεί να προχωρήσει περισσότερο.

Σύμφωνα με την αβοριγίνα δικηγόρο, Χάνα Μακγκλέιντ, το ζήτημα των οικονομικών αποζημιώσεων γίνεται μια σταθερά στις διεκδικήσεις των αυτοχθόνων.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα μέλη κοινοτήτων αυτοχθόνων να ζητούν αποζημιώσεις από τη βασιλική οικογένεια», για τις αδικίες που υπέστησαν οι λαοί τους, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια γενοκτονία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία τους», εκτιμά η δικηγόρος.

Η επιστολή υπογράφεται επίσης από ηγέτες κοινοτήτων αυτοχθόνων του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούα – Νέας Γουινέας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Κινητά συνεργεία για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σφάζονται» στην ποδιά του μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να κάνουν τη ζωή του ταινία

Η ιστορία πίσω από τον Νο 1 έλληνα καταζητούμενο, τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν προκαλεί μόνο εγχώριο ενδιαφέρον...

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα – Πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (01/10), στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας 74χρονος Έλληνας έβγαλε όπλο και...

Καίει το… πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος – Νέα εκτίμηση

Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του...