Αρχική Κόσμος Βρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι στον κόσμο – Είχε πεταχτεί στη...

Βρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι στον κόσμο – Είχε πεταχτεί στη θάλασσα το 1886

Τα μηνύματα, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα σε κάποιο μπουκάλι, έκρυβαν πάντα ένα μυστήριο. Οι σειρές, οι ταινίες, τα παιχνίδια και τα βιβλία μας έχουν “μάθει” να τα συνδυάζουμε πάντα με κάποιον ναυαγό σε ερημικό νησί ή με κάποιον κρυμμένο θησαυρό πειρατών.

Κάτι τέτοιο είχε πιθανότατα στο μυαλό της, η Tonya Illman, η οποία το 2018 βρήκε σε μία παραλία της Αυστραλίας μισοθαμμένο ένα μπουκάλι. Μέσα σε αυτό υπήρχε ένα μήνυμα με ημερομηνία του 1886.

Το συγκεκριμένο μπουκάλι αποδείχτηκε ότι ταξίδεψε περίπου 950 χιλιόμετρα από το σημείο ρίψης του. Το μπουκάλι με το σημείωμα ήταν μέρος ενός γερμανικού πειράματος, που πραγματοποιήθηκε από το 1864 έως το 1933.

Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τα ρεύματα των ωκεανών έριξαν χιλιάδες μπουκάλια στη θάλασσα. Κάθε ένα περιείχε ένα σημείωνμα, στην μία πλευρά του οποίου αναγραφόταν η ημερομηνία, οι ακριβείς συντεταγμένες του πλοίου όταν πετάχτηκε το μπουκάλι, το όνομα του πλοίου, το λιμάνι του και η διαδρομή που ακολουθούσε.

Στην άλλη πλευρά υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο για τον άνθρωπο που βρήκε το μπουκάλι, το οποίο ζητούσε πληροφορίες όπως το μέρος και η ημερομηνία που βρέθηκε το μπουκάλι.

Μάλιστα το σημείωμα “ζητούσε” την επιστροφή του στο Ναυτικό Παρατηρητήριο της Γερμανίας στο Αμβούργο ή στο κοντινότερο γερμανικό προξενείο.

Στο σημείωμα που βρήκε η Tonya Illman, το μελάνι είχε ξεθωριάσει. Όμως ο σύζυγός της μπόρεσε να διαβάσει την ημερομηνία, τις συντεταγμένες, την πορεία, και το όνομα του πλοίου, από το οποίο είχε πεταχτεί το μπουκάλι.

Μπουκάλι πλοίο

Το μήνυμα ανέφερε:

  • Το μπουκάλι αυτό πετάχτηκε στη θάλασσα
  • Στις 12 Ιουνίου 1886
  • Σε γεωγραφικό πλάτος 32 μοίρες και 49 λεπτά νότια
  • Και γεωγραφικό μήκος 105 μοίρες και 25 λεπτά ανατολικά του Greenwich
  • Από: πλοίο barc (ιστιοπλοϊκό με τρεις ή περισσότερους ιστούς): Paula
  • Λιμάνι εκκίνησης: Elsfleth
  • Καπετάνιος: D(άγνωστο)
  • Στο ταξίδι: από Cardiff προς Macassar
  • Αυτός που θα το βρει παρακαλείται να στείλει το σημείωμα στο μπουκάλι στο German Naval Observatory στο Αμβούργο ή στο κοντινότερο προξενείο για την επιστροφή στην ίδια υπηρεσία, αφού συμπληρώσει τα στοιχεία στο πίσω μέρος.

Το σημείωμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας για επιβεβαίωση, με τους ειδικούς να επιβεβαιώνουν πως είναι αυθεντικό. Μάλιστα, το μουσείο επικοινώνησε με ερευνητές στη Γερμανία, οι οποίοι διασταύρωσαν όλες οι πληροφορίες.

Μπουκάλι πλοίο

Μετά από έρευνα στα αρχεία από τους Γερμανούς, βρέθηκε το μετεωρολογικό ημερολόγιο του πλοίου “Paula”, που υπήρχε μία καταχώρηση στις 12 Ιουνίου 1886 από τον καπετάνιο, O. Diekmann, στην οποία καταγράφοντας η ρίψη του μπουκαλιού.

Η ημερομηνία και οι συντεταγμένες ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που αναγράφονταν στο σημείωμα. Μάλιστα ανάλυση της γραφής του σημειώματος και του ημερολογίου έδειξαν ότι προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο.

Μπουκάλι

Από τα χιλιάδες μπουκάλια τα οποία πετάχτηκαν στη θάλασσα στο πλαίσιο αυτού του πειράματος, έχουν βρεθεί μόλις 663.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Kρανίο 2.000 ετών με εμφυτευμένο μεταλλικό κομμάτι, απόδειξη της αρχαίας χειρουργικής

Ένα ανθρώπινο κρανίο, ενός πολεμιστή από το Περού, ηλικίας περίπου 2.000 ετών, δείχνει το αποτέλεσμα μιας προηγμένης για την εποχή χειρουργικής επέμβασης όπου, σε...

Κορωνοχρέη ρύθμιση: Εξετάζεται παράταση προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Κορωνοχρέη ρύθμιση: Παράταση στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος...

Ιατροί εργασίας: Παραγκωνισμένοι εν μέσω πανδημίας και αύξησης των εργατικών ατυχημάτων

Σε περίοδο πανδημίας και έξαρσης των εργατικών ατυχημάτων προκαλεί εντύπωση το γεγονός της ακραίας υποβάθμισης της ιατρικής εργασίας, μίας ειδικότητας που είναι απαραίτητη για...

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει, η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2022. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου...

Εκπληκτικές προσγειώσεις αεροπλάνων στο επικίνδυνο αεροδρόμιο Λούκλα του Νεπάλ

Λόγω του πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς του και το γεγονός ότι το όρος Έβερεστ βρίσκεται στο Νεπάλ, η χώρα προσελκύει...