Αρχική Οικονομία Ξέφυγε από τώρα ο προϋπολογισμός κατά 1,2 δισ. ευρώ

Ξέφυγε από τώρα ο προϋπολογισμός κατά 1,2 δισ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός είχε ήδη ξεφύγει πριν έναν μήνα, αλλά τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα για την κυβέρνηση μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η υπέρβαση των δαπανών μετράται ήδη στα 1,2 δισ. ευρώ και η χρονιά μόλις ξεκίνησε.

Ο στόχος για έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι είναι πολύ φιλόδοξος. Μέλλει να αποδειχθεί πόσο εκτός πραγματικότητας θα τεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις για μέσο πληθωρισμό 5%-6% διαφέρουν σημαντικά από το 1% του προϋπολογισμού με το οποίο έχουν γίνει οι υπολογισμοί.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ προηγήθηκαν των έκτακτων μέτρων. Υπάρχουν βέβαια και θετικά στοιχεία όπως η υπέρβαση των εσόδων του πρώτου τριμήνου. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στηρίξει πολλά στην ανάπτυξη για να εμφανισθεί συγκρατημένο το έλλειμμα που έχει αρχίσει και ανοίγει επικίνδυνα από το πρώτο τρίμηνο.

Τα μεγέθη που ακούγονται για την ώρα από κυβερνητικής πλευράς, είναι σχετικά ήπια. Εκτιμάται δηλαδή ότι η διεύρυνση του ελλείμματος είναι μόλις 0,3%, από το 1,4% στο 1,7% του ΑΕΠ. Αλλά αυτό είναι πρόωρο και είναι το καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης επαρκούν και δεν θα χρειασθεί να καλύψει ο προϋπολογισμός επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνο που ο πόλεμος δεν λέει να κοπάσει και οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν φθάσει τόσο ψηλά που παρά την πτώση τους είναι 6-7 φορές ακριβότερες από πέρυσι στο τέλος Μαρτίου. Οι τιμές του αργού επανέρχονται και είναι επίσης πολύ ακριβότερες και μία δέσμη σημαντικών προϊόντων και πρώτων υλών ακριβαίνουν σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προϋπολογισμός δέχεται ήδη το πρώτο πλήγμα γιατί θα καλύψει ένα μικρό μέρος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπολογίζεται δηλαδή ότι περίπου 140 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 640 εκατ. ευρώ των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός καλύπτει και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών συν τα περίπου 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση στα καύσιμα, που ανεβάζει το συνολικό λογαριασμό πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα 350 εκατ. ευρώ από μειωμένα έσοδα λόγω ΕΝΦΙΑ μαζί με τη στήριξη των αγροτών, ο λογαριασμός ανεβαίνει και κάπως έτσι έχουν ήδη προκύψει 1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επιστολική ψήφος: Πάνω από 11.000 αιτήσεις – Υψηλό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας

Στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, εγγράφονται οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό...

Σοκ: Έριξε στην 4χρονη κόρη του καυτό νερό και της έσπασε τα πλευρά

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Τέμπη: Έσπασε τη σιωπή της η μητέρα του Γεράσιμου – «Είναι σε κώμα μετά από έναν χρόνο»

Πέρασε ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και ο επιζών του πρώτου βαγονιού παραμένει σε κώμα ακόμα...

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τέλος χρόνου για την πληρωμή

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η νέα ημερομηνία είναι οριστική και δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω...

Αγία Βαρβάρα: Ποινική δίωξη στον 69χρονο και στη γυναίκα του για τη δολοφονία του γαμπρού τους

Ποινική δίωξη στον δράστη του εγκλήματος στην Αγία Βαρβάρα αλλά και στην σύζυγο του, άσκησε ο Εισαγγελέας...