Αρχική Ελλάδα Ξεμείναμε από λουλούδια για τον Επιτάφιο – Εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία

Ξεμείναμε από λουλούδια για τον Επιτάφιο – Εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία

Αναγκαστήκαμε να εισάγουμε λουλούδια από Τουρκία και Ιταλία για τον Επιτάφιο λένε οι ανθοπώλες.

«Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν είχαμε εορταστική περίοδο τις ημέρες του Πάσχα. Λόγω της Πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσχυσαν, δεν είχαμε κόσμο στους επιταφίους, δεν είχαμε κόσμο στις Αναστάσεις.

Φέτος ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε κανονικά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας» σημειώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου και μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σύλλης.

Γιατί έγιναν εισαγωγές από Τουρκία και ανατιμήσεις

Αναφερόμενος στους Επιταφίους, ο κ. Σύλλης ξεκαθάρισε ότι «τη Μ. Πέμπτη πηγαίνουμε στα λουλούδια στις Ιερούς Ναούς. Φέτος είχαμε ένα θέμα με την επάρκεια, καθώς αναγκαστήκαμε να εισάγουμε λουλούδια από Τουρκία και Ιταλία. Αυτό συνέβη, διότι οι ανθοπαραγωγοί της Κρήτης, κλάδεψαν και άλλαξαν τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να λιγοστέψει πολύ η επάρκεια».

Ασορτί με τις ανατιμήσεις στα περισσότερα προϊόντα, έτσι και στα λουλούδια σημειώθηκαν αυξήσεις στις προμήθειες από τους εμπόρους. «Υπήρξε πράγματι μια αύξηση, όμως ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί ώστε να μπορέσουμε και εμείς να σταθούμε μετά από δύο πολύ – πολύ δύσκολα χρόνια.

Όσο η Ρωσία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, τόσο το κύμα της ακρίβειας θα επηρεάζει όλα τα είδη, καθώς όπως αυξήθηκε το αέριο, όπως αυξήθηκε το ρεύμα, έτσι αυξήθηκαν και τα μεταφορικά. Εμείς από την πλευρά μας ως ανθοπώλες προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σύλλης.

Ύφεση στην αγορά

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο ακόμη και στην μετά κορονοϊού – εποχή, συμπληρώνει ότι «με εξαίρεση την ημέρα των ερωτευμένων (14/2) και την ημέρα της γυναίκας, η κίνηση στην αγορά παρουσιάζει σημαντική ύφεση. Περιμένουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για να επανέλθουμε πλήρως στα δεδομένα που είχαμε προ δύο ετών».

Όσο για τα λουλούδια που προμηθεύεται ο καταναλωτής προκειμένου να μπει στο κλίμα των ημερών, πλην των γαρυφάλλων που θεωρείται κατ’ εξοχήν το λουλούδι του Επιταφίου, ο κ. Σύλλης τονίζει ότι «υπάρχουν και άλλα λουλούδια με τα οποία μπορεί να στολίσει κανείς συμπληρωματικά έναν Επιτάφιο, όπως τα κρίνα, οι λευκές κάλλες, αλλά και τα τριαντάφυλλα».

Για επάρκεια στα γαρύφαλλα έκανε λόγο και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Γαβανάς.

«Παρά τις αυξήσεις της τάξεως του 30% με 35% στην αγορά, η επάρκεια είναι μεγάλη. Απλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ανθοπώλες δεν πήραν τις ποσότητες που ζήτησαν. Εάν για παράδειγμα κάποιος ζήτησε 1.000 γαρύφαλλα, πήρε 800. Ομοίως, αν ζήτησε 500, πήρε 350. Όλοι όμως έχουν γενναίες ποσότητες στα καταστήματα τους» αναφέρει o κ. Γαβανάς.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι 10 πόλεις στον κόσμο όπου απαιτούνται… βαριά πορτοφόλια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Προφυλακιστέοι οι ανήλικοι που λήστεψαν καθηγητή στην Θεσσαλονίκη

Ανακριτής και εισαγγελέας ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκισή τους και οδηγούνται σε καταστήματα κράτησης νέων μέχρι τη δίκη τους Προσωρινά κρατούμενοι...

ΗΠΑ: Φρικτή δολοφονία 85χρονης με κηροπήγιο – Τσακώθηκαν ποιος θα πληρώσει τον κτηνίατρο και τη σκότωσε

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για φόνο πρώτου και τρίτου βαθμού βρίσκεται ένας 84χρονος από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, αφού χτύπησε μέχρι...

Ευρώ: Έρχονται τα νέα χαρτονομίσματα – Τα δύο πιθανά θέματα

Στο επόμενο βήμα της διαδικασίας για τη δημιουργία των νέων χαρτονομισμάτων ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκρίνοντας δύο...

Τέλος επιτηδεύματος: Εκτός κουρέματος τα μπλοκάκια

Μετά από τις παρεμβάσεις διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες: εκείνοι που πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, εκείνοι που πληρώνουν μειωμένο τέλος και εκείνοι που απαλλάσσονται. Hμείωση του τέλους επιτηδεύματος...