Αρχική Οικονομία Υπο κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος – Ανάσα για 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Υπο κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος – Ανάσα για 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάρυνε για πάνω από δέκα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το εύρος των μέτρων που μπορεί να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και κατέληξαν ότι δημοσιονομικά υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011 και ακόμη και σήμερα επιβαρύνει ως κεφαλικός φόρος περισσότερους από 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πάντως, αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα και να αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι αν θα ανακοινώσει την πλήρη κατάργησή του από την 1η Ιανουαρίου 2023 ή θα προχωρήσει αρχικά σε μία μείωση κατά 50% και την επόμενη χρονιά στην πλήρη απαλλαγή επαγγελματιών και επιχειρήσεων από την εν λόγω άδικη φορολογία.
Τα οφέλη

Εφόσον μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος στο μισό για το 2023 αυτό θα σημαίνει ότι από 650 ευρώ που επιβαρύνονται ετησίως οι επαγγελματίες θα πληρώσουν 325 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις από τα 1.000 ευρώ θα πληρώσουν 500 ευρώ. Από το 2024 η επιβάρυνση αυτή ουσιαστικά θα μηδενιστεί.

Σήμερα το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και σε 1.000 ευρώ για πάνω από 200.000 κατοίκους. Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και με 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανήλθαν το 2020 σε 480 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιωάννινα: 34χρονος τραυματίστηκε από πυροβολισμό σε τηλεοπτικά γυρίσματα στο Πωγώνι

Ένας 34χρονος τραυματίστηκε χθες σε χωριό του Πωγωνίου Ιωαννίνων την ώρα που ξεναγούσε στην περιοχή τηλεοπτικό συνεργείο...

Αυτό είναι το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη – Τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε πώς θα έμοιαζε ο διαβόητος δολοφόνος

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες που απεικονίζουν πώς θα έμοιαζε το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη αν είχε εντοπιστεί και δημιουργήθηκαν χάρη σε...

Ο τιμοκατάλογος ανά επέμβαση στα «απογευματινά χειρουργεία»

Άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Πόσο θα κοστίζουν και παραδείγματα. Έντονη αντίδραση από ΟΕΝΓΕ. Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα...

Ο Πούτιν χάρισε στον Κιμ Γιονγκ Ουν ένα θηριώδες αυτοκίνητο

Ένα αυτοκίνητο παρέλαβε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ως προσωπικό δώρο από τον πρόεδρο...

Γιατί βάζουν το σύμβολο του ψαριού στο αυτοκίνητο -Τι σημαίνει

Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει το σύμβολο του ιχθύος σε κάποιο αυτοκίνητο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που...