Αρχική Οικονομία Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Στην επέκταση των τερματικών POS σε 35 (ΚΑΔ) κλάδους της ελληνικής οικονομίας προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οπως διαβάζουμε στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, καλύπτεται πλέον το 100% της οικονομικής δραστηριότητας και αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα δημοσιοποιηθούν οι όροι και τα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Στην απόφαση θα προβλέπεται η υποχρέωση όλων των επαγγελματιών να τηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς και να δέχονται όλα τα μέσα πληρωμής, όπως και το IRIS. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

Κατ’ εξαίρεση ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1.2.2024 έως και 1.3.2024 αναστέλλεται η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.1.2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που δημοσιεύει η «Κ» και έχουν επεξεργαστεί η ΑΑΔΕ, το ΥΠΕΘΟ αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, από την 1η Ιανουαρίου (και σε όσους δεν έχει εγκατασταθεί το τερματικό, ενεργοποίηση εντός του Φεβρουαρίου) θα πρέπει να διαθέτουν POS, μεταξύ άλλων, οι ταξιτζήδες, όσοι δραστηριοποιούνται στις ασφάλειες ζωής, στις λαϊκές αγορές, οι μεσίτες και οι ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα δηλωθέντα εισοδήματα. Για παράδειγμα, εξηγούν, σήμερα ένας ιδιοκτήτης άδειας ταξί δηλώνει μέσα ακαθάριστα έσοδα 28.540 ευρώ και καθαρά κέρδη 3.726 ευρώ. Με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών θα πληρώνει με κάρτα. Οπως επίσης και στις λαϊκές αγορές. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει στην επιφάνεια ένα μεγάλο τμήμα των πραγματικών τους εισοδημάτων, τόσο τα ακαθάριστα όσο και τα καθαρά.

Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο 676.000 (ΑΦΜ) ελευθέρων επαγγελματιών, το 32,7% δηλώνει είτε μηδενικά εισοδήματα είτε ζημίες. Επιπροσθέτως, ένα 25,5% δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Οι νέοι υπόχρεοι σε τερματικά θα πρέπει να δηλώσουν τα POS που διαθέτουν στο μητρώο που έχει δημιουργηθεί. Εκτός από τα τερματικά που συνεργάζονται με ελληνικές τράπεζες, θα δηλωθούν και τα POS που έχουν έδρα το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι δεν είναι παράνομο κάποια επιχείρηση να διαθέτει POS εξωτερικού (που έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών), αρκεί αυτό να είναι δηλωμένο στην εφορία.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση, εκτός από τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης:

• Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

• Οι επαγγελματίες δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητάς τους.

Στον επαγγελματικό λογαριασμό αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, υπηρεσία IRIS, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κίνα: Στο φως «δράκος» 240 εκατομμυρίων ετών – Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο, εντυπωσιακό απολίθωμα

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα νέο, εντυπωσιακά πλήρες απολίθωμα, ένα υδρόβιο ερπετό μήκους 5 μέτρων από την Τριασική...

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών...

Έδωσε 59 φορές για δίπλωμα οδήγησης και κόπηκε – Το απόλυτο ρεκόρ

Το σχετικό ρεκόρ στη χώρα του κατάφερε να καταρρίψει ένας υποψήφιος οδηγός δίνοντας ξανά και ξανά εξετάσεις για δίπλωμα...

Μπράβοι ξυλοκοπούν θαμώνες και αστυνομικό σε μπαρ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Ελεγκτικά Κέντρα: Στον αυτόματο…οι φορο-έλεγχοι

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...