Αρχική Ελλάδα Υπόθεση Κοκλώνη: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα – Αναταραχή στα...

Υπόθεση Κοκλώνη: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα – Αναταραχή στα κανάλια και στους 600 εργαζόμενούς του

Κακουργήματα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφει το άνω των 90 σελίδων πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, που εστάλη ήδη στις τράπεζες και την Οικονομική Εισαγγελία, και αφορά δραστηριότητες του τηλεοπτικού παραγωγού και τηλεπαρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη.

Παρότι ο ίδιος αναφέρει σε δήλωσή του πως “οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια”, το πόρισμα που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ., Χαρ. Βουρλιώτη, καταλήγει στην εντολή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κινητών και ακίνητων, του ιδίου, 7 συνεργατών του (συνολικά οι δεσμεύσεις είναι 20) και σειράς εταιρειών του. Το πόρισμα, φέρεται να εντοπίζει στοιχεία και ζητεί να διερευνηθούν από την οικονομική εισαγγελία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου με εκτιμώμενη ζημία περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Τι θα γίνει από δώ και πέρα

Το πολυσέλιδο πόρισμα, πέραν των τραπεζών για να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί δέσμευσης λογαριασμών, έχει διαβιβαστεί και στον Οικονομικό Εισαγγελέα που -προφανώς- θα εκκινήσει με βάση αυτό την ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Η διαδικασία εφεξής θα εξελιχθεί με την εισαγγελική έρευνα, συγκέντρωση στοιχείων και κλήτευση μαρτύρων. Στο τέλος θα αποφασιστεί αν θα κληθεί ως ύποπτος ο τηλεοπτικός παραγωγός (κι όποιος άλλος για να δώσουν εξηγήσεις) κι αν ασκηθεί ποινική δίωξη και σε ποιους ή η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Στην περίπτωση της απαγγελίας κατηγοριών τότε η υπόθεση θα διαβιβαστεί στον ανακριτή ο οποίος θα καλέσει τους κατηγορουμένους και θα αποφασίσει την προσωρινή τους κράτηση ή όχι.

Αναταραχή

Η αποκάλυψη πάντως έφερε προβληματισμό στο τηλεοπτικό σκηνικό καθώς Νίκος Κοκλώνης συνεργάζεται με σημαντικά πρότζεκτ με δυο πανελλαδικούς σταθμούς, και απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι το πάγωμα των λογαριασμών προφανώς δημιουργεί δυσλειτουργίες, γι’ αυτό και αναμένεται να κινηθεί νομικά η πλευρά του παραγωγού ώστε να απεμπλακεί από αυτό, με στόχο να μην καταστούν ανενεργές οι παραγωγές του. Τουλάχιστον δηλαδή κατά το μέρος που αφορά στις πληρωμές των εργαζομένων.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα, ο παραγωγός φέρεται να είχε στήσει τις εικονικές εταιρείες ώστε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους με αυτές τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους του. Με αυτό τον τρόπο δεν κατέβαλε, όπως λέει το πόρισμα, ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα μετάφερε μαύρο χρήμα το οποίο και τελικώς –κατά την Αρχή–ξέπλενε στην Ελλάδα. Δεν κατέβαλε επίσης ΦΠΑ, τον οποίο όμως εισέπραττε, επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές. Το (τυχόν) αδίκημα δε αφορά εν μέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέρος της “δράσης του” έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ενίσχυση

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, είχε καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που τρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης για επένδυση περί τα 10 εκατομμύρια και είχε εγκριθεί ποσό 2 εκατομμυρίων ως επιχορήγηση. Αυτό περιγράφει στην απάντησή του το Υπουργείο Ανάπτυξης: “…η εταιρεία ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα”.

Η απάντηση

Ο κ. Κοκλώνης απάντησε σε δημοσίευμα που ανέφερε το όνομά του, μέσω των social media, διευκρινίζοντας:

1) Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο.

2) Αναρωτιέμαι πώς το Documento γνωρίζει ότι ελέγχομαι από κάποια αρχή, ενώ σε εμένα, τον “ελεγχόμενο”, δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό.

3) Οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο.

4) Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί.

5) Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διαβάλει εμένα ή τις εταιρείες μου, που απασχολούν εκατοντάδες έντιμους εργαζομένους, και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον όσων δημοσιεύσουν ή αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις ή χρησιμοποιήσουν παράνομα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα.

Νίκος Κοκλώνης

Πηγή: Capital.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η...

Η στιγμή που 13χρονος μαχαιρώνει θανάσιμα καθηγήτρια γιατί σταμάτησε καβγά με συμμαθητή του

Η παρέμβαση της 71χρονης καθηγήτριας σε καβγά που είχε με συμμαθητή του φαίνεται να είναι το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση...