Αρχική Ελλάδα Υπόθεση Βαλυράκη: Αμετάκλητα παραπέμπονται οι δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία

Υπόθεση Βαλυράκη: Αμετάκλητα παραπέμπονται οι δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα οδηγούνται οριστικά στο εδώλιο οι δύο ψαράδες που φέρονται να δολοφόνησαν τον αείμνηστο υπουργό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 2021, στην Ερέτρια της Εύβοιας.

Οι δύο άνδρες, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, παραπέμπονται αμετάκλητα σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, αφού το αμέσως προηγούμενο διάστημα κατέστη αμετάκλητο το παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν σε ένδικα μέσα (έφεση ή αναίρεση), κάτι το οποίο δεν έγινε, με την επίμαχη προθεσμία να παρέρχεται το προηγούμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, το παραπεμπτικό βούλευμα κατέστη αμετάκλητο και οι δύο ψαράδες οδηγούνται οριστικά σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του Σήφη Βαλυράκη. Πλέον, αναμένεται ο προσδιορισμός της δικάσιμου.

Επισημαίνεται ότι οι δύο αλιείς είχαν προφυλακιστεί στις αρχές Ιουνίου του 2022 για την επίμαχη υπόθεση. Εντούτοις, το διάστημα της προσωρινής τους κράτησης διήρκησε λίγο παραπάνω από έναν μήνα, αφού αποφυλακίστηκαν στις αρχές Ιουλίου του ίδιου έτους. Το μέτρο της προσωρινής κράτησης είχε αντικατασταθεί τότε με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παρουσίας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους δύο φορές τον μήνα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 15.000 ευρώ.

Εύλογα, η εν λόγω εξέλιξη είχε προκαλέσει την αντίδραση της πλευράς της οικογένειας Βαλυράκη, η οποία είχε κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της αποφυλάκισης των δύο ψαράδων είχε γίνει δεκτό με το σκεπτικό ότι έχουν γνωστή διαμονή και ως εκ τούτου δεν είναι ύποπτοι φυγής και επίσης δεν είναι ύποπτοι να τελέσουν το ίδιο αδίκημα ξανά.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε μία ημέρα μετά την επέτειο συμπλήρωσης δύο ετών (24/1/2021) από τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη.

Μιλώντας τότε ο ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας, Μανόλης Φωτάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η οικογένεια αναμένει πλέον να αναδειχθούν στη δίκη «τα κίνητρα που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους να προβούν σε αυτό το πράγμα».

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρήκε φρικτό θάνατο τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται σε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα, τραύματα που προκλήθηκαν κατά την πτώση του στη θάλασσα από εν λειτουργία προπέλα σκάφους.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι δύο ψαράδες

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά τη σε βάρος τους κατηγορία και, παρά τη σοβαρότητα της κατηγορίας, εκρίθη μέχρι σήμερα, αλλά και διά του παραπεμπτικού βουλεύματος, ότι πρέπει να μείνουν ελεύθεροι.

Η πλευρά των δύο ψαράδων ισχυρίζεται ότι είναι δύο βιοπαλαιστές με απόλυτη διαχρονικά εκτίμηση από την τοπική κοινωνία της Ερέτριας και των γύρω περιοχών και είναι δύο αξιαγάπητοι σκληρά εργαζόμενοι οικογενειάρχες, με τέσσερα παιδιά.

Η επιμονή της συζύγου του – «Δεν ήταν ατύχημα ο θάνατος του Σήφη»

«Αρχικά, ο θάνατος του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη είχε κριθεί ότι οφειλόταν σε ατύχημα, το οποίο προκάλεσε τον πνιγμό του στη θάλασσα, αλλά κατόπιν έντονης επιμονής της συζύγου του αείμνηστου Σήφη, πολύ γνωστής ζωγράφου, και της οικογενείας του, τελικώς ασκήθηκε η παρούσα δίωξη και για τον λόγο αυτόν οι ανωτέρω πλέον είναι κατηγορούμενοι για το σοβαρότερο αδίκημα του Ποινικού Κώδικα, για το οποίο απειλούνται με ποινή ισόβιας κάθειρξης, και σε συνεννόηση με τους προηγούμενους δικηγόρους τους επέλεξαν τον κ. Αλέξιο Κούγια για να τους υπερασπιστεί», ανέφερε η ανακοίνωση που είχε εκδώσει στα τέλη Ιανουαρίου η πλευρά της υπεράσπισης.

Πάντως, σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει στα τέλη Ιανουαρίου οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη (Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Λεπέσης, Κώστας Παπαδάκης και Μανόλης Φωτάκης), ανέφεραν ότι:

«για άλλη μία φορά επισφραγίζεται διά του παραπεμπτικού βουλεύματος ότι από πλήθος ευρημάτων, αποδείξεων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε εδώ και δύο χρόνια, στοιχειοθετείται ότι ο θάνατος του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε “ατύχημα”, αλλά σε δολοφονία, δηλαδή ανθρωποκτονία από πρόθεση και με άμεσο δόλο, με δράστες-φυσικούς αυτουργούς τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι έδρασαν από κοινού, σε πλήρη συνεννόηση, ενώ εκ των υστέρων επίσης από κοινού προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, που περιέχονται στη δικογραφία και επισημαίνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, εγείρονται επιπλέον σοβαρότατα ερωτηματικά για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους, μόλις έναν μήνα μετά την επιβολή της, παρά τη βαρύτητα των στοιχείων και του αδικήματος και παρά την αναδεικνυόμενη επικινδυνότητα της δράσης τους».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε δάσος στην Πορτογαλία ενώ έπαιζε το παιχνίδι αυτοκτονίας Blue Whale

Το διαδικτυακό «παιχνίδι», «μπλε φάλαινα» κόστισε τη ζωή σε έναν 35χρονο Βρετανό, ο οποίος φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Σύμφωνα...

Σπίτι μου: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Υποβλήθηκαν ήδη περισσότερες από 40.000

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Γυναίκες: Σύνταξη στα 55 με Βαρέα – Παραδείγματα

Ακόμη και στα 55 έτη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια γυναίκα η οποία είχε 4.500 ένσημα το 2010, εκ των...

New York Times: «Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Προχωράει το έργο κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας στη Μεσόγειο -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά το πρότζεκτ της κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας της Μεσογείου που θα βρίσκεται στον...