Αρχική Ελλάδα Υπόθεση Βαλυράκη: Το σκεπτικό του ανακριτή για την προφυλάκιση των ψαράδων –...

Υπόθεση Βαλυράκη: Το σκεπτικό του ανακριτή για την προφυλάκιση των ψαράδων – «Σκοτώσατε με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση»

Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και με δόλο ενήργησαν, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ανακριτή, οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, οι οποίοι, από την περασμένη Παρασκευή, έχουν προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανακριτή για την προσωρινή τους κράτηση, «ενεργώντας με πρόθεση από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και μετά από συναπόφαση και συνεννόηση με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση και ενώ βρισκόσασταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκοτώσατε άλλον».

Παράλληλα, ο ανακριτής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δολοφονία, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάστηκαν:

«…προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κινούνταν με το φουσκωτό σκάφος του ‘ΜΙΝΑ’ κι αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με τη χρήση ενός ξύλινου μακριού κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα. Τότε κι ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθόλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση, το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι κι από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Ιωσήφ Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα, ήλθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρίσκονταν στην πρύμνη του, καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη, αφενός αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο».

Στη συνέχεια, ο ανακριτής περιγράφει όλες τις ενέργειες που έγιναν, όπως η εξέταση των καταθέσεων μαρτύρων, η άρση τηλεφωνικών απορρήτων, το φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, καθώς και οι τεχνικές εκθέσεις πραγματογνωμόνων και ιατροδικαστών, ενώ επικαλείται και τις απολογίες των ψαράδων, από τις οποίες, όπως σημειώνει, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής» των κατηγορουμένων ως προς «την τέλεση της αποδιδόμενης πράξης».

Επιπλέον, ο ανακριτής παραθέτει τις καταθέσεις των δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα δύο αδέλφια διαπληκτίστηκαν με τον Σήφη Βαλυράκη και ήταν στο σημείο του θανάτου του με το αλιευτικό τους σκάφος.

Στο σκεπτικό της απόφασής του για προφυλάκιση, ο ανακριτής αναφέρει ότι «από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του κατηγορουμένου, η οποία απειλείται στο νόμο με ποινή ισοβίου καθείρξεως ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών, ήτοι της επίθεσης εν πλω για ασήμαντη αφορμή, χωρίς μάλιστα πρόκληση από τον παθόντα, της έλλειψης σεβασμού προς την ηλικία του, της αριθμητικής υπεροχής των δραστών σε βάρος του παθόντα, αλλά και της πρόκλησης θανάτου με άκρως οδυνηρό τρόπο, προκύπτει ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος, εάν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα παρόμοια εγκλήματα. Εξάλλου ενόψει των προαναφερθέντων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πράξης του κατηγορουμένου, κρίνεται ότι η επιβολή περιοριστικών όρων δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι αυτός δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα, ούτε ότι θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση και αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, έτσι ώστε να υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης».

Αίτημα άρσης της προσωρινής κράτησης θα καταθέσουν οι δύο ψαράδες

Οι δύο προφυλακισμένοι ψαράδες, πάντως, ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά του εντάλματος, όπως δήλωσε στο iefimerida.gr ο συνήγορός τους, Δημήτρης Καρβέλης.

«Ετοιμάζουμε σήμερα διεύρυνση της νομικής υποστήριξης των δύο αθώων ψαράδων και ξεκινάει η σύνταξη της προσφυγής κατά του εντάλματος της προσωρινής κράτησης τους», ανέφερε και προσέθεσε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένη ομάδα, που συστήθηκε για να διαπράττει σοβαρά ποινικά αδικήματα. Οι προσωρινά κρατούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία οξυνθήκαν με αυτό που έγινε εις βάρος τους. Η διαπλοκή καλά κρατεί, αλλά εμπιστευόμαστε το τίμιο μεγάλο κομμάτι της Δικαιοσύνης και θα βγούμε νικητές».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συντάξεις: Ψαλίδι στο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πάνω από 16,1 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Πάνω από 6.000 αστυνομικοί «σοφέρ» και συνοδοί επωνύμων

Σε κατάσταση… αμηχανίας έχουν περιέλθει αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για...

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε κοντά στην Προύσα

Εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί μια άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στον δήμο Ντούτζε,...

Νέες ταυτότητες: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία

Παράλληλα την ίδια μέρα στα Αστυνομικά Τμήματα, ξεκινούν και τα ραντεβού. Αναλυτικά η διαδικασία Η ειδική πλατφόρμα θα ανεβεί στο gov.gr, ενώ μετά την αίτηση για...