Αρχική Κόσμος Υπουργός του Βελγίου αποκάλυψε με Tweet το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των...

Υπουργός του Βελγίου αποκάλυψε με Tweet το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των εμβολίων για τον κορονοϊό

Η Υπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου αποκάλυψε το πιο ευαίσθητο, εμπορικό μυστικό των ημερών μας:  το τίμημα που η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει για τα εμβόλια για την Covid-19. Η Έβα Ντε Μπλίκερ  δημοσίευσε τον τιμοκατάλογο στο Twitter, με τα ποσά που κοστίζουν τα εμβόλια τα οποία θα προμηθευτεί και η χώρα της.

Το tweet διαγράφηκε πολύ γρήγορα, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπεί η αντιγραφή της λίστας με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα ποσά, που εν συνεχεία κοινοποιήθηκε ευρέως σε άλλους λογαριασμούς στα social media και δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ ανά τον κόσμο δίνοντας μάλιστα το έναυσμα για να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση. 

Η αποκάλυψη φυσικά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όσους βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης για την απόκτηση εμβολίων αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένες.

Η Pfizer παραπονέθηκε για παραβίαση των κανόνων εμπιστευτικότητας από την Υπουργό. «Αυτές οι τιμές καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σράπεν, εκπρόσωπος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας για την περιοχή της Μπενελούξ στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο τιμοκατάλογος, όπως αναφέρει ο Guardian, αποκάλυψε ότι το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca είναι το φθηνότερο και το Moderna είναι το πιο ακριβό – όπως ήταν ήδη γνωστό.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες επιτρέπουν σε χώρες που ενδέχεται να  βρίσκονται σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές των εμβολίων για την απόκτηση σημαντικών ποσοτήτων, να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή. 

Σύμφωνα με την ανάρτηση της υπουργού του Βελγίου η ΕΕ έκλεισε συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων έναντι των ακόλουθων ποσών :

  • Oxford/AstraZeneca: €1.78
  • Johnson & Johnson: $8.50
  • Sanofi/GSK: €7.56.
  • Pfizer/BioNTech: €12.
  • CureVac: €10.
  • Moderna: $18

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτήν την υπόθεση, τα πάντα σχετικά με τα εμβόλια και τις τιμές καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας, προς το συμφέρον της κοινωνίας και επίσης προς το συμφέρον των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως ανέκαθεν οι τιμές φαρμάκων και εμβολίων ήταν πάντα από τα πιο καλά φυλασσόμενα εμπορικά μυστικά.

Το Βέλγιο προμηθεύεται περισσότερα από περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια για συνολικά 279 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις συμφωνίες της ΕΕ έχει εξασφαλίσει 357 εκατ. δόσεις από επτά διαφορετικών εμβόλιων, συμπεριλαμβανομένων 40 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει επίσης 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε: «Το κόστος κάθε εμβολίου που εξασφάλισε η κυβέρνηση αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά περίπτωση και εκτιμήθηκε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή σχέση κόστους-ωφέλειας, δίνοντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο την καλύτερη ευκαιρία για γρήγορη απόκτηση και ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικό εμβόλιο”. 

Βέβαια το  Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η ΕΕ, πλήρωσαν αρκετά χρήματα προκαταβολικά για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων εμβολίων συμπεριλαμβανομένων αυτού της AstraZeneca, οπότε οι τελικές τιμές για αυτά θα είναι χαμηλότερες.

Ωστόσο, δεν έγινε το ίδιο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ούτε το Moderna, οπότε η τιμή τους θα είναι πιο υψηλή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληρώσει υψηλότερες τιμές από την Ευρώπη. Η Bernstein Research, μια εταιρεία ανάλυσης και επενδύσεων, υπολόγισε ότι η ΕΕ έχει έκπτωση 24% στο εμβόλιο Pfizer σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ευρώπη βοήθησε στη χρηματοδότηση της αρχικής έρευνας της BioNTech.

Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν περισσότερα μια δόση το εμβολίου για 4 δολάρια για το υπό ανάπτυξη εμβόλιο Oxford / AstraZeneca, σε σύγκριση με την τιμή για την ΕΕ των 1,78 ευρώ, η οποία είναι 45% φθηνότερη, σύμφωνα με τον Bernstein.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το εμβόλιο της Moderna, που αναπτύχθηκε στο Cambridge της Μασαχουσέτης, με χρηματοδότηση 2,5 δισεκ. δολαρίων και παραγγελίες από το Operation Warp Speed, θα κοστίσει 20% περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά – 18 δολάρια μια δόση σε σύγκριση με 15 δολάρια στις ΗΠΑ.

Πηγή: The Guardian,The New York Times

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γλυκά Νερά: Νέα απάντηση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στον πατέρα της Καρολάιν για τη Λυδία

Μπορεί η υπόθεση των Γλυκών Νερών, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, να έκλεισε με την καταδίκη του δολοφόνου της Καρολάιν Κράουτς, ωστόσο, οι γονείς...

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 80 κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες

Πάνω από 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες, με τον ΠΟΥ να λέει πως άλλες 50...

Ο Τσιόδρας αναλαμβάνει το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων – Εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της Ελλάδας, καθώς φαίνεται πως η «ευλογιά των πιθήκων» μάς χτυπά την πόρτα.Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα...

Για ποιο λόγο παιδιά στην Αμερική κατανάλωναν 200 μπανάνες εβδομαδιαίως

Το 1920 ένας γιατρός στην Αμερική είχε την ιδέα ότι τα παιδιά εώς 15 ετών πρέπει να καταναλώνουν 200 μπανάνες την...

Απόκοσμοι ήχοι από το βόρειο Σέλας ακούγονται ακόμα κι αν δεν είναι ορατό (βίντεο)

Το βόρειο σέλας είναι είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους...