Αρχική Κόσμος Υπουργός του Βελγίου αποκάλυψε με Tweet το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των...

Υπουργός του Βελγίου αποκάλυψε με Tweet το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των εμβολίων για τον κορονοϊό

Η Υπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου αποκάλυψε το πιο ευαίσθητο, εμπορικό μυστικό των ημερών μας:  το τίμημα που η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει για τα εμβόλια για την Covid-19. Η Έβα Ντε Μπλίκερ  δημοσίευσε τον τιμοκατάλογο στο Twitter, με τα ποσά που κοστίζουν τα εμβόλια τα οποία θα προμηθευτεί και η χώρα της.

Το tweet διαγράφηκε πολύ γρήγορα, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπεί η αντιγραφή της λίστας με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα ποσά, που εν συνεχεία κοινοποιήθηκε ευρέως σε άλλους λογαριασμούς στα social media και δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ ανά τον κόσμο δίνοντας μάλιστα το έναυσμα για να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση. 

Η αποκάλυψη φυσικά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όσους βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης για την απόκτηση εμβολίων αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένες.

Η Pfizer παραπονέθηκε για παραβίαση των κανόνων εμπιστευτικότητας από την Υπουργό. «Αυτές οι τιμές καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σράπεν, εκπρόσωπος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας για την περιοχή της Μπενελούξ στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο τιμοκατάλογος, όπως αναφέρει ο Guardian, αποκάλυψε ότι το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca είναι το φθηνότερο και το Moderna είναι το πιο ακριβό – όπως ήταν ήδη γνωστό.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες επιτρέπουν σε χώρες που ενδέχεται να  βρίσκονται σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές των εμβολίων για την απόκτηση σημαντικών ποσοτήτων, να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή. 

Σύμφωνα με την ανάρτηση της υπουργού του Βελγίου η ΕΕ έκλεισε συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων έναντι των ακόλουθων ποσών :

  • Oxford/AstraZeneca: €1.78
  • Johnson & Johnson: $8.50
  • Sanofi/GSK: €7.56.
  • Pfizer/BioNTech: €12.
  • CureVac: €10.
  • Moderna: $18

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτήν την υπόθεση, τα πάντα σχετικά με τα εμβόλια και τις τιμές καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας, προς το συμφέρον της κοινωνίας και επίσης προς το συμφέρον των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως ανέκαθεν οι τιμές φαρμάκων και εμβολίων ήταν πάντα από τα πιο καλά φυλασσόμενα εμπορικά μυστικά.

Το Βέλγιο προμηθεύεται περισσότερα από περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια για συνολικά 279 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις συμφωνίες της ΕΕ έχει εξασφαλίσει 357 εκατ. δόσεις από επτά διαφορετικών εμβόλιων, συμπεριλαμβανομένων 40 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει επίσης 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε: «Το κόστος κάθε εμβολίου που εξασφάλισε η κυβέρνηση αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά περίπτωση και εκτιμήθηκε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή σχέση κόστους-ωφέλειας, δίνοντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο την καλύτερη ευκαιρία για γρήγορη απόκτηση και ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικό εμβόλιο”. 

Βέβαια το  Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η ΕΕ, πλήρωσαν αρκετά χρήματα προκαταβολικά για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων εμβολίων συμπεριλαμβανομένων αυτού της AstraZeneca, οπότε οι τελικές τιμές για αυτά θα είναι χαμηλότερες.

Ωστόσο, δεν έγινε το ίδιο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ούτε το Moderna, οπότε η τιμή τους θα είναι πιο υψηλή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληρώσει υψηλότερες τιμές από την Ευρώπη. Η Bernstein Research, μια εταιρεία ανάλυσης και επενδύσεων, υπολόγισε ότι η ΕΕ έχει έκπτωση 24% στο εμβόλιο Pfizer σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ευρώπη βοήθησε στη χρηματοδότηση της αρχικής έρευνας της BioNTech.

Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν περισσότερα μια δόση το εμβολίου για 4 δολάρια για το υπό ανάπτυξη εμβόλιο Oxford / AstraZeneca, σε σύγκριση με την τιμή για την ΕΕ των 1,78 ευρώ, η οποία είναι 45% φθηνότερη, σύμφωνα με τον Bernstein.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το εμβόλιο της Moderna, που αναπτύχθηκε στο Cambridge της Μασαχουσέτης, με χρηματοδότηση 2,5 δισεκ. δολαρίων και παραγγελίες από το Operation Warp Speed, θα κοστίσει 20% περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά – 18 δολάρια μια δόση σε σύγκριση με 15 δολάρια στις ΗΠΑ.

Πηγή: The Guardian,The New York Times

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιταλία: Η αστυνομία κατάσχεσε 235 νεκρά ποντίκια – Προορίζονταν για τελετουργικό της Μαφίας

Η αστυνομία έκανε έφοδο για ναρκωτικά και τελικά εντόπισε τα νεκρά τρωκτικά, τα οποία ήταν προς… φάγωμα για ένα τελετουργικό της...

Απόκοσμες εικόνες: Τι συμβαίνει με το μαυρισμένο νησί στο Google Maps

Άγνωστες οι συντεταγμένες του – «Κυρίες και κύριοι, βρήκαμε το νησί του Lost», γράφουν οι χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής ΔικτύωσηςΈνα μυστηριώδες...

Διαβατήρια – Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης – Ποιοι δεν μπορούν να βγάλουν

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων και παράλληλα αυξάνονται οι περιπτώσεις που αποκλείουν την έκδοση διαβατηρίων λόγω διάπραξης αδικημάτων ή ύπαρξης καταδικαστικών αποφάσεων.Ειδικότερα, κατατέθηκε για...

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις του 2015!

Με ένα «σκανάρισμα» στο ύψος των καταθέσεων των φορολογούμενων όπως αυτές διαμορφωνόταν το 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχειρεί να εντοπίσει πληρωμές, αγορές, μεταβιβάσεις...

Χειροπέδες σε «πειρατές» της συνδρομητικής τηλεόρασης

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος δύο Ελλήνων για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας...